Читај ми!

Вучић: Фабрика МТУ доноси велике промене целој Србији

У Новој Пазови почиње градња постројења немачког авио-гиганта МТУ, компаније за поправку мотора, чије делове има трећина летелица у свету. Председник Србије Александар Вучић, који је најпре имао састанак са представницима немачке компаније, рекао је да фабрика МТУ доноси велике промене целој Србији.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Новој Пазови, на почетку радова на изградњи фабрике за поправку авио-мотора МТУ Мејнтејнс Србија, да ће та фабрика донети велике промене и много значити не само за Пазову већ и за Београд, Срем и целу Србију.

"Реч је о компанији која предњачи у авио-индустрији. Три године ми разговарамо о овоме и сањамо овај дан. Сваких пет дана смо пратили извештаје да видимо каква је ситуација са МТУ – шта смо учинили и шта треба још да убрзамо", навео је Вучић.

Каже да људи мисле да такве инвестиције падају с неба, а да у ствари иза доласка таквог инвеститора у Србију стоји напоран рад.

То се дешава када људи вредно раде, нагласио је Вучић.

Председник истиче да ће Нова Пазова, која има мање од пет одсто незапослених, додатно повећати запосленост, као и да ће имати много више прихода за изградњу путева и локалне и комуналне инфраструктуре.

Вучић је казао да ће деца у оквиру дуалног образовања моћи да науче како се ради у једној од технолошки супериорних компанија, на авионским моторима и машинама у авио-индустрији.

"То ће много значити за Београд, цео Срем и Србију", нагласио је председник.

"МТУ је центар који прави разлику и показује колико смо напредовали протеклих година. Када од фабрике вунице дођете до највиших технолошких фабрика као што је производња мотора, то показује квалитативну разлику коју смо успели да направимо", рекао је.

Пренео је да су разговори са представницима МТУ били интересантни и казао је да је поносан што су немачки улагачи рекли да је Србија добила посао због своје посвећености, која је била већа од било кога другог.

Подсетио је да је конкуренција била јака, рекавши да је у трци била једна много снажнија земља ЕУ.

"Донели су одлуку да то буде Србија, зато што смо се ми борили за њих на дневном нивоу. Нама је било стало да МТУ буде у Србији, да запослимо наше људе. Овде ће плате бити три пута веће од просечне плате у Србији. Овде ћемо запошљавати инжењере, али и људе који ће умети са техничком средњом школом да прикажу најбоље техничке способности", објаснио је Вучић.

"Ово је нешто за шта радите, за шта живите" 

Захвалио се немачкој влади што је давала позитивне препоруке за улагања у Србији, посебно министру привреде Петеру Алтмајеру на подршци нашој земљи.

"Ово је нешто за шта радите, за шта живите. Три године смо се борили. Ово је велики поклон грађанима Србије од немачких пријатеља", рекао је Вучић захваливши се и свом тиму: Јергу Хескенску, Данилу Цицмилу и Ивици Којићу, који су напорно радили да бисмо се данас могли радовати.

МТУ је пожелео да много зараде, да би, као што су најавили, остали дуго, јер када та компаније дође, она остане заувек.

Поновио је да ће ова фабрика доприносити даљем развоју БДП-а, даљем убрзаном напретку Србије, њеном европском путу и целокупном развоју.

"Данас имамо 70.789 грађана запослених у немачким компанијама. Верујемо да тај број може рапидно да расте у будућности", објаснио је он. Вучић је истакао да је МТУ у Србији видео веома поузданог партнера, те да је све у поузданости, поверењу и сигурности.

Указао је да је Србија била спремна да дâ много више него што је МТУ тражио.

"Добро смо се ценкали. Да си тражио још пет милиона, могао си да добијеш. Хвала што ниси, јер тај новац сада можемо да улажемо у нешто друго", рекао је он представницима МТУ додајући да је дато много јер МТУ много вреди за нас.

"И даље ћемо се борити за инвестиције из Немачке, и даље ћемо да живимо за овакве дане, радићемо даноноћно да привучемо овако дивне инвеститоре који показују понекад за нас неочекивано поштовање према Србији", рекао је он.

Немачким улагачима је захвалио што умеју да препознају када се неко труди, бори и када неко ради.

"Нећемо да станемо, желимо да Србија буде још развијенија, да се још више приближавамо Немачкој, а не да нам бежите још више. Мислим да је то и ваш циљ, и молим вас за подршку и убудуће", поручио је председник.

Вучић је казао да је почетак градње центра МТУ нека врста празника, после кошмарне вечери због пораза кошаркаша.

"Као код вас у фудбалу, када изгубимо у кошарци то је национална катастрофа, а ово је најбољи лек за пораз који смо претрпели", рекао је председник. 

Немачка компанија МТУ Аеро-енџинс, водећи произвођач авио-мотора и глобални играч у авио-индустрији, данас је у Новој Пазови започела радове на изградњи.

План је да у првој фази постројење има капацитет за 470.000 сати поправке годишње.

Потписана је декларација између МТУ и Владе Србије 2019. о сарадњи за дуалне обуке квалификованих радника, што гарантује техничке основе потребне за високотехнолошку индустрију попут ваздухопловства.

Обука на радном месту на почетку ће бити у Немачкој и Канади, а циљ је да се од 2024. спроводи искључиво у Србији. Трећина летелица у свету има делове фабрике МТУ.

Очекујемо раст од 15 одсто у другом кварталу

Председник је рекао да се очекује да привредни раст у другом кварталу буде 15 одсто, те да ће у том погледу мало која земља Европе моћи да се мери са Србијом.

"Данас имам добру вест за грађане. За неки дан, недељу, очекујемо и званично, али по коначној прогнози у другом кварталу очекујемо раст од 15 одсто", рекао је Вучић у Новој Пазови.

Како је навео, првобитно је планирано да тај раст за други квартал буде 10,6 одсто, како бисмо на крају године достигли раст од шест процената на годишњем нивоу.

"Раст у другом кварталу биће 15 одсто, а после 1,7 одсто у првом, то је 8,35 одсто на половини године. Мислим да ће мало која земља у Европи моћи да се мери са Србијом", истакао је Вучић.

Додао је да земља то успева захваљујући великим улагањима и високом нивоу страних инвестиција.

"У Новој Пазови најмодернији центар авиоиндустрије на свету"

На свечаном почетку изградње погона у Новој Пазови члан ИО и главни програмски директор МТУ Аеро-енџинс Михаел Шрајег навео је да су Србију одабрали за градњу нове фабрике у Европи након трогодишњег трагања за одговарајућом локацијом.

"Србија је била заиста посвећена томе да нас прихвати, а онда смо добили и подршку од власти у Немачкој које су примиле ту поруку. Потпуно опредељење и посвећеност тима председника Александра Вучића и свих који су подржавали овај пројекат на локалном нивоу су помогли одлучимо да ће Србија бити једна од земаља у којима ће пословати МТУ", рекао је Шрајег.

Додао је да је за невероватних 18 месеци завршен читав посао на обезбеђивању почетка инвестиције.

Шрајег је нагласио да је поверења које је МТУ имао овде допринело да се од пројекта у Новој Пазови не одустане ни у измењеним околностима пандемије која је веома погодила авиоиндустрију.

"У последње две године Министарство просвете је врло блиско сарађивало са МТУ-ом како бисмо развили Ваздухопловну академију у Београду и претворили је у један од водећих центара авиоиндустрије", навео је Шрајег. 

Председник Покрајинске Владе Игор Мировић истакао је да је то важан почетак у новом научно-техношком развоју Србије.

Рекао је да је један број запослених прошао обуку у Немачкој, као и да је сарадња са у области дуалног образовања допринела реализацији ове инвестиције.

Шрајег је навео да ће МТУ центар у Србији бити један од најмодернијих у свету.

"Долазак компаније МТУ није важан само због нових радних места, а биће их више од 440 када се заврши овај сјајан објекат. Он је важан и због маучно-технолошког развоја, због чињенице да цје једна компанина из авиоиндустрије преносити знање нашим стручњацима и институцијама и тиме развијати нашу земљу у најсофистицираниној области", рекао је Мировић.

Додао је да ће ова инвестиција утицати на друге компаније из ове области да улажу у Србији.

"Важан пројекат за Немачку и за авијацију у свету"

Ово је важан пројекат за Немачку и за авијацију у свету, оценио је координатор Владе Немачке за ваздухопловство и свемирски програм Томас Јарцомбек.

Он је пренео поздраве и захвалност секретара за економске послове Немачке Петера Офмајера предаеднику Вучићу за подршку коју је пружио пројекту компаније МТУ.

"Видим да имате врло много вештих, способних радника које ћете моћи да обучите на Ваздухопловној академији, што је веома важно", рекао је Јарцомбек.

"Од Михаела Шрајега сам чуо да је био импресиониран вашим претходним резилтатима и сада ће доћи до још једног скока у том правцу по питању образовања", рекао је он.

Општина Стара Пазова има високу стопу запослености, а ова компанија ће допринети да у првој фази пројекта имамо више од 23.000 запослених, рекао је предсдседник општине Ђорђе Радиновић.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво