Читај ми!

Manojlović najavio skup za četvrtak: Od iskopavanja litijuma treba zaštititi celu Srbiju

Direktor za kampanje Kreni–promeni Savo Manojlović pozvao je sve građane na protest u četvrtak, u 19 sati, kako bi se izborili za svoj poslednji zahtev – zabranu za iskopavanje litijuma i bora u celoj Srbiji.

"Nemoguće je reći da smo sa Rio Tintom završili ako se zakonski ne sprovede ova zabrana. Ukidanjem prostornog plana onemogućeno je samo da se sprovodi neka vrsta gradnje na području Jadra, ali to ne znači da je sprečeno i na nivou cele Srbije", rekao je Manojlović na konferenciji za novinare.

Ukazao je da od iskopavanja litijuma i bora treba zaštiti celu Srbiju i da, ako se to ne prihvati kao zakonsko rešenje, znači da vlast samo pokušava da zataška temu tokom izbora.

Kako je rekao, moguće je da se zakaže hitna sednica Skupštine Srbije i da se usvoje izmene Zakona o rudarstvu koje bi sprečile iskopavanje litijuma i bora u celoj Srbiji i da ako je isteran Rio Tinto, to treba primeniti i na druge kompanije koje se bave istim poslom.

Nezavisni stručnjak Nenad Kostić izjavio je da je način izvlačenja litijuma iz rude jadarita "hemija 19. veka", da je on kao naučnik otvoren da sačeka 10, 20 ili 30 godina da se razvije "zeleno rudarstvo", ali da je to "hladna vatra ili suva voda", i istakao da su zelene livade i šume a ne rudnici.

Kako je rekao, imao je uvid u patentnu prijavu koju je Rio Tinto predao komisiji u SAD i da je ono što u toj prijavi piše alarmantno, jer bi samo jedna procedura – razblažavanje sumporne kiseline – "popila Drinu".

Kostić je dodao da ljudi moraju da budu svesni da je fama priča o baterijama kao o "pasošu ka blagostanju" i istakao da baterija mora da se napuni iz neke energije, a da u Srbiji energija dolazi iz "prljavog i zagađujućeg uglja".

Naučna savetnica sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević rekla je da se u prostornom planu vidi da je za Srbiju predviđeno 10 rudnika litijuma i bora.

Ona je pitala zašto bi se litijum kopao u Srbiji, kada je postupak izvlačenja iz rudne stene komplikovan, pa se zbog toga litijum vadi u pustinjskim oblastima, u litijumskom trouglu Bolivija–Čile–Argentina gde se litijum vadi jednostavnijim procedurama sa površine zemlje.

Đorđevićeva je istakla da su istražne radnje u oblasti Jadra već nanele ekološku štetu. 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво