Читај ми!

Merkelova Kurtiju: Dijalog s Beogradom zahteva vašu pažnju

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da dijalog o normalizaciji odnosa s Beogradom, uz posredovanje EU, zahteva njegovu pažnju.

"Uspeh u ovim oblastima biće ključan za konkretizaciju evropske perspektive Kosova", navela je Angela Merkel u čestitki koju je uputila Kurtiju povodom izbora za premijera privremenih prištinskih institucija.

Ona je u pismu, koje je objavio prištinski Reporteri, naglasila da će Kurtijeva vlada imati podršku Nemačke za "izazove koji su pred Prištinom".

Merkelova je poručila Kurtiju da može da računa na podršku Nemačke kao partnera i poželela uspeh u budućem radu.

Kurti je prethodnih dana izneo četiri principa na osnovu kojih bi, kako je rekao, Priština trebalo da vodi dijalog sa Beogradom, uz pomoć EU i odbacio potrebu da se razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština. Najavio da je prvi princip da "mora da se prihvati realnost kosovske nezavisnosti i da se na nezavisnost ne može vraćati".

U Evropskoj uniji su ocenili da poslednje izjave Aljbina Kurtija o principama vođenja dijaloga sa Beogradom, "podrivaju ovaj proces" i dodaju da bi Kurti zbog ovakvih izjava mogao da snosi isključivu odgovornost za "nedostatak napretka", ali i mogući "neuspeh" dijaloga Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu dodaju da EU ovim želi Aljbinu Kurtiju da stavi do znanja da se stavlja "u sedište pažnje" i da bi na kraju mogao biti okrivljen "i od EU i od SAD" zbog svojih stavova koji mogu da prolongiraju proces normalizacije odnosa sa Beogradom. 

Prethodna vlada Aljbina Kurtija trajala je samo 51 dan, do 25. marta prošle godine, pošto joj je parlament izglasao nepoverenje.  

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво