Читај ми!

Курти: Гласао бих на демократском референдуму за уједињење са Албанијом

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у интервјуу за швајцарски онлајн магазин "Монокл" изјавио је да би у будућности гласао за уједињење са Албанијом, али само ако би се такав референдум спровео мирно и демократски.

Аљбин Курти је рекао и да је "Косово прогласило независност од Србије, а не од Албаније", преноси приштинска Газета експрес.

"У будућности, ако би се то представило као демократски референдум, гласао бих за то, али понављам, само ако је спроведено на миран и демократски начин", рекао је Курти на питање како би гласао на референдуму о уједињењу са Албанијом.

Премијер привремених приштинских институција још једном је поновио да би централни део будућег свеобухватног споразума између Приштине и Београда требало да буде међусобно признање.

Он је рекао и да би требало да постоји договор у којем ће се две стране обавезати да не нападају једна другу.

Оценио је и да је ЕУ важан фактор, који може да обезбеди оквир за будући споразум јер он, како каже, мора да буде заснован на духу европских вредности, закона и поретка, демократизације и суочавања са прошлошћу.

Говорећи о могућности одржавања референдума о придруживању КиМ Албанији и европским интеграцијама, оценио је да би грађани, када би била одржана два референдума, гласали за уједињење.

Курти сматра и да за постизање трајног мира и стабилности у региону, најбољи и најбржи пут за напредак у будућности би био да се цео Западни Балкан интегрише ођедном у ЕУ.

Истакао је и да поједини не желе да се придруже НАТО, али је нагласио да Приштина жели.

"Косово и Албанија су две земље, али имамо исти језик и ми смо један народ. Када смо прогласили независност, прогласили смо је против Србије, а не против Албаније. С друге стране, има много грађана ЕУ који имају двојно држављанство. Мислим да има много оних који имају три пасоша и охрабрујем их да гласају у свим земљама чије држављанство имају", навео је Курти.

Упитан о односима са бившим лидерима тзв. ОВК којима се суди у Хагу, укључујући са бившим председником привремених приштинских институција Хашимом Тачијем, Курти је рекао да није срећан што се Тачију суди у Хагу и да би волео да се Тачи суочи са правдом на КиМ за корупцију.

Тачија је оптужио да је желео да "монополизује историју у неком облику зарад политичке добити".

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво