Čitaj mi!

Mihajlovićeva: Litijum razvojna šansa, nijedna odluka neće biti protiv volje građana

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović rekla je da budući da je litijum jedna od najtraženijih sirovina u svetu, Srbija ima priliku da promeni svoju privredu. Istakla je da nijedna odluka neće biti doneta dok ne budu završene studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Zorana Mihajlović je u saopštenju resornog ministarstva istakla je da država nikada neće biti protiv građana.

Treba da budemo svesni da je Srbija jedina u svetu koja ima mineral jadarit, koji u svojoj strukturi sadrži litijum i bor. Jedini u svetu smo u poziciji da razmišljamo da li hoćemo litijum, budući da je to kritična mineralna sirovina, čija će vrednost u narednih deset godina biti 50 puta viša nego sada i da li ćemo ga koristiti za privredni razvoj. Litijum je nafta 21. veka, i kao što se nekad borilo za naftu, tako će biti za litijum, bakar i zlato, sirovine koje mi imamo", rekla je Mihajlovićeva u Kladovu.

Ministarka je ponovila da nijedna odluka neće biti doneta dok ne budu završene studije o proceni uticaja na životnu sredinu, tvrdeći da će posle svi podaci biti javno dostupni.

"Treba svi da budu svesni da država poručuje da se životna sredina mora zaštititi, ali da i mora i da se razvija kao i da mislimo na buduće generacije", zaključila je Mihajlovićeva.