Читај ми!

Nedimović: Porez za vozila shodno tržišnoj vrednosti od 1. januara

Plaćanje poreza na upotrebu motornih vozila srazmerno ekonomskoj moći, odnosno tržišnoj vrednosti automobila, uvodi se od 1. januara 2022. godine, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović u Skupštini Srbije.

Predstavljajući izmene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, Nedimović je rekao da "misli da će Zakon naići na izuzetno odobravanje".

"Najveći zahvat je kod putničkih i ostalih vozila koja su starosti od pet do 20 godina i koja imaju više od 2.000 kubika. Oni će plaćati niži porez prilikom registracije", rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, trenutno se porez na upotrebu motornih vozila, koji se plaća prilikom registracije, umanjuje za sva vozila po osnovu njihove starosti za 15, 25 ili 40 odsto.

"Sada se predlaže povećanje procenta umanjenja", objasnio je Nedimović.

Dodao je da, posmatrano po kategorijama, za vozila od pet do osam godina, umanjenje poreza biće 25 odsto, umesto sadašnjih 15 odsto; za vozila od osam do 10 godina umanjenja sa 25 odsto ide na 40 odsto; a za vozila od 10 do 20 godina starosti, umanjenje će biti 65 odsto, umesto postojećih 40 odsto.

Rekao je da se za vozila starija od 20 godina i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa.

"Najveće umanjenje imaće vozila stara između 10 i 20 godina koja imaju preko 2.000 kubika", izjavio je ministar.

Ministar je naveo da će se za vozila između 2.000 i 2.500 kubika umesto sadašnjih 34.950 dinara plaćati 20.387 dinara, dok će se za vozila između 2.500 i 3.000 kubika umesto 70.824 dinara plaćati 41.314 dinara.

"Za vozila preko 3.000 kubika će se umesto 146.382 dinara plaćati 85.389 dinara", naveo je Nedimović.

"Potpisivanje za IPARD 3 do kraja decembra"

Ministar Nedimović izjavio je da se do kraja decembra očekuje potpisivanje za program IPARD 3 – bespovratna sredstva za poljoprivredu, u iznosu od 280 miliona evra.

To je najavio obrazlažući izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, koje imaju više ciljeva, a jedan je uvođenje takozvanog E-agrara.

"E-agrar nam omogućuje, pošto se nalazimo u 21. veku i ušli smo u proces digitalizacije, a korona nam je pokazala da mnoge stvari možemo mnogo brže da radimo: da možemo da uvedemo elektronski sistem za prijavu najvećeg dela subvencija", rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, to će olakšati rad Uprave za agrarna plaćanja i Uprave za trezor, da korisnici mogu u svakom trenutku da se informišu o stanju svog zahteva.

Naveo je da će svako imati svoj identifikacioni broj, svoj predmet i moći će da vidi u kakvom se stanju nalazi i kada će biti na naplati.

"Ovim se postiže veća transprantnost. Mislim da ćemo ovim znatno povećati poverenje u sistem isplate subvencija u Srbiji", kazao je Nedimović.

Rekao je da izmene zakona donose i novine kada je reč o sprovođenju IPARD programa.

"Ne samo IPARD-a 2 nego IPARD-a 3, koji ugovaramo i koji će do kraja decembra biti potpisan. Novih 280 miliona evra evropskih para, koje će ući u Srbiju za poljoprivrednike, za nabavku osnovnih sredstava, traktora, mašina, objekata i ruralnog turizma, sada i ruralne infrastukture, imaćemo prvi put u IPARD-u 3", rekao je Nedimović.

Kaže da će sada biti omogućeno da se osobi kojoj se odbore IPARD sredstva uplati prvo avans od 50 odsto, a na kraju realizacije investicije još 50 odsto.

"Ovim postižemo dva efekta: prvi je da ubrzavamo sistem investitranja i pomažemo poljorpivrednom proizvđaču da lakše uđe u IPARD, a s druge strane da brže realizujemo sredstva", rekao je Nedimović.

"Kraći rokovi za postupanje nadležnih organa" 

Branislav Nedimović je rekao, obrazlažući izmene zakona, da se njima određuju kraći rokovi za postupanje organa kada je reč o odlučivanju po zahtevima za eksproprijaciju.

"Skraćuju se rokovi za postupanje nadležnih organa, rešava se pitanje nelegalnih objekata eksproprijacije, definiše pitanje administrativnog prenosa", rekao je Nedimović u Skupštini.

Prema njegovim rečima, predloženim rešenjem se određuje da predmet eksproprijacije mogu biti svi oblici svojine, pa i nepokretnosti u javnoj svojini, što do sada nije bio slučaj.

Precizirao je da se izmenama Zakona skraćuju rokovi za postupanje organa u čijoj nadležnosti je postupanje po zahtevu za utvrđivanje javnog interesa i proširuje osnov za utvrđivanje javnog interesa.

"Pokazalo se kao opravdano da se javni interes utvrdi u slučaju rekonstrukcije i adaptacije već postojećeg objekta, a ne samo za slučaj njihove izgradnje, te u slučaju kada je realizacija projekta radi izgradnje objekta od značaja za Srbiju i kada je taj projekat deo međudržavnog sporazuma", naveo je Nedimović.

Objasnio je da se dolazilo u problem u slučaju nekih železničkih koridora gde je, kaže, postojala potreba za eksproprijacijom, a radilo se o rekonstrukciji.

"To nam je bio najveći problem u slučaju (rekonstrukcije pruge) Niš-Dimitrovgrad. Imali ste gomilu objekata na putu koji su nekada bili u javnoj svojini, pa su kroz privatizaciju prešli u privatnu svojinu. I onda dođete u problem. Ne možete lako da dođete do tih parcela koje su neophodne za rekonstrukciju", rekao je Nedimović.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije Aleksandra Tomić, govoreći o zakonima koji su pred parlamentarcima, objasnila je da se Zakonom o budžetskom sistemu uvodi jedinstveni obračun plata, koji podrazumeva da će na sveobuhvatan i jedinstven način imati spisak svih zaposlenih u javnom sektoru sa iznosom plata.  

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво