Čitaj mi!

Nastavlja se mirni protest Srba na severu KiM, pripadnici Rosu i dalje na punktovima

Građani nezadovoljni odlukom Prištine o zameni registarskih tablica ulaze u peti dan protesta na severu Kosova i Metohije, kod prelaza Jarinje i Brnjak, gde su raspoređene specijalne jedinice Rosu.

Na Jarinju i Brnjaku mirno, nema incideata

Nema promene ni na Jarinju, kao ni na punktu Brnjak, javlja dopisnik RTS-a.

Od svojih pozicija ne odustaju ni pripadnici specijalne policije ni građani na protestima. Jedni traže povlačenje drugih, a za to vreme peti dana punktovi Jarinje i Brnjak su zatvoreni za motorni saobraćaj.

Preko punktova se može jedino peške.

Izveštaj Andrije Igića

NATO poziva na hitnu deeskalaciju i povratak dijalogu

NATO je pozvao na hitnu deeskalaciju na severu Kosova i Metohije.

Portparol Alijanse Oana Lungesku poručila je u objavi na Tviteru da NATO poziva i Beograd i Prištinu da budu uzdržani, izbegnu jednostrane akcije i vrate se dijalogu.

"Mandat NATO i Kfora ostaje da se obezbedi sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice", navela je Lungesku.

Srpski helikopteri iznad Jarinja

U nekoliko navrata područje punkta Jarinje sa strane centralne Srbije nadletala su tri helikoptera.

Helikopteri "erbas" sivomaslinaste boje jedan za drugim napravili su nekoliko krugova u vazduhu u blizini Jarinja.

Njihova pojava izazvala je znatiželju i iznenađenje okupljenih na protestu.

Tokom njihovog nadletanja jedan specijalac kosovske policije ušao je u mitraljesku kabinu blindiranog vozila i uperio mitraljez.

Nakon nekoliko minuta naletanja helikopteri su se povukli u unutrašnjost centralne Srbije, javlja reporter RTS-a sa lica mesta.

Odmah potom dva ruska borbena "aligatora" nadletala su isti prostor.

Situacija na severu KiM napetija nego juče, Todić: Priština pokušava da sever stavi pod kontrolu

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su neprohodni za motorni saobraćaj, moguće je preći samo peške, ali to čine retki - samo oni koji moraju.

Snabdevanje još nije ugroženo, ali ako se ovako nastavi moglo bi da bude.

Pripadnici Rosu i dalje su raspoređeni u blizini Jarinja i Brnjaka, a pre nekoliko minuta bila je smena pripadnika specijalne policije.

Njihovo povlačenje i ukidanje odluke o tablicama traže Srbi okupljeni na blokadama, koji već peti dan mirno protestuju. Za Prištinu rešenje ove situacije je oslobađanje magistralnih puteva, ali pošto su pozicije obe strane ukopane, za sada se ne vidi kakav bi ishod mogao da bude.

Na prelazima je uglavnom mirno, ali predsednik opštine Leposavić Zoran Todić kaže za RTS da da je situacija malo napetija u odnosu na juče jer se narod uznemirio nakon prebijanja trojice Srba kod Brnjaka.

"To pokazuje nameru Prištine, ne samo da se ovde radi o tablicama, već može da se stekne zaključak da pokušavaju da stave sever pod svoju kontrolu što im nije polazilo za rukom poslednjih 20 godina", naveo je Todić.

Međunarodni predstavnici pozivaju na momentalnu deeskalaciju tenzija i smanjenje napetosti jer bi, kako kažu, posledice mogle da budu nesagledive.

Policija i u Štrpcu sklonila plakat "Dobro došli u ZSO"

Kosovska policija je u Štrpcu tokom noći uklonila plakat sa porukom "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština", prenosi Kosovo onlajn.

Plakate i transparente sa tom porukom Srbi na KiM su počeli da ističu tokom protesta na administrativnim prelazima i u srpskim sredinama u pokrajini, iz revolta zbog odluke prištinskih vlasti da zabarne ulazak automobilima sa srpskim registarskim tablicama i zbog slanja jedinica Rosu na sever KiM.

Plakati su se pojavili na Jarinju, u severnom delu Kosovske Mitrovice, Gračanici, Ranilugu, Novom Brdu, Štrpcu...

Privremene kosovske vlasti su u Gračanici privele trojicu Srba zbog postavljanja bilborda, kojima je rečeno da to "predstavlja provokaciju".

Plakati su uklonjeni i u Ranilugu i Novom Brdu.

Peti dan protesta, Rosu se ne povlači, ali ni uporni Srbi sa severa KiM

Noć na Jarinju je bila mirna, pripadnici Rosu i dalje su raspoređeni i ne pomeraju se sa svojih punktova.

Tu su i Srbi iz Leposavića i Zubinog Potoka, koji već peti dan protestuju. Njih ima više od 100, nalaze se u šatorima i kolonama dugim nekoliko kilometara.

Na severu Kosova je prilično hladno, ima magle, gore improvizovana ložišta, a ljudi pokušavaju da se zagreju, javlja reporter RTS-a.

U srpskim sredinama kosovska policija nastavila je da uklanja bilborde sa natpisima "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština".

Na sever Kosova i dalje se može samo pešice.

Izveštaj Dušana Jemuovića

Garić: Nisu toliko bitne tablice koliko da Kurti pokaže da ima vlast na severu

Urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić kaže za RTS da smo navikli da EU i međunarodna zajednica reaguju kasno, kad reaguju da to bude mlako i neadekvatno stanju na terenu.

"To je često ispoljavanje otvorene agresije, nepoštovanje prava Srba i ugrožavanje Srba i to je opet pokazano na delu. Dozvoljava se prištinskoj vlasti da sa ovako otvorenom agresijom prema Srbima se pojavi na severu Kosova gde su srpska mesta, a to je i bio cilj Kurtija da slomi otpor Srba, da pokaže da ima vlast u srpskim sredinama", navodi Garić.

Smatra da se u ovom slučaju ne radi toliko o tablicama nego o tome da Kurti želi da pokaže da ima kontrolu na severu KiM.

"Već godinama oni su svesni da u srpskim sredinama nemaju mogućnost kontrole kako bi želeli", ukazuje urednik portala Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, treba naći način da se stvari stave za sto jer ovako niti ima razgovora niti ima dijaloga.

"Briselski sporazum je toliko puta pogažen od strane Prištine, oni uzimaju samo delove koje im odgovaraju, a od ZSO ništa", kaže Garić.

Okupljeni i dalje traže povlačenje specijalnih jedinica policije i ukidanje odluke o registarskim oznakama.

Na sever pokrajine i dalje se može jedino pešice.

Na prelazu Brnjak policija je juče pretukla trojicu Srba. Oni su zbrinuti u bolnici u Mitrovici i nisu životno ugroženi.

Jedinice Vojske Srbije su u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je veoma zabrinut zbog prebijanja Srba, dodajući da je pitanje za NATO i EU zašto to dozvoljavaju.

"A mi smo im jasno rekli koje su granice do kojih ćemo trpeti nasilje Aljbina Kurtija i njihovih specijalnih snaga. I to znaju i Evropljani i Amerikanci. Veoma precizno smo rekli koji su naši potezi i kojim redosledom idu naši potezi. Ja verujem u hrabrost našeg naroda, a bude li pokušaja fizičkog ugrožavanja kao 2004. ili progona kao 1995. iz Hrvatske – to se neće dogoditi", naveo je Vučić.