Читај ми!

Surlić za RTS: Ishod izbora u Nemačkoj neće doneti promenu dosadašnje politike prema Srbiji

Nakon izbora u Nemačkoj ne bi trebali da očekujemo bilo kakvu suštinsku promenu, prema ovom delu Evrope, ni prema Srbiji jer Berlin tu ima jasno definisanu spoljno-političku strategiju, navodi za RTS Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

Oko 60,4 miliona Nemaca na saveznim izborima odlučuje o budućem sastavu parlamenta i posredno o budućem kancelaru, koji će naslediti Angelu Merkel.

Očekuje se da će glavnu borbu voditi konzervativni demohrišćani (CDU i CSU) i socijaldemokrate (SPD), koji trenutno zajedno čine veliku crno-crvenu koaliciju, i opozicioni Zeleni. Te tri stranke su i jedine koje su zvanično istakle svoje kandidate za kancelara koji su održali završne mitinge poslednjeg dana kampanje u subotu u najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Stefan Surlić je u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da se koje god stranke da formiraju vladu, spoljna politika prema našoj zemlji neće menjati. Ona je, kaže, trasirana i kada je reč o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, odnosu prema južnoj srpskoj pokrajini.

"Nemenjanje granica, priznavanje nezavisnosti Kosova, potreba da Beograd i Priština postignu finalni sporazum. Tako da ne očekujem neke promene sem ako ne dođe do nekog iznenađenja i možda ekstremna Levica uđe u koaliciju i sastav nove Vlade, ali Alternativa za Nemačku (AfD) sigurno ne zato što se oni protive nezavisnosti Kosova", navodi gost Jutarnjeg dnevnika

Ističe da niko od kandidata u Nemačkoj proteklih dana u završnici kampanje nije spomenuo kako vidi način rešavanja trenutne situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

"Tema Kosova i Metohije nije zaokupila pažnju nijednog od kandidata, nitu uopšte ceo Zapadni Balkan, ni bilo koji od regionalnih problema sa kojima se suočavamo već godinama. Nisu se smatrali dovoljno bitnim za unutrašnju i političku debatu i samu kampanju", navodi Surlić.

Ističe da sve što su tri vodeća kandidata za budućeg kancelara Nemačke govorili, a što možda ima posledice po ovaj region, pa i odnose Beograda i Prištine jeste perspektiva proširenja, ali samo u kontekstu reforme Evropske unije, a tek potom nečeg što bi mogli da nazovemo ozbiljnijom politikom prema Zapadnom Balkanu.  

Ističe da nakon izbora u Nemačkoj ne bi trebali da očekujemo bilo kakvu suštinsku promenu prema ovom delu Evrope, jer, kako kaže, Berlin tu ima jasno definisau spoljno-političku strategiju.

Jedina razlika u odnosu na dosadašnju politiku, dodaje, može biti ukoliko u vladi budu levičari ili zeleni, koji bi možda više insistirali na temi ljudskih prava ili ekologije. 

Na pitanje - kakvu sudbinu Nemačka može da očekuje posle ere Angele Merkel, on navodi da će svakako biti manje uticajna nego što je bila, ali i dalje visoko na lestvici kada se uzme u obzir njihova ekonomska snaga.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво