Читај ми!

Вучић забринут због пребијања косовских Срба, питање за ЕУ и САД до када ћемо трпети насиље

Председник Србије Александар Вучић изразио је забринутост због пребијања косовских Срба и рекао да уколико постоји Бриселски споразум, очекује да се што пре почне са формирањем Заједнице српских општина.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Будимпешти да је забринут због пребијања Срба на КиМ. Питање је, каже, за Eвропљане и Американце докле ћемо да трпимо то насиље.

Навео је и да ако Бриселски споразум постоји, очекује да сутра, како је рекао, заседа менаџмент и почнемо формирање Зaједнице српских општина. Нада се, каже, да нећемо чекати још 10 година.

"Рекли смо им јасно које су границе до којих ћемо трпети насиље Аљбина Куртија и њихових специјалних снага. И то знају и Европљани и Американци. Веома прецизно смо рекли и који су наши потези и којим редоследом ће ићи", рекао је Вучић новинарима у Будимпешти.

Истакао и да верује у храброст нашег народа и поново поручио да се неће више догодити физичко угрожавање и прогон, ако буде таквих покушаја.

Вучић је напоменуо и да је и данас у Будимпешти разговарао о ситуацији на КиМ и да је то питање о коме говори увек и на сваком месту. 

На питање како он чита најновије саопштење ЕУ да све одредбе Бриселског споразума треба применити, а притом се не апострофира формирање Заједнице српских општина, Вучић је рекао: "Хвала им на томе, добро је да важи Бриселски споразум."

Објаснио је да је неспорно да се ЗСО односи на 10 општина са већинским српским становништвом, са изузетком три насеља.

"Они су узели лажну комбинацију споразума из 2011. и неког анекса из 2016. године, што је такође накарадно тумачено, али представницима ЕУ је то довољно и они кажу да то негде пише и да имају право. Ако је то тако, зашто онда рушите, скидате, цепате, хапсите људе који се понашају недвосмислено у складу са Бриселским споразумом", рекао је Вучић.

Додао је да све то говори о нашој тешкој ситуацији и о каквим се лицемерима ради, истичући да се не ради ту о Куртију, већ о онима који га подржавају, а код којих је то израженије. 

Председник Србије учествовао је данас на Четвртом демографском самиту у Будимпешти.  

Мађарска важан партнер Србије, битни разговори у Будимпешти

Председник је изјавио да је у Будимпешти имао добре разговоре и са бившим потпредседником САД Мајком Пенсом, и са премијерима Чешке, Словеније, и домаћина Мађарске.

"Имао сам добре разговоре са Пенсом, разговарали смо о глобалним питањима. За нас је од посебног значаја разговор са ческим премијером Андрејем Бабишем, са Орбаном, Јаншком, Додиком. Разговарали смо о свим важним питањима", пренео је Вучић новинарима.

"Ускоро представљање мера демографске политике"

У наредних месец дана изаћи ћемо са нашим мерама наталитетне демографске политике, најавио је председник.

Вучић је изразио уверење да ће грађани бити задовољни мерама које ће власти у Србији изнети.

"Ако нешто нема тактичко или краткорочно дејство, оно није предмет интересовања људи. Демографија и питање рађања деце је суштинско питање опстанка Србије, али и њеног напретка, економског развоја. Без људи не можемо да имамо већи БДП, да направимо ништа, урадимо ништа", нагласио је Вучић у изјави новинарима. 

"У Србији народ бира председника"  

Председник је истакао да у Србији народ бира и да он и његова странка неће тражити подршку страног фактора, већ наших грађана, људи који воле Србију.

Вучић је тако одговорио на питање да се Миодраг Мајић, судија Апелационог суда у Београду, помиње као кандидат опозиције за председника Србије и иронично приметио да се веома плаши, и да ће СНС због тога морати вероватно да тражи неког ко може да победи таквог кандидата.

Вучић о младој посланици СНС: Такав таленат нисам дуго видео

Председник Вучић изјавио је да су му понашање младе посланице СНС Невене Ђурић у емисији "Реч на реч" и хистерија тзв. "друге Србије" о њеном наступу, најбољи сигнал да је у праву што је у њој препознао таленат какав, каже, дуго није видео.

На питање да ли је хистерија о младој посланици прешла границе, Вучић је одговорио да није ни знао да је она посланица СНС-а, а да је у том сучељавању показала енергију.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво