Читај ми!

Lajčak i Palmer o dijalogu: Na stranama je da identifikuju kompromis

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Balkan Metju Palmer izjavili su da je na stranama da oblikuju, identifikuju i dogovore se o rešenju koje će biti plod dijaloga.

"Nije na SAD da govore u čemu će se sastojati kompromis, koji je neophodan, to nije posao ni Miroslava Lajčaka, to je na stranama učesnicama dijaloga, dijalog ne vode ni SAD ni EU, već strane u dijalogu, a EU i SAD ga nadgledaju", rekao je Palmer na konferenciji za novinare u Prištini.

Kaže da sve probleme treba ostaviti iza sebe i da se otvori nova staza koja će voditi u članstvo u EU, da njegova zemlja podržava dijalog i da je glavni cilj dijaloga potpuna normalizacija odnosa, a da je za SAD to "uzajamno priznanje".

"Amerika nije strana u dijalogu, ali smo partneri i aktivno smo uključeni radeći zajedno i sa Prištinom i sa Beogradom i radimo zajedno sa Lajčakom kao tim koji radi na podršci procesu koji vodi potpunoj normalizaciji. Što se tiče krajnjeg cilja, i dalje verujemo da je uzajamno priznanje rešenje koje će problem ostaviti u prošlosti i otvoriti put ka Evropi. Ne želim da vršim pritisak na strane u dijalogu, već da im pomognem da krenu dalje", rekao je Palmer.

Lajčak je kazao da ova godina ima potencijala da donese napredak u odnosima na Zapadnom Balkanu i primetno je povećano interesovanje za diskusiju kod članica EU i radi se na sledećem samitu EU o Zapadnog Balkana u oktobru.

Izaslanik EU je dodao da je saradnja EU i SAD u vezi sa dijalogom odlična, a da je sa Metjuom Palmerom došao u Prištinu da što bolje pripreme prvi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija za nekoliko dana u Briselu.

Kritikujući novinare u Prištini da mu pripisuju da je ranije govorio nešto o formiranju Zajednice srpskih opština, Lajčak je ponovio da strane potpisnice treba da sprovedu ono što se dogovore i da to treba da bude praćeno i zakonima.

"A kada će biti formirana zajednica i pod kojim uslovima, to treba da pokaže dijalog. A dijalog vode Priština i Beograd", naveo je Lajčak.

Palmer je dodao da bi Zajednica trebalo da bude formirana na osnovu sporazuma koji su potpisale dve strane.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се