Читај ми!

Потписан Споразум о слободном приступу тржишту рада на Западном Балкану

Председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, потписали су у Тирани Споразум о слободном приступу тржишту рада на Западном Балкану. У оквиру регионалне иницијативе за сарадњу "Отворени Балкан" потписано још пет споразума.

Споразум о слободном приступу тржишту рада омогућиће увођење јединствене радне дозволе за све три земље. Тројица лидера потписала су и Споразум о повезивању система електронске идентификације грађана Западног Балкана.

Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на Западном Балкану потписали су министар пољопривреде Бранислав Недимовић и министарка пољопривреде Албаније Фрида Крифца и заменик министра пољопривреде Северне Македоније Трајан Димковски.

Споразум између Владе Србије и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС) потписали су министар финансија Синиша Мали и министар финансија Албаније Делина Ибрахимај.

Такође, на споразум између Владе Северне Македоније и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС) потпис су ставили заменик министра финансија Северне Македеније и министар финансија Албаније.

Споразум о сарадњи акредитационих тела три земље потписан је на маргинама самита.

У оквиру иницијативе "Отворени Балкан", на скупу у Тирани, где је фокус био на потписивању споразума и пленарној седници, данас ће бити одржан и Регионални форум о пољопривреди и регионалној сарадњи.

Вучић: Иницијатива већа од сваког појединца 

У обраћању на пленарној седници, председник Србије Александар Вучић поручио је да је ова иницијатива већа од свакога појединачно и да ствара основу за будућност наше деце и за бољи економски развој три земље, који неће моћи више да се заустави.

"Верујем да је ово једна од највећих идеја у данашњој Европи. Сада сам 100 одсто сигуран да нико не може да заустави ову иницијативу", рекао је Вучић који је о користима ове иницијативе говорио и за РТС.

Уз захвалност свима који су учествовали у припреми споразума који су данас потписани, а односе се на лакши проток људи и роба између три земље, Вучић је рекао да су то велики резултати за добробит свих.

"Једна реченица Френклина Рузвелта каже - можда нисмо спремни да припремио будућност за нашу децу, али можемо да припремимо нашу децу за будућност. Заиста мислим да је ова иницијатива већа од сваког од нас и нешто је што ће креирати основу за будућност наше деце", рекао је Вучић.

Поручио је да се овом иницијативом отварају границе између људи.

"Шта год да будемо радили, најважнији циљ је повезивање људи", поручио је председник Србије.

Додао је да је разговарао синоћ са привредницима из Албаније и да је препознао искрену жељу за инвестирање у Србију и Северну Македонију, додајући да зна и много људи из Србије који желе да инвестирају у Албанију и Северну Македонију.

Вучић је додао и да је све више туриста из Србије који путују у Албанију и Северну Македонију, те да верује да ће више људи из Северне Македоније и Албаније доћи у Србију.

Нагласио је да је "Отворени Балкан" права основа за бољи економски развој три земље у будућности. Oсврнуо се на радне дозволе, истичући да је то важна тема, а као пример навео је компанију "Кромберт-Шуберт", која има своја постројења у Србији и Северној Македонији.

Проширује се тржиште рада 

Вучић је казао да је тој компанији, када су били потребни инжењери за обуку, било тешко да сређује радне дозволе за одлазак у другу земљу, а сада више не морају ништа да раде, јер је радна снага добродошла у обе земље.

"Проширењем тржишта рада привући ћемо више компанија са запада и истока, јер ћемо моћи да понудимо бољу и образовану радну снагу из све три земље. Гарантујем да ћемо у годинама које долазе видети значајно веће привлачење директних страних инвестиција код нас", истакао је Вучић.

Казао је да је добро што су послушали пословне људе све три земље недавно у Београду и почели да испуњавају оно што су тражили од власти. Истовремено је казао да сада већ треба разговарати о томе шта ће се чинити даље, јер ће грађани тражити више, па се мора брзо и ефикасно радити на даљем повезивању.

Попусти за грађане 

Изразио је уверење да грађани треба да виде резултате, и да се, на пример, наредних месеци може разговарати и о попустима за грађане "Отвореног Балкана" кроз умањење путарине, или попусте у радњама.

Вучић је казао да се ради о инклузивном процесу који је отворен за све који желе да се придруже.

"Поновили смо то сто пута и не треба више да се извињавамо што неки нису део те иницијативе. Ако желе да се придруже, добро су дошли. Биће тешко владама да објасне својим грађанима што нам се не придружују", уверен је Вучић.

Истакао је да ће "Отворени Балкан" створити праве шансе и предности за све земље.

Укидају се дуга чекања 

Премијер Албаније Еди Рама је, на почетку пленарне седнице иницијативе "Отворени Балкан" у Тирани, истакао да потписивањем споразума почиње нова ера која ће учинити динамичнијим сарадњу три земље - Албаније, Србије и Северне Македоније.

"Потписивањем споразума данас шаљемо јасну и конкретну поруку грађанима, али посебно привредницима, који већ послују на овом заједничком простору, да ће 2022. бити нова ера, почетак нечег новог за њих, јер ће убрзати кретање роба, услуга, капитала и грађана", рекао је Рама отварајући скуп.

Нагласио је да ће споразуми, на чијој ће се брзој примени радити, укинути дуга чекања на граници.

"Уверен сам да ће ово повезивање послати јасан сигнал да овај простор постаје динамичнији и атрактивнији за пословање, јер ће брзи проток роба, услуга, капитала и грађана бити нова пракса", рекао је Рама. 

Заев: Направљен видљив искорак

И премијер Северне Македоније Зоран Заев поручио је да је Отворени Балкан аутентичан, заједнички процес Северне Македоније, Албаније и Србије, али да је иницијатива отворена за све земље у региону.

Нагласио је да је договор о јединственом тржишту рада у региону од великог значаја за грађане.

Навео је да се, од првог састанка у Скопљу у јулу ове године и потписивања споразума о иницијативи ''Отворени Балкан'', показало да снажна политичка воља може да се трансформише у брзо функционисање институција, као и да то показује несумњив капацитет Северне Македоније, Србије и Албаније да спроводе брзе, ефикасне и напредне реформе и у процесу евроинтеграција.

''Није лако у Европској унији, није лако ни на Балкану, али смо направили видљив искорак'', рекао је Заев.

Навео је да су се, када је Брисел зауставио процес европских интеграције Северне Македоније и Албаније, три земље договориле да не буду таоци и да ''немају разлога да чекају''.

Додао је и да је састанак у Тирани његово последње учешће у реализацији ове иницијативе и честитао је свом тиму, али и делегацијама Србије и Албаније на напорном раду и одличним резултатима.

На те речи Заева, председник Вучић је, као опаску, додао да је "то за сада и да нико не зна шта ће се дешавати у годинама које долазе".

Вархељи: Нудимо трећину БДП-а ако се укључе и остали

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поручио је на састанаку да је веома важно да се у ту регионалну иницијативу укључе и преостала три партнера - Црна Гора, БиХ и Приштина.

"Моја порука је вама тројици (Вучићу, Заеву и Рами) да држите ову иницијативу и даље отвореном за остале на Западном Балкану, како би и остали парнтери могли да се придруже Отвореном Балкану", рекао је европски комесар и изразио наду да ће се то веома брзо десити.

Истакао је да је реалност да једино Балкан заједно може да повећа БДП целог региона и да би само кроз заједничко тржиште БДП региона могао да се повећа за чак трећину.

Како је рекао, друга трећина увећаног БДП-а могла би да се достигне кроз економски инвестициони план који је ЕУ нудио Западном Балкану, али он не може да има свој пун потенцијал и брзо подигне тај регион ако се сви не укључе у ову регионалну сарадњу.

Такође, рекао је и да узалуд поједине земље у региону граде путеве и железницу и развијају инфраструктуру и побољшавају своје пословне окружење - ако камиони чекају дуго на границама и ако те земље међусобно не признају једна другој дозволе, дипломе и друго.

Вархељи је додао да смо сви сведоци колико је важна сарадња у време пандемије ковида 19.

"Надам се да ће се и остала три партнера веома брзо придружити Отвореном Балкану. Инвестирамо и нудимо најмање једну трећину БДП-а целог региона, али морају сви да учествују у регионалној сарадњи", поручио је европски комесар за проширење.

Поручио је да регион жели да буде јединствен у економском смислу, али и социјалном, те да жели да буде јединствен као што је ЕУ.

Додао је и да се диви чињеници колико се тројица лидера залажу за ову иницијативу, која ће, истиче, променити животе грађана и убрзати економску интергацију у ЕУ.

"Мислим да је ово најбоља порука за регион која може да се поручи - да сте спремни за регионалну интеграцију", навео је Вархељи и додао да је свака регионална интеграција на бази вредности ЕУ добра и за Балкан и ЕУ.

Претходно су састанак одржала тројица лидера, Рама, Заев и Вучић, а након пленарног састанка, делегације три земље састале су се са представницима Атлантског савета.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво