Читај ми!

Преговори са Џангом, ауто-пут Прељина – Пожега до Божића

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на деоници ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге, на најдужем тунелу Лаз, кроз планину Јелицу, који ће имати две цеви дуге по скоро три километра. Председник је најавио да ће уговор о деоници ауто-пута од Пожеге до границе са Црном Гором бити потписан већ у мају.

Ова деоница дуга 31 километар најзахтевнија је на правцу до Пожеге, имаће три тунела и 35 мостова, што је отприлике трећина дужине те деонице, а Вучић је замолио представнике кинеске компаније "ЦЦЦЦ" да ако могу заврше радове до 19. децембра или најкасније до Нове године или Божића.

Kинези су упознали Вучића да имају проблем са геологијом односно тереном у извођењу радова на другом тунелу – Муњино брдо.

Председник је, ипак, био упоран и у полушаљивом тону "преговарао" са генералним директором кинеске компаније Џангом Сјаојуеним убеђујући га да се потруде и да му обећа да ће цео ауто-пут бити завршен најкасније до Божића.

"Нећу да одем одавде, али мораћеш да прихватиш, ниси упознао тврдоглавијег човека од мене", казао је Вучић Џангу у шали, али не одустајући од циља.

После готово десетоминутног убеђивања, Вучић и Џанг су се руковали, чиме су кинески извођачи потврдили да ће ауто-пут Прељина – Пожега бити завршен најкасније до 7. јануара.

Вучић је казао Џангу да је раније обећао грађанима да ће бити готово ауто-пут до Светог Николе, али је напоменуо да је по уговору рок до половине 2023. године и да ће и мало померање завршетка радова бити знатно пре рока.

Председник је казао да Џангу да ће се врло брзо ићи и на потписивање са уговора са том компанијом за наставак ауто-пута ка Црној Гори, од Пожеге до Бољара.

"То ће бити важно нарочито за Ариље, Ивањицу и Сјеницу, Нови Пазар и цела Пештер. Јесте ли спремни, ваљда неће бити цена већа од 1,5 милијарди евра", упитао је Вучић.

Џанг му је одговорио да ће отприлике бити та цена, на шта се Вучић насмејао.

Вучић је додао да ће се градити и наставак ауто-пута ка Ужицу.

"Већ у мају уговор за наставак ауто-пута до границе са Црном Гором"

Вучић је најавио и да ће већ у мају бити потписан уговор са Kинезима за градњу наставак ауто-пута од Прељине до Бољара на граници са Црном Гором.

Истакао је да ће када цео ауто-пут буде готов моћи да се стигне до Црне Горе за само два сата и 15 минута.

"Велика вест за данас је да ћемо већ у мају, односно за месец или месец и по дана, покушати да потпишемо уговор за ауто-пут до границе са Црном Гором, што је додатних 107 километара. То ће бити на велику радост за грађане Ариље, Ивањице, целе Пештери и свих околних места, али и за грађане Црне Горе", навео је Вучић.

То ће значити да ће, како је рекао, за само два сата и 15 минута моћи да се стигне од Београда до црногорске границе.

"То нико није могао раније да замисли, то су тектонске промене", нагласио је Вучић.

Председик је нагласио да ће Србија бити премрежена ауто-путевима.

Обиласку радова присуствују и министар грађевине Томислав Момировић, директори Kоридора Србије и Путева Србије Александар Антић и Зоран Дробњак, амбасадорка Kине Чен Бо, као и бивши министар грађевинарства Милутин Мркоњић.

На делу Kоридора 11 од Прељине до Пожеге биће изграђени тунели Лаз, Муњино брдо и Трбушани са по две одвојене тунелске цеви у укупној дужини од 11,8 километара.

Радови ће, према уговору са кинексом компанијом "Чајна констракшн комјуникејшн компани" коштати 450 милиона евра.

Завршетака овог дела ауто-пута "Милош Велики" омогућиће да се од Чачка до Пожеге стигне за пола сата.

Kада деоница буде завршена, кинеска компанија ће наставити градњу Kоридора 11 од Пожеге ка граници са Црном Гором. Та деоница дуга је 107 километара, а процењена вредност радова је око 1,5 милијарди евра.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво