Vlada spremna za nove domaćine

Očekuje se da budući premijer Mirko Cvetković neće čekati zakonski rok od 8 dana za sazivanje prve sednice vlade, nego će to možda učiniti večeras, posle rasprave o njenom izboru u Narodnoj skupštini. Organizovanim prevozom, kako je to običaj, budući članovi Vlade iz zgrade Skupštine otići će u Vladu, gde će se najpre obaviti primopredaja kabineta sa dosadašnjim premijerom Vojislavom Koštunicom.

Sve je spremno za dolazak kabineta Mirka Cvetkovića, kažu u generalnom sekretarijatu republičke Vlade.

Kako bi se poslednje pripreme privele kraju, ovaj vikend bio je radan za tehničke službe u Nemanjinoj 11.

Dragan Lazić, domaćin zgrade Vlade, kaže za RTS da, ako bude bilo potrebe da se odmah održi sednica, sala i kabineti će biti spremni.

Od 13 razpoloživih kabineta u zgradi Vlade, budući potpredsednik Jovan Krkobabić među prvima je izabrao svoj, o čemu u Partiji ujedinjenih penzionera nisu želeli da govore.

Kako RTS saznaje, taj prostor na prvom spratu ubrzo će biti prilagođen budućoj nameni, jer je do sada bilo predviđeno da u toj kancelariji sede dve osobe.

U kabinetima gde će se smeniti ministri ovih dana bilo je mnogo posla.

Tako recimo, u ministarstvu za dijasporu kažu da je već pripremljen plan rada za naredni period.

Ministarka za dijasporu, Milica Čubrilo, rekla je da sada postoji jedna baza podataka, jedan sistem komunikacija i da oni koji budu došli, "ako žele da rade na isti način, ne moraju mnogo da se potrude, jer je posao skoro pripremljen, a naravno, ako budu hteli da sprovode neke radikalne promene onda je to druga priča", kaže Čubrilo.

Bez obzira koliko je dugo neka Vlada trajala, i kakvo iskustvo u njenom radu nose članovi, izvesno je da se te funkcije rado sećaju, pa uglavnom, kako kažu u generalnom sekretarijatu, za uspomenu ponesu pločicu sa svojim imenom.

Među starim pločicama sa imenima članova Vlade koje se čuvaju, u magacinu nekih nema, a dugogodišnja praksa da se one ponesu za uspomenu ni ovoga puta nije izostala.

Svoje pločice povukli su premijer, generalni sekretar i ministri Slobodan Milosavljević i Aleksandar Popović.

Ispred novih članova Vlade na prvoj sednici, ako se ona održi već večeras, neće stajati pločice sa imenima, već će se to desiti po objavljivanju njihovih imena u Službenom glasniku.

Do prve sednice, a verovatno i kasnije, mikrofon ispred premijera koji je nešto jači od ostalih zbog njegovog tihog glasa, neće biti zamenjen, jer ni budući premijer ne govori ništa glasnije.

I zvono za umirivanje uzavrele atmosfere na sednicama Vlade ostaje na svom mestu, iako se godinama nije koristilo, jer je premijer, kako kažu, uvek bio autoritet.

Ono što je možda i najvažnije, javnost rada Vlade i u buduće biće garantovana Poslovnikom.

Na drugoj strani, među strogo poverljivim tajnama ostaće informacije o tome kako na sednicama glasaju članovi Vlade.

To do sada, a po svoj prilici i ubuduće, neće biti prepreka za tzv. izvore bliske Vladi, da prenose strogo poverljive informacije medijima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво