Читај ми!

Кјунгшин кејбл отворио фабрику у Смедеревској Паланци

Корејска компанија "Кјунгшин кејбл" отворила је у Смедеревској Паланци фабрику у којој ће производити делове за батерије електричних возила високе технологије, за европско тржиште.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на отварању корејске фабрике "Кјунгшин кејбл" да фабрике попут те и нова радна места могу да задрже младе људе у унутрашњости Србије и спрече њихов одлазак у иностранство.

"Одлазак у иностранство младих се смањује, али веома мало деце се рађа и то морамо да променимо", рекао је Вучић током обиласка нове фабрике.

У фабрици тренутно ради 249 запослених, од чега је нешто мање од 200 жена, додао је Вучић и истакао да њихове плате много значе сваког породици.

"То доноси нешто бољи животни стандард и шансу да ти људи остану овде", навео је Вучић.

Вучић је нагласио да је први пут дошао неки корејски инвеститор, као и да је њихова економија позната по иновативности.

"Што више корејских компанија овде, биће боље за Србију", нагласио је Вучић.

"Србија добро место за инвестиције, нисте погрешли"

Председник је у кругу фабрике, пре званичног пуштања у рад производног погона, одржао састанак са представницима корејске компаније и општине и поручио да је Србија добро место за улагање.

"Србија је добро место за улагање и корејска компанија 'Кјунгшин кејбл', која је данас отворила фабрику у Смедеревској Паланци, избором наше земље, у конкуренцији више земаља, није погрешила", поручио је Вучић.

Он је, на церемонији отварања фабрике, која ће до краја 2022. Запослити 700 радника, истакао да ће та компанија много допринети целој Србији - Подунавском округу, Смедеревској Паланци, Великој Плани.

Напоменуо је да је корејски инвеститор тражио место за нову фабрику у Албанији, Бугарској, Турској и Србији и да се одлучио за нашу земљу.

"Поред Албаније, Бугарске и Турске, изабрали сте Србију и нисте погрешили. Ми ћемо се борити за ваш дугорочни останак у нашој земљи и желимо вам велики профит. Верујем да, када будете ширили производњу, нећете ни размишљатои о другим земљама, јер ми желимо да будемо партнери и у наредном период", истакао је председник Србије.

Захвалио је корејском амбасадору на помоћи и подршци, и изразио уверење да ће у наредном периоду бити још корејских инвестиција. 

Истакао је да је циљ државе, не само да та компаније остане код нас, него и да прошири своје капацитете.

"Инвестиција вредна 20 милиона евра"

"Кјунгшин кејбл" ће у фабрици запослити 700 радника до краја 2022. године, а инвестиција је вредна 20 милиона евра.

Фабрика је изграђена за нешто мање од шест месеци, у индустријској зони Губераш.

Свечаности поводом пуштања у рад производног погона присуствују и генерални директор "Кјунгшин кејбла" Јае Кеун Сео, министарка привреде Анђелка Атанасковић, амбасадор Републике Кореје у Србији Хјонг Ћан Че и председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен.

"Кјунгшин кејбл" у Смедеревској Паланци производиће компоненте за електричне батерије аутомобила високе технологије.

Након фабрике у Пољској, ово је једина фабрика у Европи ове компаније која има за циљ да европским произвођачима и добављачима батерија за електрична возила испоручи еколошке аутомобилске компоненте.

Отварањем фабрике у Србији, компанија "Кјунгшин кејбл" успоставља систем којим ће ефикасно одговорити на захтеве потрошача и тржишта локализујући секторе као што су истраживање и развој, производња, продаја и сервис у Европи, која је једно од три водића тржишта у свету, поред САД и Кине.

У питању је инвестиција од 20 милиона евра, прва у овом региону, након више од 60 година, која је обухватила изградњу фабрике, пратеће инфраструктуре и поступно запослење 700 радника до краја 2022. године, саопштила је компанија.

Компанија "Кјунгшин кејбл Европа" је део Кјунгшин кејбл групе, чија се постројења налазе у бројним државама широм света, укључујући САД, Мексико, Кину, Пољску, Јужну Кореју и друге државе.

Корејска фабрка је основана 1974. године и лидер је на корејском тржишту електронских делова за аутомобилску индустрију.

Има годишњи промет од 611 милиона долара. Ради у осам пословних објеката на три континента широм света.

"Верујем да ћемо пронаћи новац за обнову Кисељака"

Вучић је, новинарима у Смедеревској Паланци, на питање може ли држава финансијски да помогне реконструкцију "Кисељака", рекао да нема увек новца за све, да ће држава свакако да ради на томе, али да то тешко да може да буде ове године.

"Морамо да пронађемо новац, и верујем да хоћемо у наредних годину и по дана. И онда ћемо ићи у тај пројекат", рекао је председник.

Он је додао да је у току друга фаза пројекта за Општу болницу Стефан Високи у тој општини, као и за Дом здравља при болници, тако да ће Смедеревска Паланка имати једну од најмодернијих и најбољих болница.

"Пројекат болнице у Паланци вреди 32 милиона евра, а Клинички центар у Нишу је око 60 милиона евра. Онда се види колико је то улагање у релативно малу Смедеревску Паланка", рекао је Вучић.

Тиме, додао је, држава показају какав значај придаје Паланци и целом округу и да ће бити добрих вести за градајне.

Када је реч о изградњи локалних путева, на питање да ли ће неки од њих бити започет и завршен ове године, Вучић је рекао да би најдужи пут, Смедеревска Паланка - Азања - Селевац од 18 километара, требало и да почне да се ради и да се заврши управо током 2021. године.

"Надам се да тај пут, од 18 километара, можемо да почнемо и да завршимо ове године, а деонице ка Крњеву, од 11 километара и ка Михајловцу од 12 километара, верујем да можемо да урадимо следеће године", рекао је председник.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво