Читај ми!

Вучић у СБ УН: Покушајте да нађете права решења, не понижавајте Србију, градимо партнерске односе

У Савету безбедности УН одржана је седница на којој је представљен извештај Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу. На седници је учествовао и председник Србије Александар Вучић, који је током обраћања поручио да Србија озбиљно схвата своје обавезе према Механизму.

Седница Савета безбедости УН одржана је након потврђивања пресуде Ратку Младићу којом је осуђен на доживотни затвор. Председник Александар Вучић је, током свог обраћања, навео да је Србија неколико пута покретала могућност да осуђени држављани Србије служе казну у нашој земљи.

"Већина особа која служи своје пресуде су држављани Републике Србије и природно је да Србија буде заинтересована да они одслуже своје казне у Србији", навео је Вучић.

Вучић је напоменуо да постоји конкретан проблем са којим се суочавамо, посебно на територији Косова и Метохије, где се одржавају поновна суђења двојици грађана Србије којима је већ суђено у Трибуналу.

Додао је да је у претходном периоду било покушаја да се саслуша Небојша Павковић и да се изручи Властимир Ђорђевић. "Тражим од Механизма и СБ УН да спрече покушаје суђења особама које су већ осуђене од стране Механизма, јер се то дешава на територији која је под привременим мандатом УН", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија озбиљно схвата обавезе у вези са Механизмом, али да је Виши суд у Београду закључио да претпоставке за хапшење Петра Јојића и Вјерице Радете нису испуњене.

"Одлука се заснива на домаћем законодавству и међународном праву", навео је Вучић.

Подсетио је да је Србија испоручила Трибуналу све оптужене особе, укључујући и личности из највише власти.

Kако је навео Вучић, према пресудама Хашког трибунала, чини се да нико није одговоран за злочине над Србима. 

Срби су осуђени на укупно 1.138 година, док Хрвати, босански муслимани и Албанци нису ни за један злочин почињен над Србима, што показује како је хашка правда скројена, указао је председник.

Председник је позвао Савет безбедности УН да помогне у неутралном приступу међународном праву.

Одговор представницима БиХ и Хрватске: Није  најбоља политика вређати људе из сопствених земаља

Председник Вучић је, одговарајући на обраћања представника БиХ и Хрватске, поручио да није није најбоља политика вређати људе из сопствених земаља.

"Нисам рекао ништа против било кога, против ниједне земље из региона у свом говору, али босанско-херцеговачки и хрватски представници су то урадили", напоменуо је председник.

Вучић је рекао да је представник Босне и Херцеговине говорио у име БиХ, али да је он (Вучић) примио писмо од председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика који каже да не постоји сагласност у том телу и то је приватно мишљење представника БиХ. 

Хрватски представник, навео је Вучић, рекао је да је "добро познато ко је био ђаво".

"Биће ми лако да му одговорим да је то сасвим очигледно. Један од највећих концентрационих логора у овом региону, основан је у веома малом месту која се зове Јасеновац и мислим да сви знају ко је био ђаво, али да не идемо тако далеко у прошлост. Мислим да имамо различито мишљење о недавним историјским догађајима, али поштујемо њихов став, иако га не делимо", рекао је председник.

Што се тиче реторике о несталим особама, додао је Вучић, хрватски представник је заборавио да каже да има више несталих Срба него несталих Хрвата, и увек то заборави да каже.

Вучић је истакао да је Србија спремна да испуни све у погледу несталих особа.

"Покушајте, као што је рекао представник Кине, да нађете права решења, да не понижавате Србију, већ да сарађујете са нама да постигнемо партнерски однос", закључио је председник.

Ађијус: Пресуда Младићу врхунско достигнуће 

Председник Механизма у Хагу Kармел Ађијус је на почетку седнице навео да је данас донета правоснажна пресуда Ратку Младићу којом му је потврђена казна доживотног затвора. То је описао као "врхунско достигнуће" и рекао да је пандемија успорила цео случај.

"Механизам је направио још један корак ка коначној финализацији рада", рекао је Ађијус.

Додао је да "коначна пресуда Младићу шаље снажну поруку жртвама да ће извршиоци ужасних злочина на крају бити доведени до правде, невезано за њихову позицију".

Ађијус је истакао да жели да обавести Савет безбедности УН да Србија није успела у поштовању обавеза да ухапси Петра Јојића и Вјерицу Радету и да их преда Механизму.

"Искористио бих могућност да обавестим СБ УН да Србија не сарађује с Механизмом", навео је Ађијус и нагласио да је Србија трећи пут пријављена Савету безбедности.

Тужилац Механизма за кривичне судове у Хагу Серж Брамерц такође се током свог обраћања указао на пресуду Ратку Младићу. Он је оценио да је правда задовољена.

"Иако смо задовољни због коначне пресуде Младићу, свесни смо рада који нас и даље очекује", навео је Брамерц.

Представник Велике Британије је током обраћања навео да ће Ратко Младић бити пребачен на издржавање казне у Велику Британију и да они на тај начин дају подршку Механизму.

Представник Русије: Зашто је Међународни трибунал остао слеп и глув за одређене злочине 

Представник Русије у Савету безбедности оценио је да је пресуда против Ратка Младића наставак криминилазиције Хашког трибунала и да је то постала мрља на угледу Механизма.

"Да ли је ико позван на одговорност због масовних бомбардовања цивилних мета, укључујући и град Београд и друге велике градове, за убиство и рањавање хиљада цивила, укључујући и новинаре београдске телевизије и кинеске амбасаде", навео је током свог обраћања представник Русије у Савету безбедности.

Упитао је због чега је Међународни трибунал "остао слеп и глув за одређене злочине" и "зашто је окренуо главу пред очигледним злочинима косовских Албанаца и њихове случајеве решава специјални суд на Косову".

Представник САД рекао је да је "данас историјски дан, након што је Ратко Младић правоснажно осуђен на доживотну казну затвора". 

На седници су учествовали и председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић. Седница је делимично одржана преко видео-линка због пандемије коронавируса.

Представљен је извештај Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу, главног тужиоца Сержа Брамерца и председника Кармела Ађијуса. 

Седници је председавао представник Естоније, која у овом месецу председава Савету безбедности УН.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво