Читај ми!

Подигнута оптужница против Едина Врања, Србија га уступа БиХ

Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло је оптужницу против Едина Врања због сумње да је извршио кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника на подручју Горажда, од јануара 1993. до октобра 1994. године.

Един Врањ је некадашњи начелник Сектора за организовани криминал Министарства унутрашњих послова Федерације БиХ који је 12. септембра ухапшен на граничном прелазу Увац између Србије и БиХ, на основу полицијске потернице због сумње да је извршио ратни злочин.

Српско тужилаштво је на свом сајту објавило да је на основу прописа којима се регулише регионална сарадња између Србије и Босне и Херцеговине, Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима и Уговора између Србије и БИХ о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима, поднети предлог Одељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду за уступање кривичног гоњења у овом предмету органима БИХ.

Врањ се налази у притвору због опасности од бекства.

Он је после рата у БиХ био начелник Сектора криминалистичке полиције у Федералној управи полиције и начелник Одељења за организовани криминал.

Управу полиције Федерације БиХ напустио је 2016, када је, према писању медија, постао директор приватне агенције за безбедност.