Čitaj mi!

Vučić: Osnažiti regionalnu saradnju u procesuiranju ratnih zločina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, državnim sekretarom Ministarstva pravde Bojanom Šćepanović, republičkim javnim tužiocem Zagorkom Dolovac i tužiocem za ratne zločine Snežanom Stanojković o međunarodnoj saradnji, a naročito o unapređenju postojeće saradnje sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u procesuiranju ratnih zločina.

Ta saradnja trebala bi da bude u skladu sa odredbama sporazuma o regionalnoj saradnji između Srbije i Bosne i Hercegovine, Ugovorom o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, kao i sa Zakonom o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima baziranom na konvenciji Saveta Evrope o ovoj vrsti međunarodnopravne saradnje iz 1959. godine, saopšteno je posle sastanka.

U skladu sa navedenim, Republički javni tužilac i tužilac za ratne zločine obavestili su učesnike sastanka da je Tužilaštvo za ratne zločine 13. oktobra podiglo optužnicu protiv Edina Vranja zbog krivičnog dela koje mu se stavlja na teret iz oblasti dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom.

Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je predlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine.

Jedan od zaključaka sastanka je i neophodnost osnaživanja regionalne saradnje generalnih javnih tužilaštava u okviru koje će i specijalizovani delovi tužilačkog sistema ostvariti uspešnu saradnju.

U tom smislu će se u petak 15. oktobra ove godine u Beogradu održati sastanak između republičkog javnog tužioca i tužioca za ratne zločine sa glavnim tužiocem Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić, kako bi se postigao dogovor o preduzimanju koraka radi organizovanja regionalne tužilačke konferencije u skorijem periodu, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsednika republike.