Читај ми!

Vučić o Stefanoviću, Palmi, Telekomu, međustranačkom dijalogu...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom najave da će ministar odbrane Nebojša Stefanović biti saslušan u istrazi u okviru predmeta protiv bivšeg zamenika načelnika SBPOK Gorana Papića, rekao i da je on sam više puta bio saslušavan, pa nije strašno što će biti i Stefanović.

"Svaki put kada ste pomenuti u predmetu, u redu je da vas sasluša i policija i tužilaštvo, i ja tu ne vidim bog zna kakav problem, za mene je važnije kako će Stefanović da obavlja posao kao ministar odbrane", rekao je Vučić novinarima u Smederevskoj Palanci ged je otvorena fabrika "Kjungšin kejbl".

Na pitanje da prokomentariše to što još nije otvorena istraga o 1.572 prisluškivana razgovora koje je pominjao, Vučić je odgovorio da je prisluškivanih razgovora bilo "više od 1.800".

"Ne želim time da se bavim, to je posao za nadležne državne organe, i ne želim da utičem na istragu", rekao je Vučić.

Upitan da li gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma svojim javnim nastupima ometa istragu i utiče na svedoke, odgovorio je pitanje šta javnim nastupima rade Marinika Tepić i Dragan Đilas.

"Šta time radite, da ste čoveku presudili i pre podignute optužnice - ako imate vi pravo, ima i on", rekao je Vučić i ponovio da sve treba prepustiti nadležnim organima.

"Pozivam institucije da ne slušaju ni Tepić, ni Markovića ni vas ni mene - neka rade u skladu sa zakonom, ali ako ste pokrenuli hajku protiv nekoga, on ima pravo da se brani i da kaže šta ima", poručio je Vučić.

Na pitanje da li smatra da je svojim izjavama uticao na odluku Komisije za zaštitu konkurencije da odobri saradnju državne kompanije "Telekom" i "Telenora" odgovorio je "da ne zna ni da li je bilo kakva odluka doneta, ali da zna da je "vlasnik N1, Junajted grupe, SBB i još malo pa života u Srbiji dugo pregovarao sa Telenorom i imao 'veći kolač', ali nije uspeo da napravi dogovor, nego je to uspeo Telekom".

"Podržavam slobodnu konkurenciju, ali neću podržavati uništenje nekoga u čijoj kompaniji država ima bilo kakav udeo - ali to govorim lično, nemam pojma o odluci, već samo govorim o licemerju vašeg vlasnika", rekao je odgovarajući na pitanje novinara N1.

Komentarisao je i juče završene pregovore sa MMF i način zaduživanja Srbije, rekavši da se "uglavnom zadužujemo po principu 'rol over' i vodimo računa da ne pređemo stopu zaduženosti od 60 odsto".

"Kada pogledate rast javnog duga Švajcarske, Italije, Španije, u tim zemljama udeo javnog duga u BDP ide i preko 100 odsto, a Srbija je ispod 60 odsto, pa je i MMF zadovoljan", rekao je Vučić.

Dodao je da je jedina primedba juče okončane Misije MMF to što "toliko para trošimo na vojsku".

"Naša je obaveza da do kraja godine držimo stopu javnog duga na nivou do 60 BDP, i da nam rast ide na šest odsto - i to će značiti ne malo povećanje plata i penzija", rekao je Vučić.

"Verujem u dobru nameru stranih posrednika"

Odgovarajući na pitanja o međustanačkom dijalogu, predsednik Srbije rekao je da veruje u dobru nameru stranih posrednika, ali da će se tek videti u kom pravcu će se on razvijati i dodao da on kao predsednik neće moći da bude tamo gde su stranci.

Izrazio je očekivanje da će učesnici dijaloga na racionalan, objektivan i pragmatičan način da kažu šta treba da se učini kako bi se omogućili uslovi onima koji, kako kaže, stvarno žele da učestvuju na izborima i koji razmišljaju o budućnosti Srbije.

"Ima onih koji misle da će neko drugi da ih dovede na vlast pod pritiscima ogromnog novca kojim raspolažu, pod pritiscima ogromnog broja medija koji su u njihovom vlasništvu i da će neko da se uplaši halabuke koju podižu. Neće", poručio je Vučić.

Međustranački dijalog vodiće se na dva koloseka, jedan uz posredovanje evroparlamentaraca, a drugi bez, a na pitanje kako vidi to što neke stranke smatraju da je ponižavajuće za Srbiju da stranci posreduju, dok neki imaju drugačije mišljenje, Vučić je objasnio da on kao predsednik neće moći da bude tamo gde su stranci.

"Pozvali su me kao predsednika na prvi sastanak tamo gde nisu stranci posrednici. Ne mogu da kažem stopostotno da sam prihvatio, ali ne vidim razlog da ne dođem", rekao je Vučić novinarima u Smederevskoj Palanci nakon otvaranja korejske fabrike "Kjungšin kejbl".

Na drugom sastanku koji će voditi stranci, kaže da će biti predstavljena njegova stranka, ali da on kao predsednik tome neće prisustvovati.

Napominje da će možda imati neke odvojene sastanke sa posrednicima, ali da nema smisla da kao predsednik učestvuje u nečemu gde neko drugi van zemlje vodi glavnu reč i da to ne može da radi svojoj zemlji.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво