Читај ми!

Курти у дијалогу тражи равноправан третман

Нови косовски премијер Албин Курти изнео је четири принципа на основу којих би како каже Приштина требало да води дијалог са Београдом, уз помоћ ЕУ и одбацио потребу да се разговара о формирању Заједнице српских општина.

Курти је најавио да је први принцип да "мора да се прихвати реалност косовске независности и да се на независност не може враћати".

"Независност је била компромис и није проглашена прошле године, већ пре 13 година", навео је Курти у дискусији коју је организовала Косовска фондација за отворено друштво - КФОС а преноси "Pristina insight".

Према Куртију други принцип је да "мора да се прихвати и истина косовског рата".

"Не можемо да седимо за преговарачким столом заборављајући и поравнавајући историју. Србија мора да призна злочине које је починила на Косову, а њена влада мора да се огради од њих", сматра Курти.

Трећи његов принцип је да Приштина и Београд "морају да седе за столом једнаки".

"Не можемо да разговарамо као неравноправне стране. Косово је више било предмет дијалога него страна у дијалогу и то треба да се промени", мишљења је Аљбин Курти.

Тврди да дијалог треба да буде структуриран на начин да "грађани имају користи од будућих разговора, а не политички лидери", што је, како је рекао, његов четврти принцип.

Курти је још додао да ће нова администрација у Приштини морати да процени ситуацију пре наставка разговора, истичући потребу да се дијалог добро припреми како би се избегао нови неуспех.

Заузео се за питање несталих особа и рекао да "ако постоји нешто о чему треба да разговарамо што је пре могуће, чак и без будуће припреме будућег дијалога, то је питање несталих особа".

Тврди да Београд "има информације које могу помоћи у решавању питања о судбини оних који се још увек воде нестали из рата и да има одговорност да то подели са оштећеним странама".

За формирање Заједнице српских општина, Курти је изјавио да било која организација мора да буде у складу са уставом и не може бити моноетничког карактера.

"Не може да постоји моноетничко удружење. Може да постоји Заједница општина у планинама Ругове, Шар планине или чак реке Лепенац, али не може да постоји Заједница општина заснована на етничкој припадности", рекао је Курти.

Према његовим речима, члан 44 косовског устава пружа право на удруживање, и да "та одредба значи да нема потребе за даљим преговорима о том питању".

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара