Читај ми!

"Na opasne Kurtijeve izjave međunarodna zajednica mora da reaguje"

Povodom izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, oglasili su se brojni zvaničnici.

Aljbin Kurti je rekao i da je "Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, a ne od Albanije", kao i da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da "međunarodna zajednica mora konačno da počne da reaguje na opasne i ratnohuškačke izjave Aljbina Kurtija o fašističkom konceptu Velike Albanije koji podrazumeva ujedinjenje južne srpske pokrajine sa Albanijom".

"I to reagovanje međunarodne zajednice mora da bude odlučno, pre nego što Kurti pomisli da ćutanje znači odobravanje i da ima zeleno svetlo da region uvuče u novu spiralu sukoba. Upozoravam da pretnje jednostranim prekrajanjem granica u sebi nose implicitnu pretnju sukobima, i da mogu podstaći slične aspiracije u regionu", poručuje Petković.

Regovala je Srpska lista koja kaže da je Kurti izjavom pokazao svoje pravo lice, koje je, kako ocenjuju, neuspešno skrivao sve ovo vreme, i koje su neki zapadni političari zanemarivali.

"Onaj isti Aljbin Kurti koji je govorio protiv Zajednice srpskih opština kao ‘monoetničke zajednice‘ sada govori o Velikoj Albaniji, koja ne bi bila ništa drugo nego jednonacionalna tvorevima", navodi se u saopštenju Srpske liste.

"Da li su ovo evropske vrednosti, tako što se od najviših kosovskih predstavnika poziva na stvaranje tvorevine koja je poslednji put postojala samo za vreme fašističke okupacije ovih prostora. Pitamo se šta još treba da se desi pa da Evropska unija, ali i istaknute zemlje zapadne Evrope, reaguju na ovakve antievropske izjave kojima se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navode iz Srpske liste.

I ambasador Srbije u SAD Marko Đurić reagovao je na izjavu Aljbina Kurtija.

"Evo jednog zanimljivog obrta. Premijer Kosova* Aljbin Kurti zapravo je otvoreno protiv 'nezavisnosti Kosova'. Bez ikakvog pokušaja prikrivanja, težnja za odvajanjem od Srbije više nije težnja za nezavisnošću, umesto toga postala je težnja za ujedinjenjem sa drugim državama. Hvala Vam što ste to razjasnili", napisao je Đurić n Tviteru.

Đurić je Kurtiju poručio i da to nije projekat koji je onako žustro reklamirao međunarodnoj zajednici. "Niti stvari tako funkcionišu, gospodine Kurti", zaključio je Đurić.

Oglasio se i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović koji kaže da najava Aljbina Kurtija da bi glasao za nekakvo "ujedinjenje" južne srpske pokrajine sa susednom Albanijom predstavlja drsku provokaciju i oslikava jasnu nameru za daljom destabilizacijom prilika u regionu.

Starović je za Tanjug rekao da je krajnje vreme za to da EU primenom "punitivnih mera delatno prikaže stav o neprihvatljivosti takvog delovanja Aljbina Kurtija", budući da retoričke osude nemaju nikakvog smisla niti efekta.

"Ukoliko ni ovoga puta to ne bude slučaj i kaznene mere opet izostanu, poštenije bi bilo da evropski medijatori zauvek zaćute", naglasio je Starović.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи