Читај ми!

На административним прелазима припадници Кфора, нормализација саобраћаја очекује се сутра

Након повлачења специјалних јединица Росу, на административним прелазима Јариње и Брњак су сада војници Кфора. Нормализација саобраћаја очекује се од понедељка ујутру од осам часова, када се за возила успоставља режим са налепницама.

Брнабић: Успели смо да сачувамо мир

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да споразум из Брисела о повлачењу Росу са Јариња и Брњака није апсолутна победа, али да је Београд њиме успео да сачува мир и безбедност на Косову.

"Проблем је настао давно, 2008. године након једностраног проглашења независности, а онда и када су постављени прелази. Вучић је годинама све покушавао да помери са тачке која је решена "ад акта", а таблице су реципроцитет који је Приштина увела. Они су сада, не консултујући се са Београдом и својим партнерима, а како би демонстрирали силу, послали Росу на север", рекла је Брнабић за Пинк.

Истиче да је политички некоректно називати споразум у Бриселу великом победом, али је чињеница да смо "паметно и промишљено одреаговали".

"Мислим да нико од нас нема рацио какав има Вучић, он реагује суздржано. Није све у томе да им вратимо и у првом потезу, већ у политичком промишљању", каже премијерка.

Вигемарк: Еулекс ће од понедељка пратити примену споразума о таблицама

Шеф Мисије ЕУ за владавину права на Косову и Метохији Ларс Гунар Вигемарк саопштио је да је ситуација на северу покрајине стабилна и да ће Еулекс од понедељка пратити примену споразума из Брисела.

Мирно након повлачења специјалне полиције, од сутра систем налепница

На северу Косова и Метохије мирно након повлачења специјалне полиције. Од сутра ујутру очекује се потпуна нормализација саобраћаја преко административних пунктова на северу, након 14 дана прекида. На пунктовима се очекује почетак примене нове мере обележавања делова регистарскох ознака на аутомобилима, чиме престаје обавеза коришћења пробних таблица.

Као прво - пробних таблица од сутра неће бити. Од сутра у осам часова на свим административним пунктовима примењиваће се мера лепљења стикера, односно налепница преко делова регистарских таблица на аутомобилима.

То значи да житељи КиМ који поседују такозване РКС таблице убудуће неће морати да их скидају када улазе у централну Србију већ ће преко ознака и грба лепити налепнице и неће морати да ваде пробне таблице које су важиле два месеца.

Исто важи и за власнике аутомобила са таблицама градова централне Србије и Косовске Митровице.

Из Приштине су саопштили да поседују још од 2017. године, по договору из Брисела из 2016. 300.000 комплета са по четири налепнице и да ће их сутра активирати.

Налепнице и упутства како их користити достављени су припадницима МУП-а Србије на Јарињу.

Режим прелепљивања ознака на таблицама важиће 6 месеци, до када Београд и Приштина треба да пронађу трајно решење за одвијање саобраћаја и омогућавања слободе кретања.

На местима где је претходних 13 дана на Јарињу и Брњаку био организован протест грађана због распоређивања специјалних снага косовске полиције, од јуче поподне лоцирани су војници Кфора, које је данас обишао њихов командант Франко Федеричи, потврдивши да ће Кфор у наредне две недеље на лицу места учествовати у имплементацији недавног споразума Београда и Приштине.

Извештај Андрије Игића

Федеричи посетио јединице Кфора на Јарињу и Брњаку

Командант Кфора, генерал-мајор Франко Федерићи, посетио је јединице Кфора које се налазе на Јарињу и Брњаку.

"У наредне две недеље, Кфор ће спроводити привремено, велико и агилно присуство у тој области, у подршци имплементације недавног споразума између Београда и Приштине о деескалацији и путу ка будућности на северу Косова", наводи се у саопштењу Федеричија.

Подсетио да Кфор има мандат од Савета безбедности Уједињених нација да обезбеди сигуран и безбедан развој и слободу покрета за све заједнице на Косову.

Вучић: Американци били рационални и прагматични

Председник Србије Александар Вучић истакао је да се Америка понашала коректно у последњој кризи на северу Косова и Метохије.

Вучић је упитан да прокоментарише реакцију Аљбина Куртија да први пут после 35 година САД нису биле уз косовске Албанце, рекао да наравно САД имају своје циљеве који нису једнаки нашима по питању КиМ и да ту не треба имати илузије.

"Рачунам да су Американци рационални и прагматични људи, за разлику од Куртија. Постојала је врло коректна сарадња и однос са изаслаником САД Габријелом Ескобаром у Бриселу колико су трајали разговори", рекао је Вучић за Пинк.

Нагласио је да је ситуација сада завршена и да остаје да се окренемо новим проблемима.

Из Приштине саопштено да имају 300.000 комплета налепница које ће од сутра бити у употреби

Из Приштине су саопштили да поседују још од 2017. године, по договору из Брисела из 2016. године, 300.000 комплета са по четири налепнице и да ће од сутра бити у употреби.

Режим прелепљивања ознака на табицама важиће шест месеци до када Београд и Приштина треба да пронађу трајно решење за одвијање саобраћаја и омогућавање слободе кретања.

На месту где је претходних 13 дана био организован протест грађана због распоређивања специјалних снага косовске полиција јутрос је чисто и мирно, а ту су војници Кфора, којих има десетак, јавља репортер РТС-а.

Извештај Андрије Игића

Како ће се постављати налепнице

Од понедељка од осам ујутру очекује се нормализација саобраћаја на аминистративним прелазима када се за возила успоставља режим са налепницама.

Грађанима ће од сутра бити доступне нелепнице за прекривање специфичних делова регистарских ознака.

Нема више ни припадника Росу ни барикада

Повлачење припадника Росу је обављено како је и договорено, нема више ни припадника те јединице на административним прелазима, као ни барикада. Ноћ је протекла мирно.

У близини административних прелаза су припадници Кфора, а ту су и припадника Еулекса, јавља репортер РТС-а.

Саобраћај се одвија неометано, али за сада само из правца јужне покрајине ка централној Србији.

Канцеларија за Косово и Метохије саопштила је да је рад на административним прелазима Јариње и Брњак из правца централне Србије привремено обустављен од јуче после подне до сутра у осам часова ујутру како би се извршила припрема система за режим налепница.

Навели су да ће грађанима сутра бити доступне нелепнице за прекривање специфичних делова регистарских ознака као и упутство за њихово постављање.

На север Косова до сутра ујутру пролазиће се само пешице. 

Извештај Душана Јемуовића

Повлачењем припадника такозваних специјалних јединица Росу и распоређивањем припадника мисије Кфора, као и уклањањем физичких барикада са административних прелаза Јариње и Брњак, завршена је прва фаза спровођења споразума о регистарским ознакама, који је постигнут у Бриселу 30. септембра.

Војници Кфора биће на Јарињу и Брњаку наредне две седмице.

Председник Александар Вучић изјавио је у Дубаију да је задовољан што су се јединице специјалне полиције Росу повукле са административних прелаза Јариње и Брњак, где, каже, није ни требало да дођу, те да је задовољан што се одржао мир.

Други део споразума обухвата да се од сутра од осам сати успоставља "стикер", односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, а о чему ће се тек разговарати у Бриселу. 

Као трећа ставка договорена је радна група коју ће чинити представници ЕУ, Београда и Приштине и која ће тражити трајно решење за таблице, на основу европских стандарда и пракси.