Читај ми!

Vučić o bazi KBS: Ako bude postojala opasnost za srpski narod...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da najavljeno formiranje baze tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u južnoj Mitrovici i učešće u vojnoj vežbi NATO-a, nije ni prvi ni poslednji pokušaj albanske strane da pokaže kako su oni ti koji mogu da čine šta hoće.

Aleksandar Vučić je rekao da veruje da će se sačuvati mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji. 

"Ovo nije ni prvi ni poslednji pokušaj albanske strane da pokaže kako su oni ti koji mogu da čine šta hoće, bez previše odgovornosti. Ako bude postojala ozbiljnija opasnost ili ugroženost za srpski narod... Ne moram da nastavim. Znaju Srbi sa Kosova i Metohije sve", poručio je Vučić. 

Inače, Skupština opštine južna Mitrovica odobrila je 26. marta ustupanje zemljišta na korišćenje tzv. Kosovskim bezbednosnim snagama za izgradnju baze na brdu Crnuša. 

Predsednik Srbije ponovio je, nakon obilaska radova na deonici auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Požege, da ne vidi kako bi priznanje tzv. Kosova dovelo do stabilizacije u regionu.

"Ako neko misli da će se stabilnost Zapadnog Balkana graditi tako da Srbi budu poniženi, to neće biti moguće", poručio je Vučić zamoljen da prokomentariše poruke zapadnih zvaničnika da Srbija treba da prizna tzv. nezavisno Kosovo radi prosperiteta Zapadnog Balkana, a nauštrb Srbije.

To je odgovor, istakao je Vučić, koji ću uvek ponuditi.

"Videće se uskoro ko se ponašao pravno, a ko protivpravno"

Uveren sam da će građani narednih dana i nedelja imati mogućnost da vide ko se ponašao pravno, a ko protivpravno, rekao je predsednik Srbije povodom pisanja pojedinih medija da ministar Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović nisu zgrešili ništa u vezi sa aferom prisluškivanja.

Vučić je, upitan da prokomentariše navode u medijima koji sada brane Hrkalovićevu i Stefanovića u vezi sa prisluškivanjem, a napadaju njega, rekao da su ti mediji branili i Belivuka i mnoge druge govoreći da nema dokaza.

"Gledaćete i videćete uskoro sve i sve će biti jasno. Ja sam za to da nadležni organi rade svoj posao. Sve ostalo će ljudi moći sami da vide – ko se ponašao pravno, a ko protivpravno", naglasio je predsednik.

Vučić je pozvao građane da sami to ocene u danima i nedeljama pred nama.

"Odlična vest iz Svetske banke, nadamo se rastu i od šest odsto"

Vučić je izjavio da je odlična vest da je Svetska banka povećala prognozu privrednog rasta Srbije u 2021. godini na pet odsto, ali i da se on nada da će rast biti i preko pet odsto, pa i na šest procenata.

Vučić je novinarima u Čačku rekao da to mnogo zavisi od građevinske industrije.

"Sa prerađivačkom industrijom nismo imali nikakvih problema u januaru i februaru, čekamo mart. Poljoprivreda će biti u istom niovu, jer teško da može da bude bolje, s obzirom na to da je bila izvanredna prethodne dve godine, ali u građevini očekujemo veliki napredak i korak napred u odnosu na godinu korone, da dodatno dignemo zemlju", naveo je Vučić.

Kako je rekao, kada je privredni rast preko pet odsto, onda nema problema ni sa zajmovima, ni sa "helikopter" novcem koji se izdvaja za građane, ni sa čim drugim.

"Pet odsto rasta, to je skoro 2,3-2,4 milijarde na godišnjem nivou, koje možete da bacite, ne u bunar, nego u dobre projekte, u infrastrukturu, a da se ne vidi, jer vam neće porasti stopa javnog duga u odnosu na BDP", pojasnio je Vučić.

Tako zemlja stalno ide napred, a javne finansije su pod potpunom kontrolom, dodao je predsednik.

"Ne pada mi na pamet da kritikujem Kinu" 

Predsednik Srbije izjavio je da je Kina izrazito prijateljska država Srbiji, sa kojom nikad nismo imali nijedan problem i da mu ne pada na pamet da kod stranih predstavnika kritikuje Kinu zbog navodnog kineskog uticaja, samo da bi se nekom dodvoravao.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše to što je potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović prvi put išao u Brisel i traži pomoć o Evrope u vraćanju kineskog kredita kako bi smanjio kineski uticaj i da li će i Srbija eventualno pitati Evropu za pomoć i da li nam je takva pomoć potrebna.

Kaže da je Srbija uzimala zajmove od Kine i angažovala njihove izvođače kako bi pod najpovoljnijim uslovima i najbrže izgradila auto-puteve, jer iz budžeta za te projekte može da se izdvoji od 10 do 30 odsto.  

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво