Čitaj mi!

Brnabić: Srbija pozvana na Samit za demokratiju u Vašingtonu

Predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić kaže da će Srbija u decembru učestvovati na Samitu za demokratiju u Vašingtonu, koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden.

Ana Brnabić, koja je u Parizu prisustvovala obeležavanju 75. godišnjice Uneska, kaže da je dobra vest što je Srbija pozvana na Samit za demokratiju, ali ističe da nema razloga za euforiju.

"Predsednik Aleksandar Vučić će učestvovati onlajn. Dobili smo pozivnicu, što govori o svom licemerju i besmislenosti kritika i u zemlji i iz regiona", ističe Brnabićeva.

Ana Brnabić je na obeležavanju 75. godišnjice Uneska u Parizu istakla da je srpska baština na Kosovu i Metohiji od nemerljivog značaja, ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo dragocene evropske i svetske baštine.

Rekla je da je Srbija ponosna na nasleđe te organizacije i da će nastaviti da insistira na zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine, jer je to ključno i za zaštitu kulturnog nasleđa Srbije, posebno na Kosovu i Metohiji. 

Brnabićeva kaže za RTS da je u Parizu istakla zahvalnost što su pod direktnom Uneskovom zaštitom četiri dragulja srpske baštine, ali upozorava da postoje i stotine koje nisu.

"Imali smo i od strane Evropa nostre proglašen manastir Visoki Dečani kao jedno od sedam najugroženijih kulturnih dobara u Evropi, što dovoljno govori o tome koliko još treba da se radi", ističe Brnabićeva.

Naglašava da je izuzetno važna i depolitizacija Uneska.

"Potpuno je jasno šta je mandat Uneska u okviru sistema Ujedinjenih nacija – da se bavi obrazovanjem, naukom i kulturom. Politizacija koju pokušavaju da nametnu iz Prištine, kao i njihovi partneri, ne može da prođe", kaže Brnabićeva.

Napominje i da je Srbija prepoznata kao zemlja koja mnogo ulaže u nauku poslednjih nekoliko godina i najavljuje da će Beograd u septembru 2022. godine biti centar Uneska i Ujedinjenih nacija za nauku i održivi razvoj.