Čitaj mi!

Srbi sa Kosmeta na barikadama 12. dan, čekajući povlačenje

Srbi na Kosovu i Metohiji su i danas na administrativnim prelazima, već 12. dan. Dan nakon što je u Briselu Beograd prihvatio kompromis za rešenje situacije na Kosovu i Metohiji, očekuje se da se specijalne jedinice Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka u subotu i da se uklone barikade.

Situacija malo relaksiranija, prva primena sporazuma očekuje se sutra

Situacija je malo relaksiranija nego prethodnih dana, iako se na terenu dan nakon postignutog sporazuma ništa nije promenilo. Nema strateških pomeranja niti od strane specijalne policije niti od strane okupljenih građana, javlja reportr RTS-a.

Punktovi Jarinje i Brnjak su i dalje blokirani za prelaz. Uspostavljanje saobraćaja očekuje se u ponedeljak, a prva primena sporazuma sutra, kada krene povlačenje policije i uklanjanje teških kamiona.

Oko punktova Brnjak i Jarinje očekuje se dolazak vojnika Kfora, koji će na određeno vreme kontrolisati stanje na terenu i zameniti pripadnike specijalne policije.

I danas su vojnici Kfora u grupama obilazili taj prostor, a područje je nadletao i helikopter Kfora, nadgledajući tačke blokade i mogućnosti prolaska međunarodnih vojnika.

Od osam časova ujutru treba da krene akcija raspoređivanja verovatno poljskih i američkih vojnika Kfora, a onda da usledi povlačenje specijalnih jedinica policije. Nakon toga treba da krene deblokada puteva.

Sve treba da se okonča do sutra u 16 časova da se pripremi teren za sprovođenje drugog dela sporazuma o registarskim tablicama.

Taj deo dogovora planiran je za ponedeljak. Građani će se na na licu mesta uveriti šta podrazumeva primena sporazuma o nalepnicama preko registarskih oznaka, kakva je procedura, koliko će vremena oduzimati i šta im to u praksi donosi.

Izveštaj Andrije Igića

NATO: Ostajemo u kontaktu sa Vučićem i Kurtijem

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine i drugim pitanjima u regionu Zapadnog Balkana, saopštio je NATO.

Brnabić: Najvažnije je da se sačuvao mir

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je pratila pregovore o rešavanju krize na severu Kosova i da je bila u stalnoj komunikaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te ocenila da je to bila velika diplomatska pobeda Beograda i predsednika.

"Pre svega mislim da je to velika diplomatska pobeda Beograda i predsednika Vučića iz najmanje tri razloga. Prvi je taj što smo uspeli odmerenom i pametnom reakcijom da sačuvamo mir i kakvu takvu stabilnost i bezbednost Srba na Kosovu. Drugi razlog je da smo uspeli da pokažemo da Beograd neće tolerisati jednostrano nametnuta rešenja i da sa Beogradom mora da se razgovara o svim stvarima, a Priština pre svega mora da ima dijalog sa nama", rekla je premijerka.

Istakla je da se nada da više neće biti iznenađenja, a kao treću značajnu stvar navela je vraćanje na rezoluciju 1244.

"Ja sa nestrpljenjem čekam sutrašnji dan kada Specijalne snage policije Kosova (ROSU) moraju da se povuku, jer se KFOR vratio na administrativne prelaze", rekla je Brnabićeva dodajući da je sledeći dijalog o Zajednici srpskih opština.

Relaksiranija atmosfera na Kosmetu

Situacija na severu Kosova i Metohije malo je relaksiranije nego prethodnih damna. Oko punktova Jarinje i Brnjak očekuju se pripadnici Kfora.

Helikopter Kfora nadletao je prostor. Noćas je izvršena još jedna smena specijalnih kosovskih snaga, a Srbi su rekli da je 10 automobila izgrebano.

Petković: Nema besplatnog ručka u Briselu

Najvžnije juče postignutim dogovorom je odlazak Rosu, dolazak Kfora i da neće biti više skidane tablica našim ljudima koji žive na severu KiM, rekao je za RTS direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, naglašavajući da nema besplatnog ručka u Briselu, i da je za to moralo da se izbori.

Posle skoro dve nedelje nazire se kompromisno rešenje krize na severu Kosova i Metohije.

Trebalo bi da do sutra u 16 časova jedinice Rosu napuste administrativni prelaz Jarinje.

Srbi su ovu vest dočekali sa olakšanjm, ali su ostali na pozicijama, javlja reporter RTS-a. Kažu da im je sve teže da budu na barikadama, s obzirom na to da protesti traju skoro dve nedelje, a i zbog vremenskih uslova, koji su sve gori.

Povlačenje jedinica Rosu trebalo bi da počne sutra od 8 časova, a zatim se očekuje da Kfor rasporedi svoje trupe na tim pozicijama.

Niko nije mogao da potvrdi da li će saobraćaj sutra biti normalizovan, a vrlo je verovatno da će se to dogoditi u ponedeljak.

Kfor će svoje snage postaviti, i pre same implementacije, na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

Od 4. oktobra za vozila se uspostavlja režim sa "stikerima" do konačnog rešenja.