Povređena dva mladića srpske nacionalnosti u severnom delu Mitrovice

Dva mladića srpske nacionalnosti su napadnuta i povređena u severnom delu Kosovske Mitrovice, potvrdio je RTS-u portparol policije u tom gradu Branislav Radović. Napadači su za sada nepoznati.

Dva mladića su zadobila povrede glave i zbrinuti su u bolnici u Mitrovici.

Radović je naveo da su mladići sedeli u bašti kafića na šetalištu i da su ih flašama napale dve osobe koje su, prema prvom iskazu, pričale albanski.

Za napadačima se traga, a oni su pobegli u južni deo Mitrovice.

Jedan od napadnutih mladića Miloš Rošić rekao je za Kosovo onlajn da on događaj osmatra kao napad na njegovu porodicu, a ne na njega lično. 

"Svi znaju šta se poslednjih godina dešavalo. Ovo je proganjanje. Znači bukvalno nemamo više gde na kafu da sednemo", rekao je Rošić. 

Drugi napadnuti Radomir Simović je istakao da su im prišla tri nepoznata lica i da su ih udarali flašama u glavu. 

"To su verovatno Albanci, jer, dok su nas udarali, pslovali su nas na njihovom jeziku", dodao je. 

Napad je osudila Srpska lista ocenjujući da je to izazvalo veliko uznemirenje među Srbima u Severnoj Mitrovici.

"Podmukao napad, bez ikakvog povoda, predstavlja posledicu kontinuiranog pritiska i neodgovornih izjava koje dolaze od strane predstavnika Albanaca iz Prištine, a uperene su protiv srpskog naroda na severu Kosova i Metohije", ističe se u saopštenju Srpske liste koja zahteva hitnu reakciju od nadležnih organa. 

Pozvali su Srbe da ne nasedaju na provokacije, a povređenim mladićima poželeli su brz oporavak. 

I gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević je osudio napad i pozvao sve građane na uzdržanost. 

Predstavnike policije i međunarodnih bezbedonsnih institucija pozvao je na pojačanu budnost i preventivno delovanje, jer je, kako ističe, ovo drugi napad na Srbe u Severnoj Mitrovici u kratkom intervalu.

"Napad bez sumnje etnički motivisan"

Brutalni fizički napad Albanaca na dvojicu srpskih mladića u severnoj Kosovskoj Mitrovici koji su mirno sedeli i nisu davali nikakav povod za takav čin, bez sumnje je etnički motivisan i posledica antisrpske retorike kojoj svedočimo poslednjih nedelja, saopštio je Petar Petković. direktor kancelarije za KiM.

"Srpski mladići su napadnuti staklenim flašama i drugim predmetima i upućene su im psovke na albanskom jeziku, dok su sedeli za stolom u bašti kafića, u pešačkoj zoni severne Kosovske Mitrovice, koja vodi do mosta na Ibru. Napadnuti su samo zato što su Srbi, zato što govore srpskim jezikom, u čisto srpskoj sredini na Kosovu i Metohiji", navodi Petković.

Kroz razgovor sa povređenim mladićima saznao je da povrede koje su im nanete, srećom nisu opasne po život i da im je pružena neophodna medicinska nega u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici.

O ovom aktu nasilja danas smo obavestili i Brisel i zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika, ali i snažan pritisak na vlasti u Prištini da se počinioci ovog zlodela što pre otkriju i adekvatno sankcionišu, ističe direktor kancelarije za KiM.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво