Čitaj mi!

Jarinje i Brnjak – normalizovan saobraćaj i počela primena režima sa nalepnicama

Normalizovan saobraćaj na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, i počela primena režima nalepnica za vozila, posle dve nedelje prekida.

Pripremio Andrija Igić

Petković: Narednu rundu dijaloga počinjemo sa ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da primena dogovora iz Brisela o korišćenju nalepnica funkcioniše bez problema, te da ne očekuje veće probleme.

Petković je za Tanjug rekao i da je dogovoreno da naredna runda dijaloga počne temom Zajednice srpskih opština, koja se čeka više od 3.000 dana, a na pitanje kada će doći do naredne runde, rekao je da Beograd očekuje poziv EU, kojem će se, kao i svaki put, odazvati.

"Mi ćemo učiniti sve da sporazum funkcioniše kako treba, da ima slobode kretanja i očekujemo to od Prištine, kako bismo imali slobodan protok robe, ljudi, usluga", rekao je Petković.

Ističe da su nalepnice privremeno rešenje i da Aljbin Kurti ne može da govori ni o kakvoj "epohi reciprociteta", jer je zapravo reč o sprovođenju sporazuma.

Gužve na Jarinju, nema incidenata

Na prelazu Jarinje kolona vozila je duga oko kilometar. Veliki broj ljudi iz centralne Srbije čeka da pređe administrativni prelaz Jarinje.

Procedura o primeni nalepnica nalaže da vozač izađe iz automobila i prelepi tablicu nalepnicom, taj postupak kontroliše policija. Procedura traje minut, pa su se zbog toga stvorile kolone. Policija moli građane za strpljenje, javlja reporter RTS-a.

Najbitnije je da nema incidenata.

Normalizovan saobraćaj na administrativnim prelazima

Nešto posle osam časova počela je primena dogovora o nalepnicama i normalizovan je saobraćaj, javlja reporter RTS-a.

Procedura je trajala minut. I prvo vozilo je prošlo.

Prema dogovoru žitelji koji poseduju RKS tablice neće morati da ih skidaju kada ulaze u centralnu Srbiju, već će preko oznaka i grba lepiti nalepnice i neće morati da vade probne tablice koje su do sada važile dva meseca.

Isto važi i za vlasnike automobila iz gradova centralne Srbije i Kosovske Mitrovice.

Iz Prištine su rekli da poseduju 300.000 kompleta sa po četiri nalepnice i da će ih od danas upotrebljavati.

Nalepnice i uputstva dostavljeni su policiji na administrativnom prelazu.

Odalović: Kfor najzad radi svoj posao

Generalni sekretar Skupštine Srbije kaže za RTS da očekuje da se dogovoreno u Briselu i sprovodi, te da će se promet vozila u narednih šest meseci odvijati nesmetano.

Stavljeno je do znanja da nikakvo nasilje neće biti tolerisano, rekao je Odalović i istakao da je značajno to što se uključio i Kfor.

"Ovo je bila najbrutalnija zloupotreba, jer poslati onoliko onako naoružanih specijalaca da bi se radilo ovo što imamo jutros – da će to raditi dva, tri administrativna radnika ili policajca, jeste ogolilo ono što su hteli. Cela priča je da su ih, i pre početka primene i ijednog incidenta, oni već poslali i zaposeli, jer su želeli da tom svojom akcijom pokažu da mogu da okupiraju sever Kosova i da upravljaju kako oni misle da upravljaju... Ovo ih je valjda otreznilo", rekao je Odalović.

Poručuje i da je Aljbin Kurti doživeo fijasko, ali da je najvažnija stvar da se sve završilo mirno i bez incidenata.

Očekuje se normalizacija saobraćaja za manje od sat vremena

Na Jarinju je parkirano nekoliko kamiona koji čekaju na otvaranje saobraćaja, putničkih vozila nema jer je patrola srpske policije zaustavila saobraćaj i pustiće vozila ako krene saobraćaj u osam časova.

Za manje od sat vremena očekuje se potpuna normalizacija saobraćaja. Na punktovima se očekuje primena nove mere obeležavanja registarskih oznaka na automobilima čime prestaje obaveza korišćenja probnih tablica.

Nalepnice postoje u dve veličine i stavljene su table kako se koriste, javlja reporter RTS-a.

Izveštaj Dušana Jeumovića

Nakon povlačenja specijalnih jedinica Rosu i nezadovoljnih građana koji su organizovali proteste, na prelazima Jarinje i Brnjak su vojnici Kfora.

Od osam časova očekuje se potpuna normalizacija saobraćaja preko administrativnih punktova na severu, nakon dve nedelje prekida.

Na punktovima se očekuje početak primene nove mere obeležavanja delova registarskih oznaka na automobilima, čime prestaje obaveza korišćenja probnih tablica.

To znači da žitelji Kosova i Metohije koji poseduju takozvane RKS tablice ubuduće neće morati da ih skidaju kada ulaze u centralnu Srbiju, već će preko oznaka i grba lepiti nalepnice i neće morati da vade probne tablice koje su važile dva meseca.

Isto važi i za vlasnike automobila sa tablicama gradova centralne Srbije i Kosovske Mitrovice.

Iz Prištine su saopštili da poseduju, još od 2017. godine, 300.000 kompleta sa po četiri nalepnice i da će ih danas aktivirati.

Nalepnice i uputstva kako ih koristiti dostavljeni su pripadnicima MUP-a Srbije na Jarinju.

Režim prelepljivanja oznaka na tablicama važiće šest meseci, do kada Beograd i Priština treba da pronađu trajno rešenje za odvijanje saobraćaja i omogućavanja slobode kretanja.

Vojnici Kfora će, prema sporazumu koji je postignut u Briselu 30. septembra, biti na Jarinju i Brnjaku naredne dve sedmice.

Šef Misije EU za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji Lars Gunar Vigemark saopštio je da je situacija na severu pokrajine stabilna i da će Euleks pratiti primenu sporazuma iz Brisela.