Читај ми!

Каменована црква у Витини

Непознати починиоци каменовали су синоћ око 22 сата цркву Свете Петке у Косовској Витини, али на срећу нико није повређен, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Из Канцеларије за КиМ наводе и да је овом инциденту претходио покушај непознатих изгредника да на Ђурђевдан скину српску тробојку са звонаре цркве Светих Апостола Петра и Павла у Клокоту, у истој општини.

"Овиме се број напада на православне храмове на територији Косова и Метохије од почетка године попео на десет, а починиоци за ова гнусна злодела нису ухапшени ни кажњени", навео је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић у саопштењу.

Указује да број инцидената у којима се на мети нашла верска и културна баштина Србије у покрајини алармирају да није реч о изолованим догађајима, већ о серији напада који за циљ имају да заплаше и протерају преостали српски живаљ у покрајини јер је добро познато да су наши храмови важна места саборности српског народа на Косову и Метохији.

Посебно је симптоматично, каже, да су напади учесталији током црквених празника, чиме се шаље недвосмислена порука Србима у покрајини да немају права на мир, али је и јасан сигнал нетрпељивости према свему српском.

"Нажалост, политика некажњивости и умањивање важности ових напада чему сведочимо из Приштине, стимулативно делују на изгреднике. Томе у прилог сведочи и чињеница да се црква у Клокоту већ раније ове године нашла на мети лопова када је из ње украден новац, а приликом упада разваљена су главна врата и поломљен прозор. Те исте ноћи оскрнављена је и црква Свете Тројице у Партешу из које је украден новац и вредне црквене реликвије", наводи Петковић.

Подсећа да су по истом принципу обијене и опљачкане Црква Светих 40 мученика Севастијских у селу Драјковце код Штрпца, као и Храм Светог Димитрија у селу Доња Битиња у општини Штрпце.

Црква Свете Недеље у селу Горња Гуштерица код Грачанице се такође нашла на овој листи пљачкања и напада, док је црква Светог Марка у Шилову остала и без озвучења, а лопови су крали и грађевински материјал намењен за изградњу Парохијског дома поред Храма Светог Апостола Луке у селу Витомирци код Пећи.

О степену угрожености српске имовине, како верске, тако и јавне намене, недавно је у свом годишњем извештају известио и амерички Стејт департмент.

Због интензивног и континуираног напада на српске светиње, али и остале објекте јавне намене и приватне имовине на Косову и Метохији, више пута смо се као Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије обратили и међународним институцијама и мисијама које делују на простору Косова и Метохије чија је дужност и обавеза да гарантују мир и миран суживот, али без адекватне реакције.

"Због тога поново захтевамо да се степен заштите српских верских објеката подигне на још виши ниво, а верницима гарантује мир и безбедност на простору Косова и Метохије, јер без тога њихов мандат губи сваки реални смисао", навео је Петковић.

 

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара