Читај ми!

Jedina vest sa dijaloga Beograda i Prištine u Briselu – bilo ga je

U Briselu je nakon dve i po godine nastavljen dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. Gostujući u emisiji "Oko", potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da Aljbin Kurti ponovo sve svodi na priznanje Kosova. Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra da priprema za sastanak nije valjano urađena. Asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić ističe da će do napretka doći tek kada dve strane pokažu međusobno razumevanje.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da je jedina vest sa sastanka u Briselu – da ga je bilo.

"Sve što je Kurti izneo kao svoje predloge, opet se svodi na priznanje Kosova. On po ko zna koji put ponavlja tu floskulu o međusobnom priznanju", ističe Grubješićeva.

Upozorava da ne treba smetnuti s uma da je Kurti tek došao na vlast i da ga čekaju lokalni izbori, koji su danas raspisani.

"On se obraća svom biračkom telu i pokazuje svoju snagu jer se suprotstavlja Briselu i Sjedinjenim Američkim Državama. Gradi imidž uoči izbora i dijalog sa Beogradom mu nije prioritet. To je toliko puta izgovorio, pa valjda će mu sada neko i poverovati", kaže Grubješićeva.

Ističe da je nemoguće prognozirati kada će sporazum biti postignut i da je zadavanje rokova kontraproduktivno.

"Priprema za sastanak nije urađena valjano"

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun kaže da se u Briselu dogodilo nazadovanje, a ne napredak i smatra da su Metju Palmer i Miroslav Lajčak totalno promašili sa pripremom za sastanak.

"Priprema za sastanak nije urađena valjano jer je Kurti morao da bude stavljen u poziciju da će trpeti određene sankcije ako ovako nastavi", ističe Drecun.

Kaže da smo danas imali kulminaciju višemesečne, sistematske i veoma dobro osmišljene kampanje Prištine da se obesmisli razgovor i da se onemogući napredak.

"Kurti je preokrenuo agendu i sadržaj razgovora. Tehnički timovi su razgovarali o formiranju Zajednice srpskih opština, oni su odbili. Bila su četiri pitanja – ekonomska saradnja, pitanje nestalih i proteranih, finansijska potraživanja i imovina. Oni neće da se o tome razgovara, možda samo o pitanju nestalih", smatra Drecun.

Kaže da je Kurti odbio da se otkopa devet lokacija na kojima se, kako se sumnja, nalaze tela ubijenih Srba, sa obrazloženjem da ne može to da radi Veljko Odalović, jer zna da će čitava njegova priča o nestalima pasti u vodu jer je mnogo Albanaca ubio OVK.

Ističe da je Kurti velikoalbanski separatista čiji je cilj ujedinjenje Albanije i Kosova, a da, ako ide tim putem, mora da dovede do neuspeha dijaloga Beograda i Prištine.

"Vreme je da medijatori imaju proaktivniju ulogu"

Asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić kaže da su pregovori već dugo taoci raznih izbora i da se to i kod Evropljana i u SAD opravdava time da treba da postoje stabilne većine.

"To je potpuno bespredmetno. Mi govorimo o dijalogu koji treba da dovede do finalnog istorijskog sporazuma. Treba da govorimo otvoreno o svim problemima sa kojima se dva društva suočavaju i da na kraju svi budemo spremni da primenimo u praksi ono što je dogovoreno. To ne zavisi od izbora do izbora", ističe Surlić.

Naglašava da veruje u dijalog i da zato podržava politiku koju Srbija vodi – da dijalog nema alternativu.

"To nije dnevnopolitičko pitanje, već zaista pitanje da li ćemo biti moderno i razvijeno društvo", objašnjava Surlić.

Ističe da je vreme i da medijatori imaju proaktivniju ulogu jer očigledno postoji veliki jaz i raskorak zbog kojeg je nemoguće da dijalog bude nastavljen bez presudne uloge i pritisaka Evropljana i Amerikanaca, pre svega na prištinsku stranu.

Surlić smatra da je problem i što se dijalog predstavlja kao proces "pod moranjem". 

"Moramo svi da se potrudimo da pokažemo da je normalizacija nešto što je opipljivo i konkretno, nešto što ima ekonomske, političke i društvene posledice. Moramo iz civilnog sektora da imamo glasnije poruke, ali i od političara. Kada pokažemo određenu vrstu katarze i razumevanja za drugu stranu, verujem da će doći do napretka i normalizacije odnosa", istakao je Surlić u emisiji "Oko".

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи