Читај ми!

Опозиција о мерама које су предложене на крају друге фазе дијалога

Партије опозиције које су данас учествовале у међустраначком дијалогу уз посредство европарламентараца огласиле су се по завршетку друге фазе разговора. Поједине странке, незадовољне мерама које су понуђене, поручују да ће у наредним данима одлучити о даљем учешћу у примени документа.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је, по окончању друге фазе међустраначког дијалога о изборним условима уз посредовање европарламентараца, није постигнут помак који је довољан за промену одлуке о бојкоту избора и да је та странка предложила наставак дијалога.

"Данас је било занимљиво да су све странке власти и странке које нису бојкотовале изборе биле одушевљене овим споразумом, а странке које су бојкотовале нису могле да прихвате предложена решења", рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је данас свима јасно зашто је Народна странка била за то да два преговарача са једном заједничком платформом представљају бојкот опозицију.

Двери: Ово је договор власти и ЕП, а не договор са опозицијом

Српски покрет Двери у саопштењу констатује да је "нови европски папир" који су данас добиле странке опозиције "бољи од првог", али да у њему и даље нема конкретних гаранција да ће доћи до побољшања изборних услова.

"Очекивање да ће актуелна власт спровести ове препоруке је нереално јер то нису урадили ни до сада. У примени споразума нема опозиције која би контролисала комплетан предизборни процес, а то је једина права гаранција. Ово је заправо договор између власти и европарламентараца, а не договор са опозицијом. Ово је списак добрих намера, али ко гарантује да ће ово заиста бити и спроведено? Нити смо консултовани о завршном тексту нити смо имали могућност да уложимо амандмане", наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће Двери у наредним данима заузети став да ли ће узети учешћа у унапређењу и примени документа.

Мацура: Нећемо одбити учешће у РИК-у и привременом телу 

Копредседница Странке модерне Србије Татјана Мацура указује да та партија неће одбити учешће у РИК-у и Привременом надзорном телу.

Навела је објаснила да је договорено проширење РИК-а, формирање Надзорног тела, наводећи да јој је жао што они који су инситирали на томе сада одустају да учествују у тим телима.

"СМС неће одбити учешће у овим телима. Ићи на опцију ући у преговоре и ићи са циљем да изађете из тих преговора са опцијом све или ништа је, чини се, сувише оптимистичан и нералан захтев с обзиром да се највећи део опозиције тренутно налази ван парламента и нема упориште за оно на чему инсистира", рекла је Мацура на конференцији за медије.

Тадић: До краја ћемо се борити за изборне услове 

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић поручује да ће се до краја борити за изборне услове и позива опозицију да седне за преговарачки сто како би заједно координисала активности.

Тадић је рекао да се мора борити за изборне услове каква год да је платформа коју међународни представници предлажу и власт овог тренутка усваја, и да ће то бити борба до самих избора.

"Ми чемо учествовати у скупштинским телима и надзорним телима желећи да мењамо ту климу у Србији до последњег тренутка и нећемо одустати до последњег тренутка од борбе за најбоље могуће изборне услове", рекао је Тадић додајући да је бојкот избора "опасна политичка последица".

Зеленовић: У документу нема ничега што је тражила опозиција 

Председник странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић истакао је да се ништа од онога што је опозиција тражила није нашло у документу о коме се разговарало.

"Ми данас нисмо пристали да на било који начин подржимо документ зато што тамо не постоји ништа у закључцима што може суштински да унапреди изборне услове", објаснио је Зеленовић.

Захвалио је европарламентарцима на учешћу и на њиховој потреби да унапреде изборне услове у Србији оценивши да су дали све од себе иако "данас то није успело".

 

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво