Читај ми!

Шта доносе закони из области финансија који су пред посланицима

Пред парламентарцима је сет закона из области финансија. Законом о буџетском систему, који је први на дневном реду, уређују се плате. Када је реч о платама запослених, то ће бити један од правних основа за брзу реформу јавног сектора, каже Председница скупштинског Одбора за финансије Александра Томић.

Александра Томић каже за РТС да се Законом о буџетском систему уводи јединствени обрачун плата, који подразумева да ће на свеобухватан и јединствен начин имати списак свих запослених у јавном сектору са износом плата.

"То ће бити један од правних основа за брзу реформу јавног сектора када је реч о платама запослених", каже Томићева.

Када је реч о предлогу Закона о порезу на доходак грађана који доноси растерећење за новозапослене, Томићева каже да се то односи на правна лица која запошљавају мање од 30 запослених, поготово у области које се односи на самозапошљавање и запошљавање незапослених, у области иновација, патената, истраживања...

"Имаће прилике да се запосле код послодаваца, који ће имати одређене олакшице у износу од 65 до 75 процената растерећења за порезе и доприносе у наредних три године", објашњава Томићева.

Говорећи о Закону за обавезно социјално осигурање, Томићева каже да доноси олакшице привредницима.

"То је даље растерећење привредника у смислу од 0,5 процената за осигурање и на терет послодавца. Желимо да наставимо политику растерећења привредника", додаје.

Подељена мишљења о Закону о експроприацији 

Пред посланицима се налази и Закон о експроприацији за који цивилни сектор каже да је штетан и да би требало да буде повучен.

"Не каже цео цивилни сектор, јер смо имали прилике да чујемо Национални конвент, који говорио о томе да жели да чује бржу примену међународних уговора и оних који се односе на пројекте инфраструктуре и правну основу за инвестиције од јавног значаја", објашњава Томићева.

Према њеним речима ништа се није променило када је реч о Закон о експроприацији, осим што су скраћени рокови за изјашњавање у поступку експроприације.

"Обавеза је државе да исплати приватнике који се налазе на парцелама где је проглашен јавни интерес. Ако желимо изградњу саобраћајница, путева, железница, мостова, онда морамо на одређени начин ефикасније да се понашамо у поступку експроприације", наглашава.

Каже да ти рокови значе да изјашњавање Министарства грађевине више није од 60 до 90 дана, већ 15, а Министарства финансија није од 30 до 60, већ искључиво 30 дана у том поступку.

Председница скупштинског Одбора за финансије Александра Томић каже да је Закон о буџетској инспекцији потпуно нов, који жели да успостави не једино централизацију, да инспектори који су радили на локалном нивоу сада прелазе у републичке органе.

"Желимо и ефикаснију државну инспекцију: да предмети који су у просеку по једном инспектору износили на годишњем нивоу 2,6 процената. Циљ буду 11 контрола годишња", наводи Томићева.

Каже да желе да унапреде специјализацију кадрова. „Желимо да се искључиво тим послом баве правници и економисти, што до сада није био случај, висока стручна спрема. То је принцип модерних државних инспекција у економско развијеним државама", додаје Томићева.

Председница скупштинског Одбора за финансије закључује да су сви закону су део буџета за следећу годину, али и унапређење рада државе у циљу постизања бољих економских резултата.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво