Čitaj mi!

Vučić u Raški razgovarao sa Srbima sa KiM posle incidenata u severnoj Mitrovici i Zvečanu

Suzavac, šok-bombe, sirene, teško ranjeni Srećko Sofronijević u Zvečanu, koji je u bolnici u severnom delu Mitrovice, deset povređenih Srba i ostaci na stotine ispaljenih metaka u Mitrovici i Zvečanu, to je slika koju su za sobom ostavili pripadnici kosovske policije. Kod mesta Rudare bio je blokiran magistralni put Mitrovica-Leposavić. Na barikadi su bili kamioni i okupljeni građani. Vučić se u Raški sastao sa političkim predstavnicima kosovskometohijskih Srba.

Skup podrške srpskom narodu na KiM ispred Skupštine u Beogradu

U znak podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, večeras su se ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu okupili građani. Oni su se odazvali pozivu na društvenim mrežama, da skupom pruže podršku sunarodnicima na Kosovu i Metohiji.

Nema nagoveštaja da će policija ponovo krenuti u akciju

Na severu Kosova i Metohije je mirno, ali napeto, posle akcije interventne jedinice kosovske policije u severnom delu Mitrovice i u Zvečanu.

U sukobima je povređeno više civila, a ranjeni Srećko Sofronijević je na intenzivnoj nezi. On je u teškom stanju, ali van životne opasnosti. 

U bolnici u Mitrovici je pregledano još nekoliko osoba koje su povređene tokom akcije policije, ali je većina njih zatražila da bude puštena kući.

Srbi su kamionima, barikadama pokazali i danas otpor prema potezima Prištine.

Nakon jutrošnje akcije, policija se povukla iz severnog dela Mitrovice i Zvečana. Pre toga sukobila se se sa revoltiranim građanima kojima je zasmetalo prisustvo dugih cevi i blindiranih vozila specijalne policije.

Nema nagoveštaja da će specijalci policije ponovo krenuti u akciju, ali ovdašnji Srbi kažu da im ne veruju, i da ne veruju ni Aljbinu Kurtiju koji je rekao da je što se tiče njih, akcija policije završena.

Drecun: Na seeveru KiM pređena crvena linija

Komentarišući događaje u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je u pitanju bila potpuno nepotrebna brutalna sila, upotrebljena protiv srpskog naroda i da je potpuno jasno da se radi o nastavku planirane dugoročne kampanje provokacija i nasilja koje Priština izaziva na severu KiM sa ciljem da se srpski narod obeshrabri da nastavi da živi na tim prostorima i da se stvore uslovi da Priština instalira sve svoje institucije na severu.

"Nažalost te akcije su najavljivane, o tome je govorio i predsednik parlamenta u Prištini koji je naglasio da je napravljen tajni plan koji treba da kroz jedan duži period dovede do jačanja kosovskih institucija i većeg prisustva na severu Kosova. O tome je indirektno govorio i izaslanik Stejt Departmenta Eskobar kada je rekao da su SAD dale saglasnost Prištini da sprovede recipročne mere", rekao je Milovan Drecun u emisiji "U središtu pažnje" Prvog programa Radio Beograda.

Drecun podseća da je i predsednik Vučić danas istakao kako je očigledno da Priština koordinira svoje jednostrane nasilne aktivnosti prema srpskom narodu s nekim moćnim zapadnim državama i da zajedno rade na provociranju i srpskog naroda i Beograda očekujući da povučemo neke nesmotrene poteze.

"Danas je, međutim, u celoj toj kampanji nasilja pređena crvena linija jer su pripadnici policijskih jedinica pucali na goloruki narod, što je potpuno neprihvatljivo i što je brutalna upotreba sile. Oni imaju veliku vatrenu moć u odnosu na goloruke Srbe i to je nešto što neće biti tolerisano i što je srpski narod nateralo da i predsedniku Vučiću i svima u svetu jasno poruči da će se, ako se nasilje ponovi, braniti svim raspoloživim sredstvima.", ističe predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

"Moraće da brane svoje živote i pravo na opstanak na severu Kosova. Došli smo do razdelnice vezane za događaje na KiM. Ovi događaji će odlučiti o tome kojim će se putem ići dalje", smatra Drecun i dodaje da je jedan od puteva kojim bi trebalo da se ide, a za koji Priština ne pokazuje interesovanje i nastoji da ga minira - put razgovora u Briselu gde bi se problemi rešili dogovorom i postizanjem kompromisa.

"Čini mi se da se Priština opredelila za drugu varijantu i da ćemo u narednom periodu imati još incidenata i provokacija", zaključio je Drecun.

Vučić: Predaja nije opcija

Naša odluka je jasna i čvrsta kao stena, čuvaćemo i odbranićemo naš narod na Kosovu i Metohiji, nema povlačenja, predaja nije opcija, napisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na instagram nalogu budućnostsrbijeav.

Čini mi se da se svaki čovek danima, nedeljama, mesecima, ponekad i godinama, muči dok ne prelomi, dok ne donese odluku, a teške odluke odgovorni i ozbiljni ljudi ne donose lako, rekao je Vučić.

Kada je, ipak, donesete, osetite nesvakidašnji mir i spokoj, jer znate da ste doneli ne najbolju, već jedinu moguću odluku, istakao je Vučić.

Uklonjene barikade u severnom delu Mitrovice i Zvečanu

Pomereni kamioni u severnom delu Mitrovice, nema barikada iz pravca južnog dela, javlja dopisnik RTS-a.

Barikada više nema ni na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Raška kod mesta Rudare u blizini Zvečana. Put je slobodan za saobraćaj, javlja reporter RTS-a.

Vučić u bazi Žandarmerije u Kraljevu

Ukoliko vas država pozove, a daćemo sve od sebe da ne budete u toj poziciji, pozvaće vas da štitite i čuvate naš narod i znam da ćete se ne samo odazvati, već ćete tu svetu dužnost i obavezu obaviti na najčasniji način, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Kraljevu u bazi žandarmerije.

Čuvaćemo mir i stabilnost gotovo po svaku cenu, a ako ne budemo imali izlaz, ako nas napadnu, ubijaju nam ljude, onda ćemo morati da zaštitimo naš narod, rekao je Vučić.

"To da zaštitimo naš narod, znači da ćemo se pobediti. Nema predaje, nema povlačenja, kazao je Vučić, pošto je ranije u Raški razgovarao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i predstavnicima Srpske liste.

Na severu KiM mirno, ali napeto

Na severu Kosova i Metohije je trenutno mirno, ali napeto posle današnje akcije interventne jedinice kosovske policije u severnom delu Mitrovice i u Zvečanu.

Građani strahuju od novih akcija Prištine, iako je Aljbin Kurti rekao da je sa njihove strane akcija završena, javlja reporter RTS-a.

Policija se povukla, ali tragovi današnjih sukoba su još vidljivi, na ulicama su čaure od ispaljenih metaka, patrone od suzavca, šok bombi i zapaljeni automobili.

Povređeno je 10 Srba, a teško ranjeni Srećko Sofronijević je trenutno stabilno i nalazi se van životne opasnosti.

Kod mesta Rudare blokiran je magistralni put Mitrovica-Leposavić.   

Vučić Srbima sa KiM: Beograd je uz vas

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je Srbima sa KiM da će Beograd uvek biti uz njih.

"Vidim kakvo je raspoloženje, šta god da vas molim znam da me nećete poslušati, naravno da bih voleo da sačuvamo mir jer je to od presunog zanačaja. Ono što mogu da vam kažem da će Beograd biti uz vas", rekao je predsednik.

"Šta god da se desi Beograd je uz vas, to nisam rekao pro forme, oni koji me poznaju znaju šta to znači", naveo je Vučić. 

"Ako krene nasilje vi zaštite svoj narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu, kolika je cena koju ćemo svi morati da platimo", poručio je Vučić.  

Počeo sastanak u Raški uz prisustvo medija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Raški sa Srbima sa Kosova i Metohije. 

Na početku sastanka, koji se odvija uz prisustvo medija, Vučić je rekao da će saslušati sve, koliko god da traje, sat ili dva i da će odgovorilti na sve što imaju da kažu.  

Sastanku prisustvuju i ministri odbrane i unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković.   

Vučić: Kontaktirao sam Lajčaka, rekao mu šta mislim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po dolasku u Rašku pre sastanka sa predstavnicima Srba na severu KiM da je povodom današnjih dešavanja kontaktirao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

"Čekam da se sretnem sa Srbima sa Kosova. Kontaktirao sam Miroslava Lajčaka, rekao mu šta mislim i završio razgovor. Mislim da su Srbi bili najuznemireniji", kazao je Vučić za TV Prva, preneo je B92 na svom sajtu.

Predsednik Vučić sleteo u Rašku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sleteo je u Rašku, javlja reporter RTS-a.

Vučić bi trebalo da se u kasarni Vojske Srbije sastane sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Planirano je da se sastanak održi u 15 časova. 

Vučić sleteo u Rašku (Foto: Tanjug/Alkesandar Nićiforović)

Srećko Sofronijević na intenzivnoj nezi u KBC Kosovska Mitrovica

Stefanović i Mojsilović na putu ka Raški

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović na putu su ka Raški gde će prisustvovati sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Dr Elek: Teško povređeni Srbin operisan, stanje trenutno stabilno

Dr Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica rekao je da je u današnjim događajima na severu KiM deset povređenih osoba.

Nisu svi primljeni u KBC, osam osoba je zadobilo povrede od suzavca, gumenih metaka i šok bombi.

"Najteže povređeni je u jedinici intenzivne nege. On je upucan s leđa vatrenim oružjem u predelu desne lopatice koja mu je potpuno polomljena, povredu krvnih sudova vrata i metak mu je izašao na prednju stranu vrata", rekao je Elek.

Elek kaže da je urađena hitna hirurška intervencija u KBC Kosovska Mitrovica, izvađen je metak, zaustavljeno krvarenje i nalazi se u jedinici intenzivne nege.

"Ne možemo da kažemo da nije životno ugrožen, jeste trenutno stabilno i biće pod 24-časovnim nadzorom", rekao je doktor Elek.

Drugi pacijent je povređen udarcem tupom silom u predelu prednje strane grudnog koša, stabilno je i nalazi se na odeljenju hirugije i radi se sva dostupna dijagnostika.

Izjava dr Zlatana Eleka

Eparhija: Otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi

Eparhija raško-prizrenska pozvala je na smirivanje situacije na severu KiM i najooštrije apelovala da se policijske snage hitno povuku jer situacija može dodatno da eskalira.

"Upotreba sile od strane albanske kosovske policije, posebno vatrenog oružja, predstavlja otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi i preti da izazove ogromnu bezbednosnu nestabilnost", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije.

Eparhija je apelovala i na međunarodne snage Kfora i Euleksa da hitno uspostave mir i red i zaštite građane od nasilnog ponašanja policije, a građane da pokažu maksimalnu uzdržanost.

"Povodom jutrošnje akcije Kosovske policije na severu KIM, pri čemu je upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije. Prema podacima bolnice iz Severne Mitrovice najmanje jedna osoba srpske nacionalnosti je ranjena vatrenim oružjem od strane policije, a mediji saopštavaju da je broj povređenih veći", ukazala je Eparhija.

Borelj poziva na hitan prekid nasilja

Visoki predstavnik EU Žozep Borel poručio je da su jednostrane akcije kosovske policije na severu Kosova i Metohije neprihvatljive i pozvao na momentalni prekid nasilnih incidenata.

"Jednostrane i ne-koordinirane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive", navodi se u delu Borelovog saopštenja za koje su evropski izvori potvrdili da se odnosi na poteze kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

Ponovio je da se sve otvorena pitanja moraju rešavati kroz dijalog Beograda i Prištine.

Borelj naglašava da je EU u kontaktima i sa Beogradom i sa Prištinom.

U sedištu Evropske spoljnopolitičke službe kažu da su intenzivni diplomatski kontakti sa Beogradom i Prištinom u "punom zamahu".

Kurti: Akcija završena, pozivam na smirenje

Iz kabineta premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija saopšteno je da je jutrošnja akcija sprovedena "u cilju borbe protiv krijumčarenja" u Prištini, Peći i Kosovskoj Mitrovici.

Kurti je pozvao na smirenje u severnom delu Kosovske Mitrovice i rekao da je akcija kosovske policije završena.

Blokada kod Rudara, na licu mesta okupljeni građani i ostaci na stotine čaura

Blokiran saobraćaj kamionima na magistralnom pravcu Mitrovica-Leposavić kod mesta Rudare. Barikada je od nekoliko kamiona a tu su i okupljeni građani.

Nedaleko od njih ostaci nekoliko stotina čaura koje je ispalila policija.

Policija se povukla u svoje baze. 

Petković: Desetine povređenih, Kurti prevršio svaku meru

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da su desetine ljudi povređene. Teško je povređen, odnosno pogođen iz vatrenog oružja Srećko Sofronijević, rođen 1985. godine, kome se u hirurškoj sali u Kosovskoj Mitrovici bore za život, navodi Petković.

Naglasio je da je do ovoga dovelo "divljaštvo" Aljbina Kurtija, koji je, kako je istakao, prevršio svaku meru.

"Ovo je već sedmi put da pripadnici Rosu upadaju na sever Kosova i Metohije i sukobljavaju se sa golorukim srpskim narodom. Povod za ovu akciju jeste navodno nekakvo krijumčarenje robe. Zapravo kada vidite da su cela Kosovska Mitrovica i Zvečan zasuti rafalima od strane Rosu, jasno vam je da je reč o nameri psihopate Albina Kurtija da proizvede sukobe mnogo širih razmera", ocenio je Petković.

Pokazujući slike zaplenjenih pakovanja sokova i čokoladica, upitao je da li je to krijumčarenje robe zbog koje Rosu upada sa oklopnim vozilima na sever Kosova i Metohije, i stvara jedno gotovo ratno stanje.

Naveo je da su Rosu krenule ka Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici, ali da je hrabri goloruki srpski narod uspeo da odbrani taj deo Kosovske Mitrovice i otera pripadnike Rosu, koji su se onda povukli u bazu Belvedere u južnom delu Mitrovice.

"Takođe, naši ljudi okupljeni u Zvečanu, uspeli su pod rafalima koje su trpeli, da oteraju Rosu iz centra Zvečana, gde su upadali u magacine, u privatne kuće. Oni su upadali u apoteke, za njih je krijumčarenje robe to što se prodaju lekovi u apotekama", istakao je Petković.

Kada su se vratili u bazu Belvedere, dodao je Petković, šest oklopnih vozila je ponovo krenulo na sever Kosova i Metohije.

"I tu ih je naš narod ponovo sprečio i to kod mesta Rudare, gde je bio veliki okršaj, tako što su jedinice Rosu napadale i bojevom municijom", naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Aljbin Kurti želi da izazove krizu i osvoji sever, ocenio je on. "Pozivam Kfor i međunarodnu zajednicu da reaguju i zaustave ludilo Aljbina Kurtija. Ako Kfor nije sposoban da reaguje i zaštiti srpski narod, ima ko će", poručio je Petković.

Obraćanje Petra Petkovića

Napeto na severu KiM, tragovi sukoba na ulicama Zvečana i Mitrovice

Tragovi sukoba vidljivi su na ulicama severne Kosovske Mitrovice, nekoliko vozila je zapaljeno.

Situacija je mirna ali napeta, blokirana je centralna raskrsnica u severnom delu Kosovske Mitrovice. Specijalne jedinice koje su ranije danas krenule prema severnom delu grada vratile su se u bazu.

Sukoba je bilo i u Zvečanu, policija je koristila suzavac i šok-bombe, ali iz vatrenog oružja je ranjen mladić srpske nacionalnosti. On je prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici gde lekari pokušavaju da mu izvade metak iz predela leđa.

Nemira je bilo i na putu prema Zubinom Potoku. 

Izveštaj Andrije Igića

Vučić se uputio u Rašku na sastanak sa Srbima sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se u Rašku na hitan sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Sastanak će se održati u 15 časova.

Srbin teško povređen u Zvečanu

U Zvečanu je ranjen Srbin i on se trenutno nalazi u teškom stanju.

"Povreda je naneta vatrenim oružjm, ustreljen je u predelu grudnog koša. Povređena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacionu salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi na intenzivnoj nezi i u teškom je stanju", rekao je hirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Brnabić: Pozivam međunarodnu zajednicu, Kfor i NATO da hitno reaguju

"Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i Kfor da hitno reaguju i zauzdaju Aljbina Kurtija. Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština", rekla je premijerka Ana Brnabić, povodom najnovije situacije na KiM.

Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa, istakla je Brnabićeva.

Petković: Još jedna provokacija Kurtija, obavestio sam Lajčaka

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je jutrošnja akcija kosovske policije još jedna provokacija premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija pred lokalne izbore i dodao da je o tome obavestio specijalnog izvestioca EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Kosovska policija upala i pretresala gradske apoteke, poslovni, stambeni prostor, skladišta robe u Severnoj Mitrovici i proveravala carinsku dokumentaciju.

Petković je za Televiziju Hepi rekao da je takvo ponašanje Prištine prevršilo svaku meru i dodao da Kurti svakim svojim potezom pokušava da produbi krizu.

"Dok mi sve rešavamo dijalogom imate Kurtija i druge koji krizama rešavaju stvari kako bi zauzeli sever Kosova, što im je opsesija. Pokušavaju da kriminalizuju sever", rekao je Petković i dodao da vlasti u Prištini poslednjim potezima pokušavaju da kompenzuju poniženje koje su pretrpeli poslednjim dogovorom u Briselu.

Smiruje se situacija u centru severne Mitrovice

Situacija u centru Kosovske Mitrovice se smiruje, građani se polako razilaze, a najveći deo policijskih snaga se izmestio ka Bošnjačkoj mahali i tzv. ističnom mostu koji vodi ka južnom delu grada.

Glavna raskrsnica u severnom delu grada i dalje blokirana kamionima.

Interventna jedinica i u Zvečanu

Pripadnici interventne jedinice kosovske policije nalaze se i u susednoj opštini Zvečan.

Blokiran je put koji vodi ka naselju Rudare u blizini mosta, a povremeno se iz tog pravca čuju detonacije. 

Zvečan (Foto: RTS)

Više automobila oštećeno, jedan zapaljen

Više automobila je oštećeno, a jedan je zapaljen u Severnoj Mitrovici na raskrsnici između Srednje tehničke škole "Mihailo Petrović Alas" i Bošnjačke mahale.

Kosovska policija: Započeta akcija u borbi protiv krijumčarenja robe

Kosovska policija se oglasila saopštenjem u kojem navodi da je u "ranim jutarnjim časovima započela policijske operacije u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe".

Kako se navodi u saopštenju, "akcija se sprovodi u regionu Prištine, Peći, Južne i Severne Mitrovice".

"Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe. Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz", tvrdi se u saopštenju.

Oklopno vozilo na jednoj od raskrsnica u severnom delu Kosovske Mitrovice (Foto: RTS)

Zbog protesta građana, policija je u jednom trenutku upotrebila suzavac i šok-bombe, a gradom su odzvanjale i sirene za uzbunu.

"Upadaju u magacine, prodavnice, apoteke ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konsultacija i pripreme sa policijom u severnom delu Mitrovice", rekli su RTS-u očevici.

Naveli su da su policijski inspektori u civilu, uz pratnju naoružane policije, u severni deo stigli iz južnog dela Mitrovice.

Kosovska policija se oglasila saopštenjem u kojem navodi da je u "ranim jutarnjim časovima započela policijske operacije u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe".