Čitaj mi!

Lajčak nastavio razgovore u Prištini

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak nastavio je susrete sa prištinskim zvaničnicima u nastojanju da zakaže sledeći sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Biselu.

Sastao se sa predsednikom skupštine Gljaukom Konjufcom, sa kojim je razgovarao o napretku dijaloga, regionalnoj saradnji i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Kancelarija za informisanje skupštine u svom saopštenju za javnost navodi da je Konjufca izjavio "da bi dijalog trebalo da rezultira uzajamnim priznanjem".

"Konjufca je ponovio stav da o ustavnom poretku, suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Kosova ne može da se pregovara. Nikada nećemo prihvatiti da ti postulati budu predmet razgovora sa Srbijom", rekao je Konjufca Lajčaku.

Lajčak se sinoć sastao i sa Aljbinom Kurtijem i potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem.

Sa Kurtijem su razgovarali o regionalnoj saradnji, ali je najvažnija stvar bila dijalog i trenutno stanje dijaloga.

Podršku dijalogu Lajčak je danas zatražio i od predstavnika opozicionih stranaka u Prištini, jer je kako je kazao, postizanje konačnog sporazuma u najboljem interesu Kosova.

Lajčak od opozicije očekuje da će biti konstruktivna i uveren je da su sastanci koje je imao veoma važni i da je zadovoljan rezultatima.

Lajčakov optimizam međutim ne znači ništa jer, kako ističu u Prištini, dosadašnji tok dijaloga ne uliva mnogo nade da uskoro može da dođe do nekog novog sporazuma ili dogovora o sprovođenju dosadašnjih.

Sve dok ne budu okončani lokalni izbori zakazani za 17. oktobar, dijalog će stajati u mestu.  

Lajčak se danas sastao i sa predstavnicma Srpske liste.  

Specijalni predstavnik EU za dijalog u poseti je Prištini do sutra.