Читај ми!

Petković: Napadi na Srbe posledica retorike političkih lidera u Prištini

Najnoviji incident albanskih izgrednika, na čijoj meti se ovog puta našao devetnaestogodišnji mladić srpske nacionalnosti L. D. iz Gračanice, posledica je neodgovorne politike i antisrpske retorike koju mesecima vode politički lideri u Prištini, upozorio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Reagujući na današnji incident u Gračanici, gde su trojica Albanaca pretukla mladića L. D. srpske nacionalnosti, Petar Petković je podsetio da su samo neki dan ranije na severu Kosovske Mitrovice dvojica srpskih mladića napadnuta flašama, bez ikakvog povoda, dok su sedela u kafiću, a napadači su uzvikivali psovke na albanskom jeziku.

Zahteva se od predstavnika privremenih organa u Prištini da pod hitno prekinu sa antisrpskom retorikom kojom inspirišu takve napade, ističe se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Ocenio je da je evidentno da kada nema dijaloga između Beograda i Prištine i kada se albanski političari utrkuju u govoru mržnje i netrpeljivosti prema Srbima, nasilje eskalira na ulici i direktno utiče na svakodnevni život ljudi na Kosovu i Metohiji.

"Najoštrije osuđujem ovakav i svaki vid nasilja, i verbalnog i fizičkog. Nakon napada na pravoslavne verske objekte, igumana manastira Visoki Dečani, te srpske zdravstvene ustanove, nasilju su sada izložena i srpska deca na Kosovu i Metohiji", naglasio je Petković.

Istakao je da se zato od predstavnika međunarodnih snaga na KiM, koji imaju dužnost da obezbede mir i sigurnost za srpski narod u pokrajini, traži da najozbiljnije shvate sve učestalije incidente i preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti kako se oni ne bi više ponavljali.

 

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво