Читај ми!

Vladika Teodosije traži zaštitu baštine od neodgovornog ponašanja Prištine

Vladika raško-prizrenski Teodosije izrazio je najdublje razočarenje odsustvom bilo kakve konstruktivne i kompromisne reakcije od strane kosovskih institucija povodom pete godišnjice neizvršavanja odluke kosovskog ustavnog suda, kojom se manastiru Visoki Dečani priznaje njegova imovina.

Vladika Teodosije navodi da iako su se tim povodom oglasili šefovi EU i misije OEBS-a u Prištini, kao i ambasadori vodećih zapadnih zemalja (SAD, Francuske, Nemačke, Italije i Britanije) podsećajući lokalne institucije na neophodnost poštovanja sudskih odluka i vladavine prava kao temelja svakog demokratskog društva, kosovski lideri su to sve potpuno ignorisali.

Osim toga, još su uputili pismo Unesku gde se traži skidanje četiri spomenika Uneska, srpskih pravoslavnih manastira Pećke Patrijaršije, Dečana, Gračanice i Bogorodice Ljeviške, sa liste ugroženih spomenika svetske baštine, pod izgovorom da je Pravoslavna hrišćanska baština na Kosovu i Metohiji potpuno bezbedna.

Istovremeno kosovki ministar za prostorno planiranje Ljiburn Aljiu je otvoreno izjavio, što su preneli i mediji, da je protiv izgradnje zaobilaznice oko zaštićene zone u vezi sa putem Dečani-Plav.

Priština krši sopstvenu odluku

"Ovo znači da je ministar Aljiu kao kopredsedavajući Komisije za zaštićene zone (po funkciji) direktno odbacio odluku koju je njegov prethodnik zajedno sa svim ostalim članovima Komisije i dečanskim gradonačelnikom potpisao u novembru prošle godine i time udario šamar i međunarodnoj zajednnici koja je mnogo truda uložila u ovo rešenje", naveo je vladika.

Upozorava da se "na ovaj način otvoreno poziva na kršenje zakona i izgradnju tranzitnog puta kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, čime se bezbednosna situacija dodatno komplikuje".

"Sa ovakvim neodgovornim ponašanjem kosovski lideri potpuno miniraju svoju poruku Unesku i pokazuju da kosovske institucije, ne samo da nisu u stanju da zaštite srpsku pravoslavnu baštinu na KiM, nego da tu baštinu treba zaštititi pre svega od njih samih i njihovog otvorenog kršenja zakona i sudskih odluka", ocenio je vladika Teodosije.

Bezakonje i negiranje imena SPC

Najavljuje da će Srpska Pravoslavna Crkva o ovome obavestiti sve nadležne međunarodne i druge institucije, jer ovakvo ponašanje predstavnika institucija u Prištini predstavlja direktni poziv na bezakonje, a zapaljiva retorika koju koriste, pri čemu negiraju i samo ime Srpske pravoslavne crkve (koja je pod tim imenom priznata i u kosovskom ustavu), direktno podiže etničke i verske tenzije.

"Naša Crkva ovo ponašanje doživljava kao još jedan u nizu primera kršenja verskih i ljudskih prava i poziva međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji da adekvatno reaguju i zaustave dalju eskalaciju situacije", naveo je vladika u reagovanju.

Podvlači da Srpska Pravoslavna Crkva ostaje spremna za dijalog, ali samo kada odluka Ustavnog suda iz 2016. bude u potpunosti izvršena i crkvena zemlja bude registrovana u katastru i kada se vrati poštovanju zajednički usvojene odluke Komisije za zašitćene zone, kojom se predviđa paralelna rehabilitacija lokalnih puteva uz gradnju zaobilaznice oko zaštićene zone manastira Visoki Dečani.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво