Читај ми!

Vučić: Penzioneri će moći da se raduju, idemo i na povećanje minimalca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je značajno povećanje plata u narednom periodu. Prvi put u istoriji najmanja plata neće biti ispod 300 evra, rekao je Vučić i istakao da će i penzioneri za dva, tri meseca imati razloga za radost.

Aleksandar Vučić je saopštio da je u prvom polugodištu nivo stranih direktnih investicija uvećan za 18,9 odsto.

"Veoma sam srećan i ponosan i nadam se da možemo da izguramo do tri milijade", rekao je predsednik Srbije u emisiji "Ćirilica" na televiziji Hepi.

Takođe, Vučić očekuje i rast od 15 odsto u drugom kvartalu.

"Naš rast teško da može biti visok, ali očekujemo da budemo prvi u Evropi. To bi nam donelo značajno povećanje i plata i penzija", istakao je Vučić.

Naveo je da penzioneri imaju razlog za radost i dobre vesti i kaže da će biti obradovani za dva ili tri meseca.

Naglasio je da ćemo, kako je rekao, svakao imati povećanje plata, ali i povećanje minimalca na 35.000 dinara. 

"Prvi put u istoriji najmanja plata neće biti ispod 300 evra, razgovaramo da to bude pre kraja godine", rekao je Vučić i dodao da je to drastično pomeranje standarda, i da je to ogromno povećanje.

Na kraju 2021. srpski BDP biće 50,5 ili 51 milijardi evra

Predsednik je naveo da će srpski BDP na kraju 2021. godine biti vredan 50,5 ili čak 51 milijardu evra.

"Ako i sledeće godine rast BDP-a bude sedam odsto to nas dovodi da BDP bude blizu 54 milijarde evra. Da li smo nekad imali veći BDP u Srbiji - nikad", naglasio je Vučić.

Dodao je da nikada nismo imali ni veće plate i niti penzije, ali da je to teško ljudima da priznaju.

"Davno smo prestigli nivo iz 1989. godine, a o kojem smo toliko ranije pričali u emisijama. I to smo sve uspeli samo u prethodnih nekoliko godina", naglasio je predsednik. 

Srbija doživela kvantni skok 

Vučić je rekao da je naša zemlja doživela "kvantni skok i tehnološki uzlet", kada je uspela da privuče nemački MTU koji je počeo da gradi fabriku u Novoj Pazovi.

"Srbija je od proizvodnje vunice stigla do avionskih motora", naglasio je Vučić.

Vučić je kazao da je dobio od premijerke Ane Brnabić važan podatak da je Srbija u četvrtom kvartalu prošle godine u odnosu na isti period 2016. godine duplirala broj zaposlenih u IT sektoru.

"Bilo je 19.122, a sada je 38.179, a prosečna plata njihova je podignuta sa 127.000 na 183.000 dinara. Pogledajte samo koliko je Srbija napredovala po tom pitanju. IT sektor čak polako i prestiže poljoprivredu i očekujem da za godinu dana i prestigne poljoprivredu u udelu u BDP-u", naveo je Vučić.

Naveo je i da se mnogi, koji su odlazili sada vraćaju i to se vraćaju oni koji su najpametniji i najobrazovaniji.

Vratiće se ogroman broj u narednih pet godina, ali moramo da vratimo zanatlije kojih ovde više nema, kaže.

"Nedostaju varioci, mesari, vodoinstalateri, bravari, tesari", rekao je Vučić i dodao da dolaze da rade ljudi iz okolnih zemalja.

Naveo je da na Beogradu na vodi od 2.175 radnika svega 200 je iz Srbije.

Predsednik Vučić je naveo da autentično tumačenje odredbi tri zakona koji se primenjuju mahom u tzv. bankarskim predmetima povučeno, i da će biti pronađena druga rešenja.

"Ne treba biti naročito pametan pa biti na strani naroda i reći da su banke te koje uzimaju više profita nego što bi trebalo, ali rukovodio sam se nečim drugim. Dobro sam pogledao, razumem i nameru onih koji su predložili to, ne da zaštite banke, već državu od samovolje advokata, koji su danas štrajkovali zbog sebe, a ne zbog naroda", rekao je Vučić. 

O odnosima u regionu 

Predsednik je rekao da se ne bi složio sa pisanjem dela medija da su napadi na Srbiju iz regiona u ovom trenutku kao pred ratna dešavanja i poručio da će Srbija graditi dobre odnose sa svim državama. 

Vučić je rekao da se trudio i da je dao sve od sebe da imamo najbolje moguće odnose sa svima, ali da ideja "mini šengena" smeta mnogima.

"Nemamo nikakvih loših namera i mnogo toga još možemo da postignemo zajednički. 

Smatra da sa Hrvatskom treba da imamo bolje odnose, ako mislimo i jedni i drugi da opstanemo. 

Primetio je i da je Hrvatska zbog nesaradnje sa Srbijom izgubila prioritetnu prugu i Srbiji će Beč biti bliži preko Pešte.

Kaže da je i u Crnoj Gori u medijima Srbija kriva za sve.

"Da vidimo šta je Srbija uradila nažao Crnoj Gori? Dali smo im vakcine, predložili otvaranje granica u potpunosti, predložili da pomognemo i razgovaramo sa našim kompanijama da u njihovim gradovima otvorimo fabrike. Šta je to što smo loše uradili? Jesmo li ih uvredili? Nisam primetio. A šta su oni nama uradili? Proterali su nam ambasadora. Jesu li oni priznali nezavisno Kosovo ili smo mi priznali Boku kotorsku? Jesmo mi njima izvezli neki klan? Jesmo li mi donosili neku Rezoluciju?" upitao je predsednik Vučić. 

Istakao je da je Srebrenica "strašan zločin" i da ne želi ni na koji način da ga minimizira.

Vučić je rekao da se sa Krivokapićem video i razgovarao u dva-tri navrata, ali je dodao da su zvanični pozivi ipak nešto drugo.

Rekao je da ne želi da se meša u unutrašnje odnose u Crnoj Gori, ali ističe da je smešno kada neko kaže za Mandića i Kneževića da se bore za fotelje a samo oni u novoj vlasti nemaju te fotelje.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво