Читај ми!

Vučić: Uvek smo spremni za dijalog, ali bez diktata

Beograd je za dijalog bez uslovljavanja, bez diktata i naredbi za srpsku stranu, poručio je u Pančevu predsednik Aleksandar Vučić. Kada vodite državu niste u mogućnosti da ispunjavate želje ljudi, jer da je vođenje zemlje ispunjavanje želja, onda bi to svako mogao da radi, poručio je Vučić.

Vučić je, na pitanje kakav je stav Beograda prema budućnosti dijaloga i da li je realno očekivati da se on završi do kraja ove godine, rekao da je Srbija uvek spremna za dijalog.

"Međutim, ko je pažljivo i na ozbiljan način čitao izjave Aljbina Kurtija primetio je dve stvari. Prvo, rekao je da može dijalog, naravno, ali da u centru bude međusobno priznanje. To je bila tačka jedan. Pošto sam shvatio da ne razume o čemu govori, rekao je da su na čistom evropskom putu i da će tražiti prijem u EU, a da je Srbija članica Evroazijskog saveza. On ne razume šta je potpisati sporazum, a šta biti član", objasnio je Vučić, nakon prikaza ruskog protivoklopnog sistema "kornet".

Vučić je izrazio uverenje da je do tog zaključka Kurti verovatno došao čitajući pojedine zapadne medije.

"Srbija se nalazi na evropskom putu i ima veoma dobre odnose sa svim svojim prijateljima u svetu – Rusijom, Kinom, Indijom, i nastaviće da ih čuva, gaji i baštini", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da je predstojeći referendum prilika da pokažemo da smo opredeljeni za evropske vrednosti.

"A to je pre svega da građani razumeju da će profesionalci sami birati sudije i tužioce bez mešanja politike. To je važna poruka da se Srbija menja", zaključio je Vučić.

"Vođenje države nije ispunjavanje želja"

Kada vodite državu, niste u mogućnosti da ispunjavate želje ljudi, jer da je vođenje zemlje ispunjavanje želja, onda bi to svako mogao da radi, poručio je predsednik Vučić.

Vučić je, na konstataciju da se opozicija nada da bi mogla da ga sruši zbog sporazuma sa Rio Tintom i priča o odštetama, te pitanje da li bi država, ako bude plaćala odštetu, mogla to da učini na osnovu bilateralnog ugovora sa Velikom Britanijom, Vučić naglasio da kada vodite državu, u svakom trenutku morate da vodite računa o svim interesima, finansijskim, i koliko će šta da košta.

"Ako kažemo da danas sve ugovore raskidamo, neko bi nas na arbitraži pitao hoćemo li da platimo milijarde. Mi bismo pitali one koji su sklopili ugovore hoće li oni da plate za to što su sklopili a sada traže da se raskine, a to neće hteti. Sve će da se lomi preko grbače našeg naroda", uveren je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da je bilo dobro što država nije slušala zahteve za gašenje termoelektrana, jer da je to učinila, ne bismo imali struju.

"Prošli su praznici i nikome nije nedostajala struja, a u regionu isključuju struju", rekao je Vučić.

"Protestovati je uvek lako, raditi je malo teže"

Predsednik Vučić izjavio je da ne vidi smisao za danas najavljene proteste i blokada puteva u nekoliko gradova, jer, kako kaže, država je usvojila zahteve građana, dok je sve ostalo, ocenjuje, politička igra različitih opozicionih grupa o zauzimanju čela protesta.

Na pitanje novinara kako komentariše nastavak blokada puteva, na koje su danas pozvale ekološke organizacije, Vučić je rekao da svako ima pravo da radi svoj posao, ali da mu je žao što su morali da izmišljaju njegove izjave da bi nekog pozvali na proteste.

"Da obavestim javnost još jednom – država je uradila svoj posao, prihvatila i usvojila sve zahteve građana, a te vrste političkih igara između različitih opozicionih grupacija ko će da zauzme čelo protesta... Protestovati je uvek lako, raditi je malo teže", rekao je Vučić.

Ponovio je da, što se tiče Rio Tinta, nikakvih pomeranja, niti novih akcija ili delovanja te kompanije u budućnosti neće biti, ni na koji način, dok mi o tome sami između sebe ne budemo razgovarali.

A kada će to biti, ne znam jer nikakve studije nismo dobili, dodao je Vučić.

"Ne vidim smisao protesta ni danas, ni za mesec, ni za tri, ni za šet, ništa se neće dogoditi", rekao je Vučić.

Ponavlja da je ispunjeno sve što su tražili građani, "običan narod", koji, kaže, zna da je to njegova reč koja će se poštovati.

"A za sve drugo što ne ugrožava bezbednost ljudi, nemam ništa protiv, u političkom smislu isto nemam ništa protiv", dodao je Vučić.

Konstatovao je da ništa ne izaziva bes ljudi više nego kada nekoga zaustavite u slobodnom kretanju i narušavate mu ustavna prava.

Dodao je i da se policija u Srbiji neće ponašati kao policije pojedinih evropskih zemalja. "Nećemo izvoditi službene pse na narod, nećemo tući žene pendrecima, nećemo izvoditi vodene topove, ništa od toga.

Ostavićemo narodu da sam zaključi, a siguran sam da će narod uvek da poštovati najviše poštenje, rad, aktivizam, borbenost i one koji čine stvari u interesu naroda i zemlje", rekao je Vučić.

"Bošnjaci u Srbiji bezbedni, ovo je njihova zemlja" 

Predsednik Srbije poručio je Bošnjacima da će u Srbiji biti uvek bezbedni i da je ovo njihova zemlja, a da je na nadležnim organima da preduzmu odgovarajuće mere protiv policajaca koji su u Priboju pevali pesme kojima se preti pripadnicima drugih naroda. 

"Bošnjacima u Srbiji kažem da je ovo njihova zemlja i to govorim ovde u Pančevu kao što sam govorio u Sjenici ili Tutinu, jednako koliko i moja i jednako koliko i svih nas i biće apsolutno bezbedni i zaštićeni", poručio je Vučić.

Vučić je istakao da niko ne može da misli da je dobro i pametno da se vređaju ili da se preti pripadnicima drugih naroda podsećanjem na ubistva nevinih ljudi, kao i da ne postoji čovek koji to može da opravda.

Rekao je da je taj snimak video u regionalnim medijima, koji, kako je primetio, nedvosmisleno iz Srbije ne žele da emituju bilo šta što bi bilo lepo, ne govore o ekonomskim rezultatima ili veličanstvenom dočku Nove godine u Beogradu, a podižu negativne teme.

Vučić je dodao i da je bolje da ne komentariše pisanje hrvatskih medija, ali je istakao da Srbi i Bošnjaci jedni bez drugih ne mogu ni da žive ni da opstanu. 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво