Читај ми!

Vučić: U Brisel dolaze da prave šou i prete pre utakmice

Aleksandar Vučić je preneo da u ponedeljak putuje u Brisel, gde će već istog dana imati pojedine sastanake i radnu večeru, dok u utorak sledi dijalog.

Aleksandar Vučić navodi da je dijalog važan, ali i da ga ne zanima šta unapred pričaju predstavnici Prištine.

"Uvek sam se divio onima koji, u sportskom smislu, pre početka utakmice prete kako će nekog da razbiju, a samo je pitanje koliko će druga strana da primi golova… Ali, kada utakmica počne, obično se stvari drugačije odvijaju", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara nakon otvaranja fabrike auto-delova u Jagodini.

Zato ga, kaže, ne interesuje šta unapred pričaju predstavnici Prištine.

"Što se mene tiče, mogu sasvim ozbiljno da poručim, ako mislite da dolazite po stvari o kojima govorite, ne morate ni da putujete. Mislim da je dijalog važan, da je važno da pokažemo poštovanje prema EU, ali i zbog nas je važno da razgovaramo da bismo spuštali tenzije, i obezbedili sigurnost za naš narod na KiM", rekao je predsednik.

Što se tiče mešanja Prištine u to koji će put Srbija da izabere, a povodom izjave Vjose Osmani da je vreme da "Srbija odluči šta želi", Vučić je rekao da nije njihovo da o tome odlučuju.

"Oni odavno, bar javno kažu da ne žele da budu građani Srbije, pa ih molim da to ne čine, jer mi ni većim silama ne dozvoljavamo da nam se upliću u naše odnose, a kamoli licima koja to ničim nisu zaslužila", rekao je predsednik.

Vučić je poručio da se Srbija nalazi na EU putu, i to mnogo ispred od onih koji bi da joj drže lekcije.

"Srbija je nezavisna i suverena zemlja i štitićemo interese svojih građana. A, da će biti jednostavno u Briselu, neće nikome. Oni dolaze da naprave šou, mi da budemo ozbiljni i odgovorni i posvećeni dijalogu. A rezultat piše na kraju utakmice, ne pre početka. To pre početka sam hiljadu puta gledao", rekao je Vučić.

"Nema poverenja u regionu ako stigmatizujete ceo narod"

Ako neko misli da je moguće govoriti o poverenju, a stigmatizovati ceo narod, zaboravljajući na činjenice i uprkos činjenicama, onda tu rešenja nema, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom različitih reagovanja u regionu i podizanja tenzija posle potvrđivanja presude Ratku Mladiću sednice Saveta bezbednosti UN.

On je ocenio i da neki sve to koriste ne da bi govorili o prošlosti, već o budućnosti u kojoj treba da bude zaustavljena Srbija.

"Za nas je važno da izvučeno pouke iz prošlosti i šta smo loše radili, ali ne treba da gazimo po srpskim žrtvama", ukazao je Vučić.

On je objasnio da ćemo poštovanjem prema sopstvenim žrtvama imati pravo da o njima govorimo, ali pokazati poštovanje i za druge žrtve.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome zašto su ove teme naišle na različita tumačenja u Beogradu, Sarajevu i Banjaluci i zašto se koriste za podizanje tenzija, Vučić je rekao da je za Srbiju budućnost to koliko ima fabrika i koliko će radom da menja svoju budućnost, a ne da se bavi time koliko će nekoga da mrzi.

"Naše je da se radujemo svakoj fabrici, svakom novom zaposlenom... To je naša pobeda, kada ‘Fišer’ otvori fabriku tiplova, nove fabrike u Ćupriji, Svilajncu, Rekovcu... Samo tako idemo napred", poručio je Vučić.

On se osvrnuo na to sa kolikom mržnjom je govorio jednog učesnik iz regiona na sednici SB UN, a govorio o našem narodu, o ljudima koji žive i u njegovoj zemlji, pitajući se šta se može očekivati od takvih ljudi.

"Nisu to ni bosanski ni hrvatski Srbi, već Srbi. Ovde nikada ne kažemo srpski Bošnjaci ili Hrvati. Samo Srbi nemaju pravom da budu Srbi", ukazao je Vučić.

Poručio je da smo se borili na SB UN i da ćemo se boriti i u Briselu, a da je stalna faza da ne razmišljamo o sukobima, da odgovorimo kada treba, ali da razmišljamo kako da idemo napred i da otvaramo fabrike.

"Ako je Marković kriv neće ga niko štititi"

Ako je Dragan Marković za bilo šta kriv, on će da odgovara, i niko ga neće štititi, ni ja ni bilo ko drugi, poručio je u Jagodini predsednik Srbije.

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li su institucije završile istragu u slučaju Dragana Markovića Palme, kao i da li je ovo današnje zajedničko pojavljivanje politički prihvatljivo, odnosno poruka istražnim organima koji vode istragu, naglasio da se on drži striktno pravnih normi.

"Došao sam ovde na otvaranje fabrike. Nemojte polaziti od toga da je on kriv jer ga je neko optužio koji je nas optuži da umesto kokošaka držimo drogu, a kada smo pronašli kokoške nije bilo 'izvinite'", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio da Markovića, ako je bilo šta protivzakonito učinio neće štititi "ni ime, ni prezime, ni partijska funkcija".

"U tome je razlika između onih koji danas upravljaju zemljom i onih koji su to činili pre", rekao je predsednik.

"Biće zadovoljena pravda u slučaju Pantića i Ćuruvije"

Upitan za slučaj ubistva Milana Pantića, predsednik Srbije izrazio je uverenje da će država uspeti da završi proces istrage ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini i Slavka Ćuruvije.

Vučić je, upitan za tvrdnje predsednika istražne komisije za slučaj ubistva Milana Pantića da neko koči proces, podsetio da se radi o novinaru koji je ubijen u vreme "dosovskog" režima.

"Mi smo dali sve od sebe i lično sam se angažovao. Naložio sam Veranu Matiću da se pozabavi time, kao i Komisija i pozvao sve druge da pomognu nadležnim državnim organima u pronalaženju počinilaca najtežeg krivičnog dela", objasnio je on.

Vučić je izrazio uverenje da je došlo do određenih pomaka i da će slučaj biti rešen, ali dodao i da nije on taj koji treba da sudi i donosi odluku da li ima dovoljno dokaza ili ne, već nadležno tužilaštvo.

"Uprkos činjenici da je moguće provoditi istragu posle toliko vreme, pošto oni koji nas danas kritikuju nisu ništa uradili za svojih 11 godina vlasti, i skrivali činjenicu da je ubijen častan čovek, uveren sam da će slučaj biti rešen. Kao što nisu uspeli da kazne ubice Slavka Ćuruvije. Uveren sam da ćemo uspeti da završimo oba procesa i da pravda bude zadovoljena, ako je to moguće posle toliko vremena", zaključio je on.

Palma: Titule počasnog građanina Fišeru i Vučiću

Danas je Spasovdan, veliki praznik i veliki dan za Srbiju, jer je "Fišer" kao peta kompanija po ekonomskoj moći došla u Srbiju i zaposlila radnike, rekao je predsednik Skupštine Grada Jagodine Dragan Marković Palma, na otvaranju pogona Grupacije Fišer u Jagodini.

Naglasio je da strane investitore privlači ekonomska sigurnost, politička stabilnost i zdravstvena bezbednost, jer Srbija ima vakcine.

Marković je zahvalio vlasniku "Fišer grupe" Klausu Fišeru što je zaposlio 150 radnika i što će do kraja godine ukupno zaposliti do 400.

"Ja sam siguran da ćete vi biti naš ekonomski predstavnik i da ćete pomoći gospodine Fišer da i u ostale gradove kojima je to neophodno stignu fabrike", rekao je Marković.

On je najavio da će Grad Jagodina dodeliti titule počasnog građanina Fišeru zbog toga što investira u tom gradu i predsedniku Aleksandru Vučiću zbog toga što obezbeđuje uslove da se ljudi zapošljavaju.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво