Читај ми!

Kurti: Sa Vučićem ne pre samita u Sloveniji

Premijer privremenih institiucija u Prištini Aljbin Kurti kaže da se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem neće sastati pre 6. oktobra, kada se u Sloveniji održava samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Kurti je na konferenciji za medije u Prištini rekao je da se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nije dogovorio o sledećem sastanku sa predsednikom Srbije.

"Neće biti sastanka pre 6. oktobra, kada budemo imali Samit u Sloveniji između Evropske unije i šest zemalja Zapadnog Balkana", dodao je Kurti.

"Ne postoji određeni datum kada će biti sledećeg sastanka. Uopšte nismo razgovarali o pitanju arhiva, razgovarali smo o našim predlozima za Srbiju i Zapadni Balkan", naveo je Kurti, a prenose mediji u Prištini.

Sa Lajčakom, dodao je, nije razgovarao o reciprocitetu, ali mu je preneo da su evropski lideri od njega primili pismo o barijerama Beograda.

Kurti je rekao da Beograd insistira na ustupcima koje je dobio od prethodnih vlada, o predstavljanju Prištine bez oznaka državnosti u dokumentima i naveo da je to za njega neprihvatljivo optuživši srpsku stranu da je kriva što je 5. jula izostao bilo kakav dogovor.

"Reciprocitet nije osveta"

Kurti tvrdi da reciprocitet prema Beogradu nije osveta već koncept izveden iz jednakosti kao vrednosti.

Naveo je da u Prištini žele da Beograd ukloni barijere koje su, prema njegovim rečima, neke sporadične, a neke sistematske.

"Želimo da reciprocitet za Srbiju ukloni postavljene barijere". Povodom isticanja moratorijuma na osnovu Vašingtonskog sporazuma, Kurti je naveo da prištinsko ministarstvo spoljnih poslova pravi interne analize i procene kada i u koje međunarodne organizacije će se prijaviti.

"Imamo zadatak da unapredimo međunarodni subjektivitet, ali kako, kada i šta, to su pitanja za unutrašnje ocene i analize ", zaključio je Kurti.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво