Високи Дечани на листи седам најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи

Манастир Српске православне цркве на Косову и Метохији Високи Дечани сврстан је на листу седам најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи за 2021. годину, коју је саставила паневропска федерација за очување културног наслеђа "Европа Ностра".

"Изграђен у првој половини 14. века, овај српски православни хришћански манастир један је од најважнијих средњовековних верских споменика у Европи. Манастирски комплекс окружен је дивном шумом која чини део културног пејзажа који је неодвојив од свог непроцењиво вредног културног наслеђа", наведено је на сајту "Европа Ностре".

Истакнуто је да се манастир од 2006. године налази на Унесковој листи светске баштине у опасности, да је под заштитом мировних трупа КФОР-а, али да се и даље суочава са претњама због нерешених правних и институционалних питања.

Листа седам најугроженијих локалитета објављена је на видео-конференцији, а циљ састављања овакве листе је да се алармира јавност због озбиљних претњи са којима се суочавају наведене локације.

Осим Високих Дечана на листи су се нашле и аустријска Ахензе железница стара 133 године, историјско гробље Мирогој у Хрватској, пет грчких острва на југу Егејског мора, ренесансни врт Ђусти у Верони, зграда Централне поште у Скопљу и црква у стени Сан Хуан у Кантабрији у Шпанији.

Изабраних седам локација испуњавају услове за грант Европске инвестиционе банке до 10.000 евра које ће им доделити како би им помогла у спровођењу договорених активности које ће допринети спасавању угрожене локације.

"Наша прошлост, садашњост и будућност"

Извршни потпредседник "Европа Ностре" Гај Клаус истакао је да су места на листи важно сведочење заједничке прошлости.

"Од изванредног средњовековног манастира до изузетног ренесансног врта, од индустријских и модерних грађевина до култних пејзажа, ова места су важно сведоцење наше заједничке прошлости, сећања и идентитета", рекао је Клаус.

Европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Марија Габријел изјавила је поводом објављивања листе да је културно наслеђе Европе "наша прошлост, садашњост и будућност".

"Оно заслужује нашу највећу пажњу и заштиту. Кроз седам најугроженијих програма стављамо у центар пажње европско наслеђе, подижући свест и отварајући пут за одрживу будућност одабраних локација", рекла је Габријел.

Листу од седам најугроженијих локалитета за 2021. годину сачинио је Одбор "Европа Ностре" од 12 предлога који су ушли у ужи избор међународних стручњака, а селекција је извршена на основу изузетног значаја наслеђа и културне вредности сваке од локација, као и на основу процене опасности са којом су суочене.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара