Читај ми!

"Otvoreni Balkan neće stati" – Vučić, Rama i Zaev poručuju da povezivanje u regionu svima donosi dobro

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, sastali su se u Tirani u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan". Tema susreta su razgovori o Strateškom planu za 2022. godinu. Najvažnije je potpisivanje šest sporazuma, koji odmah stupaju na snagu. Među njima je i Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu. "Otvoreni Balkan" neće stati, poruka je koju šalju lideri tri zemlje i poručuju da se radi na konkretnim stvarima koje će ljudima doneti mnogo dobrog.

U Tirani je održana plenarna sednica regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", na kojoj su potpisana šest sporazuma, među kojima i Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada, koji će omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole za sve tri zemlje.

Predsednik Srbije, premijeri Albanije i Severne Makedonije razgovarali su o strateškom planu za 2022. godinu.

"Siguran sam da niko ne može da zaustavi ovu inicijativu", poručio je predsednik Aleksandar Vučić u Tirani.

Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije poslali su poruku da je ovo inicijativa koja donosi bolju budućnost i građanima i privredi. To će, kako je istaknuto, omogućiti potpisivanje šest sporazuma, koji se odnose na lakši protok ljudi i robe između tri zemlje.

Predsednik Srbije, kao i premijeri Albanije i Severne Makedonije, ponovili su da su i ostali partneri sa Zapadnog Balkana pozvani da se priključe ovoj inicijativi. Ona je, kako je istakao Vučić, veća od svakoga pojedinačno, te stvara osnovu za bolju budućnost naše dece i za bolji ekonomski razvoj zemalja koje u njoj učestvuju.

"Verujem da je ovo jedna od najvećih ideja u današnjoj Evropi", naglasio je Vučić.

Sednici je, putem video-linka, prisustvovao i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji je poručio da EU nudi najmanje trećinu BDP-a regiona, ukoliko se u ovaj vid regionalne saradnje uključe i Crna Gora, BiH i Priština.

Prethodno su sastanak održali Rama, Zaev i Vučić, a nakon plenarnog sastanka, delegacije tri zemlje sastale su se sa predstavnicima Atlantskog saveta, nakon čega je potpisano šest sporazuma. Održan je i Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji.

Usledila je zajednička pres-konferencija trojice lidera, na kojoj je poručeno da "Otvoreni Balkan" neće stati, te da se radi na konkretnim stvarima koje će ljudima doneti mnogo dobrog.

Skupu u Tirani prisustvovali su i resorni ministri sve tri zemlje, a u delegaciji Srbije – ministar finansija Siniša Mali, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво