Pat pozicija oko izbora Vjose Osmani za predsednicu

Predstavnici Demokratskog saveza Kosova saopštili su da bez povlačenja vladinog nacrta izmena zakona o opštim izborima neće učestvovati u izboru kosovskog predsednika.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova (DSK) Arben Gaši napustio je sednicu predsedništva kosovske skupštine sazvanu radi zakazivanja vanredne sednice za izbor predsednika i saopštio da nema promene njihovog stava, dok izmene zakona ne budu povučene.

 

Vođa pokreta Samoopredeljenje i kosovski premijer Aljbin Kurti odbija da povuče predlog o izmenama zakona, ali je v. d. kosovskog predsednika Glauk Konjufca prethodno saopštio da vladajuća koalicija neće jednostrano staviti u proceduru promene izbornog zakona bez konsultacija sa opozicijom.

Predstavnici DSK su ranije najavili da će učestvovati na sednici za izbor predsednika ali nakon sinoćnjeg pokušaja vladajuće većine da po ubrzanoj proceduri usvoji izmene zakona, promenili su stav i traže povlačenje tog predloga ili odlazak na nove vanredne izbore, pošto rok za izbor predsednika ističe u ponedeljak.

Bez podrške DSK nema izbora Vjose Osmani za kosovsku predsednikcu obaveznog kvoruma od 80 poslanika, jer su ostale opozicione stranke Albanaca najavile da neće prisustvovati sednici kada se bude birao predsednik.

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Glauk Konjufca saopštio je da do petog aprila u skupštini mora da započne izbor novog predsednika, ili da u suprotnom budu raspisani novi parlamentarni izbori.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво