Čitaj mi!

Druga nedelja na barikadama – specijalci se ne povlače, građani ne odustaju, Vojska Srbije na prilazu Jarinju

Protest Srba s Kosova i Metohije, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u drugu sedmicu.

Napad na grupu Srba u južnom delu Kosovske Mitrovice

Grupa od petnaestak Srba iz opština na severu Kosova napadnuta je danas u južnom delu Kosovske Mitrovice. Niko nije teže povređen, iako su neki napadnuti flašama i noževima.

Kfor preduzeo dodatne korake, pojačao patrole

Komandant Kfora, general-major Franko Federiči saopštio je, povodom situacije na severu KiM, da je Kfor preduzeo dodatne korake na terenu, pojačavši patrole duž glavnih saobraćajnica gde su blokade i razmestivši svoje jedinice na prelazima Jarinje i Brnjak, u skladu sa svojim mandatom koji proističe iz Rezolucije UN 1244.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu navodi se da je Kfor obavio razgovore sa svim stranama koje bi mogle da doprinese okončanju protesta.

"Usvojene mere, o kojima je prethodno razgovarao komandant Kfora sa svim institucijama na Kosovu, kao i sa gradonačelnicima opština na severu, imaju za cilj sprovođenje brze deeskalacije tenzija nastalih prošle nedelje i obnavljanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu", navodi se u saopštenju Kfora.

Vučić: Moramo da se borimo za svoj narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u video-snimku objavljenom na Instagramu da je važno "da su svi ljudi razumeli koliko je situacija teška, koliko su nam vezane ruke na Kosovu i Metohiji, ali da moramo da se borimo za svoj narod".

"Jer ako se ne borimo, onda nikada ništa nećemo moći ni da ostvarimo", poručio je Vučić u snimku na Instagram profilu "budućnostsrbije.av".

Za sve što imamo, za napredak koji smo napravili, napravili smo ga zato što smo se borili, zato što smo pokazali da imamo dovoljno snage, dovoljno energije, znanja, vere u sebe, dodao je Vučić.

"Ja samo mislim da je za nas strašno važno da pokazujemo uzdržanost, uvek i u svakom trenutku da težimo kompromisu, ali da pokažemo i odlučnost i da se borimo za svoju zemlju, da se borimo za svoju Srbiju, za svoj narod, kao i za sve druge građane koji žive u ovoj zemlji", poručio je on.

"Hvala ljudima u ovim teškim danima na podršci, hvala našem narodu na Jarinju i na Brnjaku, Srbija je uz vas", poručio je Vučić.

Do sada izdato oko 10.000 privremenih tablica

Kosovska agencija za civilnu registraciju objavila je podatak da je od 20. septembra, kada je uvedena mera izdavanja privremenih tablica, do danas izdala nešto više od 10.000 tablica uglavnom na prelazima, a deo i na teritoriji severa Kosova i Metohije.

Najveći broj tablica izdat je na administrativnom prelazu Merdare.

Kako javlja reporterka RTS-a sa Merdara, građani sa severa KiM i pored kiše nastavljaju sa protestom.

Izveštaj Dragane Biberović

Američki i kanadski vojni atašei posetili prelaze Jarinje i Brnjak

Američki i kanadski vojni atašei posetili su prelaze Jarinje i Brnjak kako bi se bolje upoznali sa situacijom na terenu.

"Bilo im je drago što su primetili da je Kfor na licu mesta kao faktor stabilnosti", navodi se u tvitu Američke ambasade u Srbiji.

Petković i Bisljimi u sredu u Briselu

Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi sastaće se u Briselu u sredu da bi razgovarali o situaciji na severu Kosova, potvrdio je RTS-u portparol EU Peter Stano.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žosep Borelj poručio je ranije da bi sastanak glavnih pregovarača bio prvi pozitivni korak u smirivanju tenzija. 

Dačić: Jednostrane akcije na KiM moraju da prestanu

Ivica Dačić poručio je, posle prve sesije sastanka predsednika parlamenata država Zapadnog Balkana, da Srbija ne prihvata jednostrane akcije Prištine.

"Nismo saglasni sa jednostranim aktom proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova, nismo saglasni što su neke države priznale tzv. Kosovo. Želimo da nastavimo dijalog, ali nismo saglasni ni da se tenzije izazivaju jednostranim akcijama Prištine. Ta praksa mora da bude eliminisana kao način ponašanja", poručio je Dačić na skupu koji se održava na Brdu kod Kranja.

Stefanović na sednici skupštinskog Odbora za KiM

Ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju na kojoj je razmatrana aktuelna bezbednosna situacija u južnoj srpskoj pokrajini. 

Stefanović, zajedno sa pripadnicima Vojnoobaveštajne agencije (VOA) i Vojnobezbednosne agencije (VBA), upoznao je detaljno članove odbora Narodne skupštine sa poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzimaju u cilju očuvanja mira i stabilnosti i zaštite srpskog stanovništva, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović i pripadnici vojnih agencija su ovom prilikom odgovarali na pitanja članova odbora o aktuelnoj situaciji, a sama sednica je bila zatvorena za javnost.

Vučić: Posvećeni smo očuvanju mira, ali nećemo da dozvolimo poniženje Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadore zemalja članica Kvinte - Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefa Delegacije Evropske unije, koji su zatražili deeskalaciju krize na severu Kosova i Metohije, saopšteno je iz Predsedništva.

"Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo da dozvolimo poniženje ni Srbije, niti njenih građana", rekao je predsednik Vučić nakon sastanka. 

Helikopteri Kfora nadleću sever KiM

Helikopteri Kfora u dva navrata su u poslednjih sat vremena nadletali Jarinje i Brnjak, kao i sever Kosova i Metohije, javlja reporter RTS-a.

Kfor: Povećali smo broj rutinskih patrola širom KiM, uključujući i sever

Vojnici Kfora pojavili su se danas u blizini administrativnog prelaza Jarinje gde su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, a iz Kfora za Kosovo onlajn poručuju da "pomno prate situaciju na celom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sever".

"Kfor pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primenu svog mandata - proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. - kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Kfor je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i severno Kosovo", naveli su iz Kfora za Kosovo onlajn.

Gradonačelnici sa severa traže pojačano prisustvo Kfora

Gradonačelnici sa severa Kosova i Metohije su sa komandantom Kfora general-majorom Frankom Federičijem razgovarali o situaciji na severu i zatražili pojačano prisustvo Kfora na prelazima, posebno na Brnjaku.

Gradonačelnici su od komandanta Kfora zahtevali i da vojnici Kfora ostanu neutralni i deluju u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju gradonačelnika.

Oni su naveli da je potrebno da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci ROSU posebno na prelazu Brnjak pojača prisustvo Kfora kako bi se takvi incidenti sprečili i sačuvao mir.

"Još jednom pozivamo građane da ostanu suzdržani i nasedaju na provokacije, mi smo svoji na svome i branimo osnovno ljudsko pravo koje garantuju svi međunarodni akti i povelje. Komandant Kfora je rekao da se Kfor neće mešati u politička pitanja niti nasilno uklanjati blokade sa puteva", navodi se u saopštenju.

Stano: Dijalog nije propao, pregovarače očekuju u Briselu

Portparol EU Peter Stano poručio je da je EU jasna u svojoj poruci da je deeskalacija ključna reč za trenutnu situaciju između Beograda i Prištine, ali i u oceni da su za spuštanje tenzija prvenstveno odgovorne dve strane.

Stano je na redovnoj konferencije EK za medije naglasio da će prvi pozitivan korak u rešavanju situacije na KiM biti dolazak glavnih pregovarača u Brisel.

"Oni će iskoristili platformu dijaloga da razmotre put napred što znači deeskalaciju situacije, jer ono što se trenutno dešava nije dobro ni za narod na Kosovu, u Srbiji, ali i u regionu", kaže Stano.

Stano navodi da se pregovarači očekuju u Briselu, a da će dodatni detalji biti naknadno saopšteni.

"Umesto da reagujete jednostrano ili se angažujete u provokacijama, trebalo bi da iskoristite platformu dijaloga kako biste rešili sva otvorena pitanja. Dijalog nije propao jer verujemo da će na kraju biti moguće da se obe strane dogovore, a mi smo tu da im pomognemo u tome", kazao je Stano

Dodao je da je EU na svim nivoima od početka "snažno angažovana" u diplomatskim naporima za smirivanje situacije na KiM i to kako na terenu sa Beogradom i Prištinom, tako i sa međunarodnim partnerima.

Stano je potvrdio da se šef diplomatije EU Žosep Borelj juče ponovo telefonom čuo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Rama i Kurti se sastali u Prištini, vojnici Kfora na Jarinju

Reporter RTS-a javlja da je na Jarinju mirno i da se ne menjaju pozicije. Iščekuje se mirno rešavanje krize. 

Pripadnici Vojske Srbije bili su parkirani na putu koji vodi ka administrativnom punktu Jarinje. Vojska Srbije poseduje bazu koja je u blizini Jarinja, znatno bliža od pozicije na kojoj su se nalazili pripadnici Vojske Srbije. 

Premijer Albanije Edi Rama, koji je u poseti Prištini, pojavljivanje letelica Vojske Srbije ocenio je kao "teatralne poteze Srbije".

Na zajedničkoj konferenciji sa Aljbinom Kurtijem rekao je da podržava akcije Prištine po pitanju reciprociteta registarskih tablica i naglasio da je jedino rešenje dijalog.

Rama kaže da posebna jedinica policije mora da vodi računa da ne pokrene problem između Prištine i međunarodnih prijatelja.

Kurti je rekao da se danas sastao sa komandantom Kfora i da nema indicija da se međunarodna vojska na KiM sprema da interveniše na severu.

Kurti je ponovio da je specijalna jedinica policije raspoređena na Brnjaku i Jarinju kako bi "štitila granične prelaze i graničnu policiju".

Na mestu raspoređivanja specijalaca na severu i protesta građana, ekipa RTS-a je primetila pet naoružanih poljskih vojnika u sastavu Kfora.

Izveštaj Andrije Igića sa Jarinja (12.00)

Vojska Srbije na dva kilometra od Jarinja

Ekipa RTS-a zabeležila je jutros i pripadnike Vojske Srbije na putu koji vodi do Jarinja.

Trenutno su tu četiri oklopna vozila koja su od administrativne linije udaljena manje od dva kilometra. Reč je o dva "lazara" i dva "miloša".

Nismo uspeli da saznamo iz koje su jedinice pripadnici Vojske koji su pored njih. Vojska Srbije poseduje bazu koja je u blizini Jarinja. 

Vojska Srbije je u povišenoj borbenoj gotovosti zbog situacije na severu Kosmeta, a u protekla tri dana ovu teritoriju nadletale su i borbene letelice Vojske Srbije.

Na terenu nema nagoveštaja skorog rešenja, javlja reporter RTS-a. Ne povlače se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije. Zbog njihovog prisustva Srbi ne prestaju da se okupljaju i zahtevaju povlačenje uredbe o probnim tablicama za automobile iz centralne Srbije.

Dok se to ne dogodi, Srbi drže u blokadi magistralne pravce Raška–Leposavić i Ribariće – Zubin Potok.

Okupljeni Srbi, koji su tu već osmi dan, ponavljaju da će Beograd i Priština sesti za pregovarački sto i u Briselu doći do rešenje.

Jutros u 4.00 izvršena je smena pripadnika Rosu i, kao i ranije, protekla je mirno, bez provokacija Srba.

Kosovski portali prenose najave da će albanski premijer Edi Rama danas zvanično posetiti Prištinu, u koju stiže nakon zasedanja Generalne skupštine UN.

On će, kako je najavljeno, imati sastanak sa predsednikom prištinske vlade Aljbinom Kurtijem, ali ne sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani i predsednikom skupštine u Prištini Glaukom Konjufcom.

Već tri dana naletali su i ratni vazduhoplovi snaga bezbednosti Srbije. Viđeni su prvo naleti borbenih helikoptera, naleti "orlova" i "migova 29", i nalet dva "orla" u niskom letu. Prostor je nadletao i helikopter Kfora.

Jučerašnji naleti aviona srpskog ratnog vazduhoplovstva i helikoptera Kfora odvijali su se u vreme kada su ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, obišli deo vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u garnizonu u Raški, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

S njima je bio i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.