Читај ми!

Počeo sastanak Vučića i Putina u Sočiju, cena gasa glavna tema razgovora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Sočiju razgovara sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Razgovaraće se o više tema, ali je u fokusu isporuka i cena gasa.

Sastanak Vučića i Putina vodi se u četiri oka u rezidenciji predsednika Rusije. Ruski predsednik je srpskog kolegu dočekao na ulazu u zdanje u Sočiju uz srdačan pozdrav.

"Svaki susret sa predsednikom Ruske Federacije je od izuzetnog značaja za našu zemlju", napisao je Vučić na Instagramu

Dvojica predsednika, kojima je ovo 19. zvanični susret, u Sočiju razgovaraju o više tema – situaciji na Zapadnom Balkanu, zajedničkim projektima, ekonomskoj saradnji, ali je najvažnija ona o isporuci i ceni gasa.

Predsednik Srbije u Soči je stigao u sredu uveče, kada je istakao da će upravo dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa biti glavna tema razgovora.

Kako je tada rekao, ne krije da će zamoliti Putina za najpovoljniju cenu tog energenta.

U ovom trenutku na snazi je ugovor između "Srbijagasa" i ruskog "Gasproma", ali on ističe krajem ove godine, u trenutku koji je posebno problematičan zbog velikih turbulencija na tržištu energenata. 

Cena 1.000 kubika gasa sada na berzi premašuje 1.000 dolara, dok Srbija prema važećem ugovoru za istu količinu izdvaja 270 dolara – višestruko manje.

O razgovoru Vučića i Putina oglasio se i moskovski Kremlj. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Putin u Sočiju razgovarati sa Vučićem o "saradnji dve zemlje na obostranu korist", što će, kako je ocenio, biti "veoma važni razgovori sa saveznikom i prijateljem".

U zvaničnom saopštenju Kremlja je navedeno da će se dva lidera, između ostalog, fokusirati i na rešenje krize na Kosovu i Metohiji.  

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво