Читај ми!

Dačić posle međustranačkog dijaloga: Vlast će sve implementirati, opozicija treba da se opredeli

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je vlast prihvatila mnogo toga u izbornim uslovima što ranije nije postojalo, kao što je privremeno nadzorno telo koje bi pratilo medije, ali i da se privremeno promeni sastav RIK-a. Predstavnik EP Vladimir Bilčik smatra da bojkot nije način da se ostvari napredak u srpskoj demokratiji i evropskom putu.

Završena je druga faza međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić, koji se sastao sa predstavnicima EP Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom, Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom, rekao je da je vlast prihvatila mnogo toga u izbornim uslovima što ranije nije postojalo, kao što je privremeno nadzorno telo koje bi pratilo medije.

Ističe i da su se saglasili o privremenoj izmeni stalnog sastava Republičke izborne komisije, dodavanjem još šest članova i šest zamenika članova u stalni sastav iz redova opozicije. 

Govoreći o privremenom nadzornom telu, Dačić je kazao da će se ono sastojati od 12 članova, da će šest predložiti REM, a šest opozicija, a to telo će, objašnjava imati ulogu da prati medije, izveštaja javnost o primeni Pravilnika za javne servise.

Dačić je rekao novinarima da će vlast u Srbiji realizovati sve što je prihvaćeno kao dogovor, a da opozicija u narednim nedeljama treba da se opredeli hoće li učestvovati u radu tih tela.

"Očekujem da se u narednim danima i nedeljama stranke izjasne da li žele da učestvuju u tom procesu. Imaće mesta u RIK-u, u privremenim nadzornim telima", istakao je Dačić.

Koliko god razgovori bili teški, napredak je postignut, rekao je Dačić i dodao da je vlast bila spremna na kompromis i da ima delova sa kojima se ne slaže.

Vladimir Bilčik je izjavio da su u dokumentu identifikovali niz mera koje bi mogle da unaprede političke uslove za naredne izbore.

"Dokument su predložili kofasilitatori, a želimo da pozovemo sve koji su učestvovali u dijalogu da aktivno rade na sprovođenju sadržaja dokumenta, da rade na sprovođenju konkretnih mera", rekao je Bilčik i dodao da su oni spremni i da se vrate kako bi pratili sprovođenje dogovora. 

Dodaje da bojkot nije način da se ostvari napredak u srpskoj demokratiji i evropskom putu.

"Nadam se da će to svi imati na umu narednih nedelja", poručo je Bilčik. 

Dačić je na kraju poručio da unapređenje izbornog procesa neće biti ugroženo time da li će dokument biti potpisan ili ne. 

Posle jučerašnjeg razgovora o medijima, na prvoj sesiji međustranačkog dijaloga, deo opozicije izašao je iz pregovora.

Pojedine stranke koje su danas učestvovale, nezadovoljne merama koje su ponuđene, poručuju da će u narednim danima odlučiti o daljem učešću u primeni dokumenta

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво