Čitaj mi!

Vučić o demografiji u Budimpešti: Na društvenim mrežama više lajkova za sliku psa nego deteta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je pitanje demografije pitanje opstanka Srbije i drugih zemalja i dodao da Srbija jača mere za podsticanje rađanja. Aktuelnu situaciju ilustrovao je primerom sa društvenih mreža, gde bi, kako kaže, više "lajkova" dobila slika lepog psa, nego deteta.

Aleksandar Vučić je, na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti, poručio da će pitanje demografije uskoro postati najvažnije političko pitanje u regionu.

Predsednik Srbije je poručio da je po ovom pitanju Srbija, na osnovu primera Mađarske, uvela veliki broj mera,a od prošlog učešća na Samitu u Budimpešti, i da se već vide neki rezultati.

Kako je rekao, nada se većim rezultatima, ali to nije nešto što se vidi iz dana u dan.

Prema njegovim rečima, u slučaju Srbije, ali i mnogih država regiona, demografsko pitanje, pitanje nataliteta je pitanje opstanka.

U svom obraćanju predsednik se osvrnuo i na odnose Mađarske i Srbije, naglasivši da je uložena ogromna energija u uspostavljanje dobrih odnosa.

"Premijer Viktor Orban je bio dovoljno hrabar da izgradi odlične veze sa Srbima. Nije imao lak zadatak, jer obojica znamo da smo imali problema i jasno nam je kakve su dileme imali Mađari. Veoma sam svestan teške prošlosti koje su dve države imale", objasnio je Vučić.

 

Poručio je da je Orban bio hrabar i znao da treba nešto da uradi da se naše veze poboljšaju.

Vučić je ukazao da pre 10 do 15 godina, kada je Mađarska igrala u fudbalu ili vatrpolu neku utakmicu, u Srbiji su navijali uvek za protivnika, a danas se to promenilo i nebitno s kim igra Mađarska, Srbi navijaju za njih, izuzev ako igraju sa Srbijom.

Prema njegovim rečima 90 odsto građana Srbije tako razmišlja, dodajući da je to najbolji primer za dobre odnose i kako je moguće promeniti stav ljudi, odnosno odnos dve nacije i dve zemlje.

Nastavlja se podrška rađanju 

Dodao je da su planovi Srbije nepromenjeni, te da će se nastaviti sa pružanjem podrške rađanju dece.

Ilustrujući aktuelnu situaciju u kojoj se svi nalazimo, Vučić je naveo da, ako se pogledaju društvene mreže, više bi "lajkova" dobila slika jednog lepog psa, nego deteta.

"Ja govorim nešto što je maltene zabranjeno, ali samo testirajte to što kažem. Danas je nekulturno govoriti o svojoj deci, porodici, porodičnim vrednostima, jer onda vređamo one druge, ali je vrlo kulturno da govorimo o tome kako smo frizirali kućnog ljubimca. Ovo nije vickasto, meni je žao što idemo u tom pravcu", rekao je Vučić.

Kako je primetio, suočavamo se sa nečim što je u stalnoj suprotnosti, sa liberalnim političkim marksizmom koji nas konstantno primorava da slušamo nove teorije koje će menjati naše živote, ali tako da ih izgubimo.

"Pre 10 godina, vladavina prava bilo je jedino pitanje kojim smo se bavili. Nastala je logika, koja je korišćena protiv onih koji su bili neposlušni, a onda se pojavilo pitanje klimatskih, ekoloških promena. Normalno je da SAD i Kina razgovaraju o tim pitanjima, ali koliko je to zanimljivo za Mađarsku i Srbiju? Da li je to najvažnije pitanje? Važnije od nataliteta, demografskih pitanja, budućnosti naše dece?", rekao je Vučić.

Potrebna platforma za preživljavanje država

Upitao je da li postoji išta važnije od dece i istakao da treba stvoriti platformu koja će obezbediti i opstanak i preživljvanje država.

 

Ukazao je da je pre 20 godina Evropa imala 20 odsto udela u svetskom ekonomskom rastu, a danas je to 10 odsto, dok će, kaže, za pet godina biti sedam odsto.

"Ako govorimo o demografskim parametrima, za 30 godina Nigerija, jedna afrička država, imaće više stanovnika nego cela EU, ili više žitelja nego SAD", primetio je Vučić i dodao da će oni samo time steći prednost koju nećemo moći da sustignemo.

Zato bi, kaže, morali da vučemo poteze i da se okrenemo ka budućnosti, koja će održati naše nacije živim.

Vučić je dodao i da je u Mađarsku došao da čuje i nauči još nešto novo, što bi bilo korisno.  

Na Samitu pored predsednika Srbije učestvuju i nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, premijer Slovenije Janez Janša i premijer Poljske Mateuš Moravjecki.