Читај ми!

Очување државе и породице у средишту пажње на Самиту у Будимпешти

У Будимпешти се одржава Четврти демографски самит, на којем се, поред осталог, разматра питање наталитета и опстанка држава. Запад не жели да се одржи, поручио је мађарски премијер Виктор Орбан. Остали говорници истакли значај одржања институције брака и породице.

Мађарски премијер Виктор Орбан је у говору на Четвртом демографском самиту поручио да "док су неке цивилизације у стању да се репродукују, Запад једноставно није вољан да се одржи".

Орбан је рекао да поједини то не виде као проблем, док неки миграције користе као решење.

Истиче да је то исто што и "глобални план за пресељење нове радничке класе", а такав план, сматра, занемарио би културни аспект миграције, што види као кључно за Европу.

"Миграција је овде питање идентитета. Европске земље су једино функционалне ако њене чланице имају исте погледе на главна питања. Нације којима недостаје та зеједничка основа ће се распасти у Европи", рекао је Орбан и додао да су самим тим економски приступи решавању овог проблема неодрживи у Европи, пренела је МТИ.

Први на Самиту у Будимпешти обратио се председник Србије Александар Вучић, који је поручио да је питање демографије уствари питање опстанка држава.

На Самиту поред председника Србије учествују и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, некадашњи потпредседник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс, премијер Словеније Јанез Јанша, премијер Пољске Матеуш Моравјецки.

Пенс: Добробит породице одлучујућа за будућност света

Мајк Пенс је поручио да су брак и породица најважнија димензија постојања човека, а да је добробит породице одлучујућа за будућност целог света.

Пенс је указао на то да је цео свет погођен тешким појавама, пандемијом, економском кризом, што ствара тешке услове из којих треба наћи излаз, али да, такође, постоји и криза поверења грађана.

Поручио је да је важно да се нађе начин да породица буде у фокусу свих нас.

Додао је да је Мађарска пример да се може зауставити смањење наталитета, додајући да је мађарски премијер Орбан ставио породицу у фокус своје политике и владе, да су у Мађарској обезбеђене субвенције за породице са троје деце, а све је мање абортуса у тој земљи.

Пенс је рекао је да је претходна администрација у САД водила сличну политику, јер су желели да ојачају позицију породица средње класе у Америци.

Навео је да је важан сваки људски живот, да се свако дете мора заштити и да свако дете има право на живот.

Милорад Додик је у свом обраћању критиковао политику Европске уније, назвавши је себичном.

"Морам рећи да себична европска политика 'празни' Балкан који ће се пунити мигрантима који долазе из земаља са различитим културама. Питам вас да ли ће за неколико деценија Европљани живети у Европи", изјавио је Додик.

Истакао је да БиХ вероватно још дуго неће постати чланица ЕУ и напоменуо да је у БиХ било много више деце него у доба мира.

"Забринут сам због тога што не знам у каквој ће заједници живети моја деца и унуци, да ли ће морати да оду", рекао је Додик.

Чешки премијер Андреј Бабиш изјавио је да Европа мора да повећа наталитет како би спречила опадање броја становника, а да је актуелна пандемија корона вируса доказала да су државе које вреднују породице и незаменљиве.

Додао је да иако се у Чешкој последњих година повећава наталитет, још увек није достигао задовољавајући број за очување нације. 

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво