Читај ми!

Приказ руског противоклопног система "корнет", пробија челик дебљине до 1,3 метра

Председник Александар Вучић посетио је 72. бригаду за специјалне операције Војске Србије у касарни "Растко Немањић" у Панчеву, где му је представљен и нови противоклопни систем "корнет", који је недавно стигао у Србију.

Припадници српске армије представили су Александру Вучићу најсавременији противоклопни систем "корнет", истичући да служи за уништавање оклопних возила, савремених тенкова, утврђених објеката, истичући да нико у региону нема такво борбено средство.

Указали су да "корнет" има термовизијски нишан, као и да је бољи од система "фагот", будући да има већи домет, од осам километара, за разлику од "фагота", чији је домет 2,5 километара.

"Корнет" пробила оклоп дебљине од 1.100 до 1.300 милиметара, бољи је од америчког "џавелина", лако је преносив камионом или хеликоптером.

Домет противоклопне ракете је од 150 до 8.000 метара, а температурни опсег система је од –20 степени до 60 степени Целзијусових.

Вучић: Набавком "корнета" побољшана оперативна способност војске

Председник Александар Вучић истакао је да је веома задовољан што је Србија могла да набави тај систем, као и значајне количине ракета и лансирних уређаја, чиме се побошљава оперативна способност Војске Србије.

У свом обраћању, Вучић је припадницима армије честитао Нову годину и божићне празнике и захвалио свима што чувају нашу отаџбину и брину о нашој безбедности.

"Посебно сам задовољан што су припадници војске срећни због набавке 'корнета' из Русије. То је једно од најбољих, а можда и најбоље противоклопно оружје у свету. Задовољан сам што је Србија могла да купи значајне количине ракета и лансирних уређаја", рекао је Вучић.

Тиме се, нагласио је, побољшавају оперативне способности Војске Србије.

"То је важно. 'Корнет' је важно дефанзивно средство и да бисте одвратили сваког од потенцијалне агресије на нашу земљу", рекао је Вучић.

Након презентације моћи "корнета", уследио је приказ способности 72. бригаде за специјалне операције.

Током приказа представљена је обученост дела те јединице у извођењу противтерористичких дејстава, уз коришћење новопримљених борбених средстава и у садејству са хеликоптерским јединицама ратног ваздухопловства и ПВО.

Такође, приказан је рад извиђачких и противтерористичких јединица из 72. бригаде за специјалне операције.

Ангажована су борбена возила "милош" и "хамер", хеликоптер X-145М, систем беспилотних летелица, даљински контролисана беспосадна платформа "милош Н".

"У Врање долази немачка фирма од које ће војска имати користи"

Вучић је припадницима 72. бригаде за специјалне операције поручио да иду укорак са најбољим специјалцима у свету и захвалио им на пожртвованости и љубави према својој земљи.

Након приказа способности, председник је обишао шаторе у којима је изложена опрема Војске Србије – ронилачка, противоклопна, пешадијско наоружање, опрема за пењање.

Током обиласка, Вучић је најавио и долазак немачке фирме у Врање која ће запослити хиљаду људи, додавши да ће Војска Србије моћи да купује од те фирме.

Додао је да треба да стигну и нова ронилачка одела, као и да ће се набављати војни чамци са ниским газом за мање реке.

Вучић се упознао и са најновијим оптоелектронским уређајима за ноћно осматрање и дао налог да се набави и део опреме најновије генерације.

Обишао је војна возила и нарочито похвалио руски "уаз" и додао да јe једном приликом могao да се превезe само тим возилом.

Вучића су у касарни дочекали министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Милан Мојсиловић, а рапорт му је предао командир почасне чете Гарде Војске Србије.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво