Читај ми!

Курти понудио четири предлога за наставак дијалога

Аљбин Курти је након састанка у Бриселу изјавио да се учесници нису сложили са његовим предлозима дневног реда наставка дијалога. Између осталог, предложио је да Београд и Приштина потпишу заједничку мировну декларацију којим се обавезују да неће нападати једни друге.

Курти је на Фејсбук налогу објавио да је понудио четири предлога, а први је да "шест земаља Западног Балкана напредује из ЦЕФТА-и у СЕФТА-и (Споразум о слободној трговини Југоисточне Европе), према моделу ЕФТА-ЕЕА, односно споразуму који Лихтенштајн, Норвешка и Исланд имају са ЕУ".

Други предлог је да Београд и Приштина одмах потпишу заједничку мировну декларацију којом се обавезују да неће нападати једни друге.

"Ово је важно као никада раније, дан након самита НАТО-а у Бриселу и тамошњих једногласних порука", написао је Курти.

Трећи предлог је да "након узајамног признавања, имамо билатерални реципроцитет, укључујући и питање мањина".

"Дакле, Срби на Косову могу да имају своје Национално веће, као што то имају Албанци и Бошњаци у Србији", пренео је Курти.

Четврти предлог се односи на питање несталих лица, за које Курти тврди да су "нестали насиљем" и да шефа српске комисије за расветљавање несталих особа Вељка Одаловића треба уклонити са тог места, јер је по Куртијевом мишљењу, "1997-1999 био начелник штаба Косовског округа и управљао окупираним Косовом заједно са Зораном Анђелковићем".

"На мој први предлог није одговорено, док су остала три предлога одбијена. Надам се да ће по повратку у Београд господин Вучић и господин Селаковић више размислити и озбиљно размотрити прихватање ових предлога", написао је Курти.  

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво