Читај ми!

Kako će najavljene izmene Ustava pomoći Srbiji u evrointegracijama

Narodni poslanici će na današnjoj sednici razgovarati o ustavnim promenama koje se tiču pravosuđa. Diplomata Zoran Milivojević je rekao za RTS da je reč o izmenama koje dugo čekaju na usvajanje i koje bi trebalo da omoguće veću nezavisnost pravosuđa, što je važno za napredak u evrointegracijama. Ocenio je da bi, nakon što ustavni amandmani prođu skupštinsku proceduru, građani trebalo da se izjasne o njima na referendumu na jesen.

Diplomata Zoran Milivojević je, govoreći o sednici Narodne skupštine na kojoj će se govoriti o izmenama Ustava, rekao da su u pitanju izmene koje dugo čekaju da dođu na dnevni red i da se tiču pravosuđa.

"Tiču se amandmana koji treba da idu više u susret nezavisnosti pravosuđa. Vezano je za naše evrointegracije, konkretno za poglavlje 23, jer je pitanje vladavine prava jedno od ključnih pitanja na koje imamo primedbe već jedan duži vremenski period i u svim poslednjim izveštajima je to bilo na neki način naznačeno", rekao je Milivojević tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Naglasio je da su promene važne, pošto bi njima proces evrointegracija trebalo da se odblokira.

"Već godinu i po dana nismo otvorili nijedno poglavlje. Sada je usvojena nova metodologija na zahtev Francuske i sad je otprilike i vreme da se taj proces odblokira, a mi idemo u susret tome ovim promenama i to upravo na onoj najvažnijoj temi, a to je poglavlje 23 – vladavina prava, nezavisno pravosuđe, pravna država, nešto što je od suštinskog značaja za EU i proces pristupanja", naveo je Milivojević.

Objasnio je i proceduru – prvo bi trebalo Odbor za pravosuđe da raspravlja o amandmanima, zatim bi Skupština trebalo da ih izglasa dvotrećinskom većinom, nakon čega se ide na referendum. Milivojević očekuje da će se to završiti na jesen, pošto nas očekuju izbori sledećeg proleća.

"Sad su otklonjene sve smetnje vezano za to. Sve je manje-više usaglašeno. Venecijanska komisija je dala zeleno svetlo. Ona je, na neki način, arbitar da li su stvari usaglašene sa normama i standardima koje predviđa EU i u tom smislu sad ne bi trebalo da bude više nikakvih primedbi vezano za to. Drugo, postoji dvotrećinska većina u Skupštini", kazao je Milivojević.

Istakao je da je važno da se otkloni ta smetnja kako bi taj proces krenuo napred i kako bi došlo do napretka u poglavlju 23, koje je ključno za napredak u evrointegracijama.

Milivojević je dodao da će novim izmenama pravosuđe dobiti veću nezavisnost, da će se sudije i tužioci među sobom birati, a da je prema važećim propisima u njihov izbor više uključena izvršna vlast.

"To je ono što vam garantuje da imate tri grane vlasti koje deluju nezavisno, koje praktično odražavaju demokratski sistem i koje garantuju vladavinu prava", objasnio je Milivojević.

"Rešavanje kosovskog pitanja figurira kao jedan od ključnih uslova za napredak evrointegracija" 

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Milivojević je naveo da "rešavanje kosovskog pitanja figurira kao jedan od ključnih uslova za napredak naših evrointegracija".

"Sada već svi govore na svim nivoima u EU da je to prethodno pitanje koje treba rešiti", istakao je Milivojević.

Ocenio je da geopolitika dobija na značaju i da je pitanje regiona važno za transatlantsku zajednicu zbog globalnih sučeljavanja.

"Mi smo spremni na dijalog, mi hoćemo normalizaciju, mi želimo da razgovaramo, ali ne može se kosovsko pitanje rešiti na način koji ne odgovara srpskim državnim i nacionalnim interesima", naveo je Milivojević i dodao da ipak mnogo zavisi od Evropske unije.

Istakao je da je poznata činjenica da napredak u dijalogu stoji zbog toga što druga strana nije ispunila svoje obaveze, pre svega Zajednicu srpskih opština i da je to jedno od pitanja da dijalog krene.

"Nije na nama odgovornost zašto nema dijaloga i ne treba nas kriviti. Ja mislim da su oni na probi sada. Da li su u stanju da utiču na prištinske vlasti, jer ono što gospodin Kurti govori kao mogućnost nastavka dijaloga, to ne daje šanse da dijalog bude nastavljen na način koji bi obezbeđivao neki napredak", kazao je Milivojević.

Naglasio je da je za uspeh dijaloga važno to da bude nastavljen tamo gde je zaustavljen, po već utvrđenim temama, ispunjavanje prethodnih obaveza, kao i to da se ne može razgovarati o priznanju.

Govoreći o nedavnoj poseti Palmera i Lajčaka, Milivojević je ocenio da SAD imaju prvorazredni uticaj na Prištinu, a da se EU pokazala nesposobnom da izvrši odlučujući pritisak kako bi se sprovelo ono što bi dijalog vodilo ka nekakvom rešenju.

"Za EU je jako važno, ako hoće da vrati svoj kredibilitet, ako hoće zaista u ovom regionu da ostvari taj uticaj za koji se zalaže, onda je neophodno da se drugačije postavi, da se drugačije ponaša", naveo je Milivojević i dodao da EU ima ograničenje u vidu nepostojanja konsenzusa, pošto pet država članica ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво