Čitaj mi!

Kamenovane kuće srpskih povratnika u Dubravi kod Istoka

Kuće povratnika Radoja i Milana Pumpalovića u selu Dubrava kod Istoka kamenovane su protekle noći a nepoznati napadači su razbili i ulazna vrata na oba porodična objekta.

Na kućama su polomljeni prozori, a trenutku napada Radoje je bio u svojoj kući, ali zbog straha nije izlazio iz nje. U kući Milana Pumpalovića u toku napada nije bilo nikoga, preneli su prostali Srbu u istočkoj opštini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković regaovao je povodom ovih napada i naveo da napad na imovinu dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića i jučerašnje kamenovanje crkve Svete Petke u Kosovskoj Vitini nisu izolovani incidenti već da je reč o seriji etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu i hramove SPC na KiM.

Petković je naglasio da je incident u selu Dubrava "kap koja je prelila čašu" i da je to peti napad na imovinu porodice Pumpalović, a da je u istom danu kamenovana i crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini.

"To je jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na prostoru KiM. Posle samo nekoliko sati desio se najnoviji napad na porodične kuće Radoja i Milana Pumpalovića iz Dubrave", rekao je Petković.

On je primetio da se mnogi "prave naivni" i pitaju zašto se Srbi ne vraćaju na KiM uz konstataciju da Priština nije obezbedila i ne obezbeđuje uslove za povratak Srba u južnu pokrajinu, kao i da je stopa povratka raseljenih na KiM najniža na svetu.

Petković je kazao da je drugi razlog u tome što se Srbi koji su se vratili zastrašuju i proteruju tako što im se pale i obijaju kuće i krade imovina.

Upozorio je da nije reč o izolovanim incidentima kao što to, kako kaže, obično predstavlja kosovska policija već da je reč o seriji etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu i na hramove SPC.

Petković je naglasio da treba zaustaviti takve incidente navodeći da je u poslednjih mesec i po obijeno i napadnuto 11 hramova i crkava na KiM i dodao da se incidenti dešavaju uglavnom u vreme velikih praznika da bi se, kako je ocenio, srpski narod na KiM dodatno onespokojio.

Ocenio je da politika nekažanjavanja od strane Prištine podstiče albanske ekstremiste da nastave da napađu Srbe, njihove kuće i hramove i da se albanski ekstremizam usmeren prema Srbima dodatno podgreva svakodnevnom ratnohuškačkom politikom iz Prištine i govorima protiv Beograda, srpskog naroda na KiM, dijaloga i formiranja Zajednice srpskih opština.

Petković je rekao da je šefa Misije OEBS na KiM Majkla Devenporta na današnjem sastanku upoznao sa najnovijim, ali i svim ranijim incidentima na KiM.

"Država najoštrije reaguje, uputili smo zvanične dopise ostalim međunarodnim misijama i institucijama, kao i Briselu jer konačno mora da se stane na kraj napadima na srpski narod na KiM", poručio je Petković.

Rakić: Napad u Dubravi ugrožavanje bezbednosti povratnika

Ministar za povratak u kosovskoj vladi Goran Rakić ocenio je da je napad u Dubravi najdirektnije ugrožavanje bezbednosti povratnika i jasna namera onih koji su to učinili da pošalju poruku da Pumpalovići nisu sigurni na svom imanju i u svojim kućama.

"Ako se ovakav vid pritiska nastavi na najranjiviju grupu ljudi na Kosovu, možemo očekivati još veću stagnaciju kada je u pitanju proces povratka", rekao je Rakić.

I Petković i Rakić zatražili su hitno reagovanje institucija zaduženih za bezbednost i privođenje i obelodanjivanje imena onih koji ovakve incidente čine je najjasniji pokazatelj povratnicima da su zaštićeni.

Porodica Radoja Pumpalovića je doživela i ranije napade od strane albanskih ekstremista. Ovo je već peti po redu napad na ovu sprsku porodicu.

Petković kaže da Priština nije obezbedila i ne obezbeđuje uslove za povratak Srba na prostor KiM i podsetio da je stopa povratka na Kosovo najniža na svetu zbog zastrašivanja i proterivanje putem paljenja, krađe i obijanja kuća.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">